Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.01.2018)
 
ЕКИП НА БАПЗГ И МИНИСТЪР АНАНИЕВ СТИГНАХА ДО ЕДИНОДУШИЕ, ЧЕ СА НЕОБХОДИМИ НОВИ ПРАВИЛА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Днес,  15.01.2018 г., се проведе първата среща екип на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) с министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев. На срещата присъстваха Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ, Петя Недкова - председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, Дафинка Коцева - главен секретар на БАПЗГ и Мария Балевска - парламентарен секретар на БАПЗГ. Милка Василева поздрави екипа на министъра и пожела здрава и успешна Нова година, за да постигнем заедно напредък при решаване на тежките проблеми, съпътстващи ежедневната дейност на професионалистите по здравни грижи. Министър Ананиев изслуша внимателно подробната информация за състоянието и дейността на БАПЗГ, зае критична и отговорна позиция към поставените проблеми, а именно:
1.        Повишаване на заплатите на професионалистите по здравни грижи - МЗ подготвя анализ и ще предложи в спешен порядък нов начин за определяне на работните заплати в рамките на заложените средства за финансовата година
2.        Създаване на длъжност в МЗ "Главен републикански специалист по Здравни грижи" - идеята беше одобрена и очакваме скоро решение.
3.        Създаване на стандарти по здравни грижи - очакват се предложения от БАПЗГ за реализиране на идеята.
4.        Настояваме за промени в Наредба№ 3 и Наредба" 26 за училищно и детско здравеопазване - с наши предложения и експерти ще се работи в спешен порядък.
5.        Обсъдихме подробно модела на извънболнична помощ, който в момента изключва детските и женски консултации, както и модела за интегрирани здравни и социални услуги. Общото разбиране е, че е необходимо да се намери решение за промяна в модела, за да се осигури възможност за самостоятелни практики на професионалистите по здравни грижи, така както е заложено в Наредба №1 за професионалните компетенции и така, както това е изградено във всички европейски страни.
6.        Настояваме за участие на държавата в реализация на процеса за продължаващо обучение - прие се идеята и след анализ ще се предложи решение.
На срещата бяха обсъдени много наболели въпроси, както  по отношение на специализациите на професионалистите по здравни грижи, така и за професионалната реализация, спазването на КТ и КТД, обучението и мотивацията за оставане в професиите от направление Здравни грижи. По време на срещата се проведе телефонен разговор между Премиера на Р България г-н Бойко Борисов и г-н Ананиев и ни бяха предадени поздрави от г-н Борисов, което ни дава увереност, че критичната ситуация е известна на висше държавно ниво и наистина ще бъдат взети необходими мерки за подобряване на статуса и заплатите на професионалистите по здравни грижи.
БАПЗГ подкрепи протеста на общинските болници и се надява  на конструктивен диалог с Министерство на здравеопазването, а не с протести да се решават проблемите.  Получихме уверение от министъра на здравеопазването, че ще се продължим активни контакти с цел адекватна и бърза реакция на възникнали проблеми и осигуряване на устойчивост на здравната система.
 
КНСБ ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТА НА СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
КНСБ подкрепя протеста на членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!". Това става ясно от обща декларация на национално представените работодателски и синдикални организации. Ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват за незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазването при 44-то Народно събрание, на което да бъде обсъдено финансирането на общинските болници, съобщи Puls.bg
Общите задължения на общинските болници възлизат на над 100 млн. лв., от които 46 млн. лв. са просрочени, в това число и за социални осигуровки към НАП от над 7 млн. лв., посочват синдикалните организации.
"Общинските болници извършват над 1/5 от болничната дейност в страната. Те осигуряват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и около 2 млн. души при наличие на неизплатени работни заплати и задължения към доставчици на консумативи и външни услуги. В същото време, през последните десет години повече от двадесет общински болници прекратиха своето съществуване", продължава декларацията.
Основните клинични пътеки, по които работят общинските болници, са недофинасирани. Това е основната причина за тежкото финансово състояние на общинските болници, смятат от КНСБ. И поясняват, че техните цени не са изменяни от 2006 г. За сметка на това за периода са поскъпнали цените на консумативите, лекарствата, външните услуги, а минималната работна заплата се е увеличила от 180 на 510 лв.
 
