Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.01.2018)
 
ПРОВЕРЯВАТ БОЛНИЦИТЕ ЗА ФАЛШИВИ ЩАТОВЕ
"Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки."
Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти днес. Позицията му идва ден след като кметът на Белоградчик Борис Николов каза в ефира на БНТ, че поради изискването на стандартите за покриването на клиничните пътеки, в местната болница "фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката". Според градоначалника на практика има лекари, които не са на работа, а само си дават дипломите и отиват в края на месеца за заплата.
Ето защо и министър Ананиев съобщи, че на белоградчишката болница ще бъде направена проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит" и ако се констатират нарушения, ще последват съответните наказания.
Здравният министър уточни, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място. Министър Ананиев коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници, са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения.
"Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла", уточни още Кирил Ананиев.

СДРУЖЕНИЕТО НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ НАСТОЯВА ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА
Управителите и изпълнителните директори на лечебните заведения да подават имуществени декларации, предвижда новият Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, информира Clinica.bg.
Нормативът беше приет в края на миналата година, но законотворците са пропуснали факта, че болниците са търговски дружества, а директорите им не заемат висши публични длъжности. Освен това в закона не са включени структурите, които действително се финансират от държавния бюджет, а именно Спешните центрове, Центровете за трансфузионна хематология и стационарна психиатрична помощ, домовете за медико-социални грижи и прочие.
По този повод Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) моли в писмо председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова да предприеме необходимите действия за изменения в Закона за противодействие на корупцията. "Лечебните заведения за болнична помощ не са бюджетни организации  и не се финансират от държавния бюджет или от бюджета на НЗОК. Видно от алинея 3 на чл. 2 на Закона за здравното осигуряване, НЗОК не финансира болници, а "закупува от изпълнителите на медицинска помощ здравни дейности по ал. 1, определени по вид, обем, цена и съответстващи на критерии за качество и достъпност, в съответствие с този закон", изтъкват в писмото си от НЧСБ.
Промените са възможни в кратък срок, тъй като президентът Румен Радев наложи вето на норматива и го върна за повторно разглеждане в Народното събрание.
600 000 ИНВЕСТИРА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
В ПОСЛЕРОДОВА КЛИНИКА В МАЙЧИН ДОМ- СОФИЯ
Министерството на здравеопазването инвестира близо 600 000 лв. под формата на капиталови средства в Послеродова клиника към "Майчин дом". Това съобщи министър Кирил Ананиев по време на официалното откриване на реновираната клиника, информира Zdrave.net.
394 000 лв. е струвал ремонтът в лечебното заведение, а с други 200 000 лв. е закупено оборудване за клиниката. "Майчиното и детското здравеопазване са сред приоритетите на правителството и настоящия екип на МЗ. Усилията ни за обновяване на базите от този тип в страната ще бъдат последователни и осезаеми както за екипите, работещи в тях, така и за пациентите", заяви министър Ананиев.
Обновената клиника има 23 стаи и 52 легла. "Тук ще бъдат настанявани, както родили нормално жени, така и родили с цезарово сечение. По желание на майката и ако се чувства добре, бебето може да бъде при нея", обясни старшата акушерка на Послеродовото отделение за следоперативни грижи Рени Багерова.
 
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
На 15 януари от 12:00 до 13:00 ч. общинските болници в цялата страна ще излязат на символичен протест заради тежкото си финансово състояние и проблемите в здравеопазването като цяло. Това съобщи пред Redmedia председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев след състоялото се днес заседание на Управителния съвет на организацията.
"Протестът ще се проведе пред самите болници или пред общините, това ще се реши на място. В много градове той ще бъде подкрепен и от инициативни комитети и граждански сдружения, които се обявяват в защита на конституционното право на всички граждани на страната на медицинска помощ, независимо от мястото, в което живеят", изтъкна д-р Тотев.
По неговите думи три са основните искания на сдружението: да бъде отпусната целева субсидия от 30 млн. лв. от републиканския бюджет, като тези средства да бъдат използвани за стабилизиране на състоянието на общинските лечебници до подписването на Националния рамков договор -2018 г.; да бъде изплатена надлимитната дейност, с което болниците да покрият около 30% от просрочените си задължения и спешно да бъдат променени цените на клиничните пътеки.
Д-р Тотев подчерта, че сдружението поставя за пореден път искане да бъде организиран голям обществен дебат с участието на експерти, но който да бъдат взети решения за цялостното развитие на здравеопазването в перспектива.
 
Председателят на АББА:
ЗАСИЛЕНИЯТ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ Е ВАЖЕН В БОРБАТА ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ
Като пациентска общност, която най-добре познава вредните последици от замърсения въздух за здравето, ние от Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) винаги сме подкрепяли Столична община в усилията й да се пребори с проблема със замърсения атмосферен въздух. Това, от което се нуждаем най-спешно, е създаването на краткосрочна програма с широко гражданско участие и засилен граждански контрол, за да може на тази основа да се гради и дългосрочна програма в тази област". Това заяви пред Redmedia Диана Хаджиангелова, председател на АББА, по повод отчетеното завишено замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици. По нейните думи още преди година организацията е участвала в работна среща в Столична община, проведена заедно с други граждански и екологични организации по темата.
"Тогава настояхме за ефективни мерки и контрол над емисиите на твърдите горива и на транспорта и на независм контрол на измервателните станции. В хода на дискусията предложихме и други мерки, които са характерни за големите европейски градове - намаляване на цената за пътуване с градския транспорт, безплатен транспорт при високо замърсяване, намаляване наполовина на местата за паркиране в централната градска част", каза Диана Хаджиангелова.
"Организирахме кампанията "Дишам свободно", за да заострим вниманието на обществеността върху вредните последици от замърсения въздух. Вярваме, че е важно хората да участват активно в такива инициативи, за да се чувстват отговорни и съпричастни към каузата за чист въздух", изтъкна още Диана Хаджиангелова