Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.01.2018)
 
БАПЗГ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА НА СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
В писмо до специалистите по здравни грижи у нас Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи у нас изрази подкрепата си за протеста, организиран от Сдружението на общинските болници, който ще се проведе на 15 януари 2018 г. от 12:00 до 13:00 ч.  в общински болници в цялата страна.  В писмото се отбелязва, че вследствие на недостатъчния финансов ресурс за медицински дейности и нереформираната здравна система много от общинските болници у нас са натрупали огромни дългове и са пред фалит.
"БАПЗГ подкрепя този справедлив протест и поставените искания, които би трябвало да доведат до стабилизация и възможности за развитие на общинското здравеопазване у нас", се казва още в писмото. От Асоциацията отбелязват, че отчитат усилията на Министерството на здравеопазването, което обяви спасителен план за МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч. В същото време обаче в критично състояние са и общинските болници в Свищов, Белоградчик, Димитровград, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Гоце Делчев и много други. "Това показва, че са нужни комплексни мерки, които да гарантират качествени здравни услуги и редовно и достойно заплащане на труда на медиците в общинските болници", изтъкват от БАПЗГ и припомнят, че на 11 ноември 2017 г. Асоциацията е изпратила своя позиция до обмудсмана на РБългария Мая Манолова, председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов, председателя на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов и председателя на Медицинската Федерация към КТ "Подкрепа" с настояване да се направи работна среща с експерти от всички отговорни институции, за да се набележат мерки за преодоляване на кризата. "БАПЗГ настоява за изработването на нов модел на финансиране на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти у нас", пише още в писмото, подкрепящо протеста на медиците в общинските болници. 
В писмо до своите членове Българският лекарски съюз също подкрепи протеста на Сдружението на общинските болници.  
 
ПРИЕХА ПРОМЕНИ В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, ЗАСЯГАЩИ ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
Промените в Наказателния кодекс, засягащи паралелния износ на лекарства, бяха приети вчера на първо четене от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, информира Zdrave.net.
Според внесените от БСП предложения за поправки, пренасянето през границата на държавата на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери ще се наказва като контрабанда с лишаване от свобода от три до десет години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв.
Друга от промените включва затвор до шест години за лице, което "в нарушение на закон произвежда, съхранява, внася, изнася или продава на едро или дребно лекарствени продукти в хуманната медицина".
 
Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев:
ИМА СИЛНА СЪПРОТИВА СРЕЩУ ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Една от идеите за реорганизация на НЗОК е създаването на отделни звена за частното и общественото здравно осигуряване. Това казва управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев интервю за PharmaBoardroom, цитиран от Zdrave.net.
"Има различни финансови подходи в това отношение и планираме да изградим по-силно сътрудничество с частните застрахователни компании, за да подобрим контрола върху разходите на бюджета на НЗОК и същевременно да намалим личните разходи за пациента", коментира той пред изданието, като отбелязва, че България е втората страна в света с най-висок процент на доплащане от 43%, след САЩ (52%) и преди Германия (23%). "Ето защо смятам, че частните застрахователни компании имат по-добри практики за справяне с този проблем и освен това такова партньорство може да ни помогне да съберем по-точни данни за системата за електронно здравеопазване", посочва проф. Плочев.
"Всъщност ние започнахме програмата за е-здравеопазване преди повече от осем години, но сме изправени пред много силна съпротива от българските здравни специалисти, тъй като електронното здравеопазване включва строг контрол и рутинни процедури, които ще бъдат в ущърб на злоупотребяващите със здравната система", заявява проф. Плочев. По думите му организацията на е-здравеопазването ще бъде политическо решение, но личното му мнение е, че системата трябва да бъде централизирана и да се надгражда вече съществуващата инфраструктура, като се включи частният застрахователен сектор.
 
МЗ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА ЛЕКАРСТВА И ЗА РАДИОАКТИВНИ ПРОДУКТИ
Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за доставка на лекарствени продукти извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, когато се покриват от НЗОК. С тези продукти се лекуват български граждани с ХИВ/СПИН, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоди и синдром на зависимост, информира Redmedia.bg.
Поръчката има 32 обособени позиции и е на обща стойност 25 667 439, 53 лв. с ДДС или 21 389 532, 94 лв. без ДДС.
Близо 2,5 млн. лв. ще заплати Министерството на здравеопазването за доставката на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори и китове за радиоактивни продукти през 2018 г. Обществената поръчка е обявена на електронната страница на ведомството и включва 50 обособени позиции на обща стойност 2 041 812, 29 лв.
 
БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО СРЕД СТРАНИТЕ ОТ ЕС ПО БРОЙ НА ЗЪБОЛЕКАРИТЕ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
България е на второ място сред страните от Европейския съюз по брой на зъболекарите на глава от населението. Това сочат данните на Европейската статистическа агенция Евростат, разглеждаща кадровото обезпечаване на специализирания медицински персонал в ЕС за 2015 г., информира Zdrave.net.
У нас на 100 000 души население се падат 105 зъболекари. На първо място по този показател е Гърция със 123 стоматолози на 100 000 души население, а на последно - Полша, с едва 33-ма зъболекари спрямо същата база население. Страни като Италия, Испания, Франция и Белгия са със средно 60-80 лекари по дентална медицина на 100 000 души население. На практика само три държави са с повече от 100 зъболекари на 100 000 граждани - България, Гърция и Кипър.
Проучването регистрира още броя на фармацевтите и физиотерапевтите. На фона на големия брой зъболекари у нас, става ясно, че страната ни изпитва истински глад за физиотерапевти. По този показател България е на дъното в класацията с едва 22-ма физиотерапевти на 100 000 души население, като зад нас са само Португалия и Румъния съответно с 13 физиотерапевти на 100 000 души  и 6-ма физиотерапевти на100 000 души. Най-много физиотерапевти има във Финландия - 270 на 100 000 души и Германия  - 222 физиотерапевти спрямо същия брой население.
Що се касае до обезпечаването с фармацевти, страната ни заема относително средна позиция сред държавите в ЕС. У нас на 100 000 души население се падат 84 такива специалисти. Първа в статистиката е Малта със 129 фармацевти спрямо същата брой население, а последна - Холандия, с 21 фармацевти на 100 000 души.