БЛИЗО 28,5 МЛН. ЛВ. ЩЕ ОТПУСНЕ МЗ ЗА ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне Министерство на здравеопазването за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други, съобщиха от МЗ. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната, уточниха от там и напомниха, че извън Методиката министерството няма право да отпуска целеви субсидии, защото това би попаднало в графа "нерегламентирана държавна помощ", за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.
За да подпомогне общинските здравни структури в страната, МЗ изразява готовност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика - съответните общини.
На база на анализ за потребностите на населението от здравни грижи и дейности на територията на всяка от 28-те области в страната, от МЗ стоят на позицията, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ. Предвижда се обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ.
Освен това, Министерството на здравеопазването напомня, че в рамките на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници. Същевременно МЗ ще актуализира и медицинските стандарти.
 
БЛИЗО 50% Е НАДВИШЕН БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ ПРЕЗ 2017 Г.
Рекордно надвишаване на бюджета за лекарства за онкоболни на НЗОК бележи отминалата 2017 година. При заложени 225 565 600 лв., здравната каса е изплатила медикаменти за онкоболни на стойност 327 690 806 лв. Това сочи окончателната справка за годината на здравния фонд. Разликата е точно 102 125 206 лв., или 45.28%, съобщи Zdrave.net.
Подобно надвишаване на бюджета за лекарства за болни от рак до този момент не се е случвало. Така например, за 2016 г., когато беше предишният "рекорд" по надвишаване на средствата в бюджета, НЗОК е изплатила по това перо близо 290 млн. лв. при заложени в бюджета 210 млн. лв., или 38% повече от предвиденото.
Ситуацията заплашва да се повтори и тази година, тъй като сега за лекарства за онкоболни са заложени 282 млн. лв., или с над 45 млн. лв. по-малко от изплатеното за миналата година. Към това трябва да добавим и новите медикаменти за лечение на хора с онкологични заболявания, за които се реши да бъдат плащани от касата в "дванайсет и пет", след като бюджетът й беше вече обнародван без заложени допълнителни средства за тях. Според прогнозите, те ще струват на фонда около 40 млн. лв.
 
МУ-ВАРНА ПОЛУЧИ НАЙ-ВИСОКАТА НАГРАДА ЗА КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МЕДИЦИНА
Отличиха Медицински университет - Варна с най-високата награда за качеството на обучението по медицина в България. Това стана по време на официална церемония по връчване на наградите на най-добрите университети в България, която се състоя в Централния военен клуб в София и бе организирана от вестник 24 часа, съобщиха от учебното заведение. Призът на МУ-Варна е в направление "Медицина" и е за висока оценка на качеството на обучение съобразно пазара на труда, базирана на рейтинга на висшите училища, който е направен от Министерството на образованието и науката. Отличието бе връчено от министъра на образованието Красимир Вълчев.
От ВУЗ-а отчитат, че възходящата тенденция в развитието, разширяването и модернизирането на университета през последните няколко години прави впечатление и води до устойчиво висок интерес от страна на български и чуждестранни студенти. Всяка година броят на желаещите да учат в МУ-Варна расте, като за едно място кандидатстват седем души, а в англоезичната форма на обучение се конкурират по трима кандидати. Разкритите филиали в Шумен, Велико Търново и Сливен са с безспорен принос за подпомагане на образованието и науката в тези градове.
През 2017 г. МУ-Варна получи много отличия и признания, сред които първо място в категория "Best Innovation for Education" в престижния световен Webit фестивал, който събира елита в областта на IT технологиите. Новата сграда на Факултета по фармация бе удостоена с най-високо отличие в конкурса "Сграда на годината" в категория "Образователна инфраструктура". Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов получи приза "Личност на годината" от кмета на Община Шумен и "Почетен гражданин на Сливен" от кмета на Община Сливен.
 
ЗАПОЧВА ПРОУЧВАНЕ НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СРЕД ДИАБЕТИЦИТЕ
България стартира първото по рода си проучване за нивото на информираност относно сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) сред хората с диабет тип 2. То е под мотото "Захарният диабет присърце" (Taking Diabetes to Heart) и е организирано от Международната диабетна федерация . Неговата цел е получаване на информация за нивото на осведоменост за сърдечносъдовите заболявания, информира Puls.bg
Проучването е първото по рода си  у нас в и ще продължи до март 2018 г. Освен на български, то ще е достъпно и на други езици, съобщиха от Националната пациентска организация. То е подкрепено от нея, Българското дружество по ендокринология, Българска асоциация "Диабет", Българска диабетна асоциация.
В края на проучването ще бъдат изготвени доклади за информираност относно сърдечносъдовите заболявания сред хората с диабет тип 2 по държави. От Международната диабетна федерация ще предоставят и спомагателни ресурси за страните, които се нуждаят от по-голяма осведоменост.