Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.01.2018)
 
ОБЩИНИТЕ ИСКАТ ПРОМЕНИ В СТАНДАРТИТЕ И ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Увеличение на цените на клиничните пътеки между 20% и 40% и промени в медицинските стандарти, които да облекчат работата на общинските болници е поискало Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Redmedia.bg.
"Общинските болници са тези, които обслужват отдалечени, по-слабо населени райони с предимно възрастни хора, малцинствени и социално слаби групи. С тези краткосрочни мерки ще се запази възможността за оказване на необходимата медицинска помощ извън областните градове. Ще се компенсира и до голяма степен съществуващата недостатъчност в първичната извънболнична помощ - незаетите практики на общопрактикуващи лекари или такива с по няколко хиляди човека са предимно в населени места, обслужвани в общински болници. От друга страна лечението на пациентите е значително по-евтино за държавата и не толкова ресурсоемко", отбелязват от НСОРБ в писмото до здравния министър.
От там посочват още, че изискванията за брой лекари и тесни специалисти, които не достигат в цялата страна, са непосилни за малките болници и по тази причина сдружението предлага поредица от мерки, които да допринесат за привличането и задържането на млади медици. Сред предложенията е и да бъде предвидена възможност лекари със специалност да могат да работят на половин щат като специалисти или да извършват консултация, както и да се разреши на лекарите от най-дефицитните специалности да работят на трудов договор, като се премахне изискването той да е основен. Предлага се също така да бъде намален общият брой лекари и брой лекари със специалност в рамките на действащите нива на компетентност на лечебните заведения.
"В ситуация на непрекъснато увеличение на цените на медикаментите, медицински материали и консумативи, цени на битовите услуги и неколкократните увеличения на минималната заплата (МРЗ) и изначално ниската стойност на клиничните пътеки, считаме, че е необходимо тяхното преразглеждане. От периода на формирането им те не са актуализирани нито с процента на увеличение на МРЗ, нито с инфлационните индекси, като работната заплата от 180 лв. тогава от 1 януари т.г. нарасна на 510 лв.", се казва още в писмото.
В него от НСОРБ са включили и конкретни предложения за промени в отделните клинични пътеки и медицинските стандарти по специалности. 
 
Министерство на здравеопазването:
МБАЛ - ЛОВЕЧ НЯМА ДА ЗАТВАРЯ ВРАТИ
Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч да продължи да работи, както до сега, съобщиха от пресцентъра на МЗ. От там припомниха, че на 10.01.2018 г. заместник-министър Жени Начева е посетила болницата и на среща с ръководството и екипа е представила оздравителния план, изготвен от експерти на МЗ за стабилизиране на структурата. Начертаните оздравителни мерки са били подкрепени с мнозинство от екипа на лечебното заведение. Част от тях предвиждат намаляване на леглата с 40 на сто, както и на числеността на персонала, без обаче да бъдат съкращавани лекари. Планираното намаление ще засегне основно административния персонал на болницата. За осигуряване на липсващите лекарства и консумативи за спешни случаи до края на месеца е постигната договорка за съдействие от лечебни заведения в съседни области.
Днес в МЗ е проведена среща с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи, за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане. Присъстващите на срещата са били запознати с разработения оздравителен план за Ловешката болница. Фирмите са подписали протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата и са поели ангажимент и да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение. Предвижда се още в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка.
 
ОЩЕ ЕДНА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА В СОФИЯ
Строежът на нова многопрофилна болница ще започне през тази година в София, обяви главният архитект на града Здравко Здравков. Сградата е включена в архитектурните планове на столицата и вече е получила разрешението си за строеж, информира Clinica.bg.
Новото лечебно заведение ще разполага с отделение за продължително лечение, Диагностично-консултативен център (ДКЦ), офиси за администрацията и подземен гараж. Обектът е с 18 962 кв. м. разгърната застроена площ в кв. "Манастирски ливади", а проектът е на специалиста по ортопедия и травматология д-р Христо Мазнейков, собственик на частната МБАЛ "Св. София" в столицата.