Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.01.2018)
 
30% ОТ ДЕЦАТА У НАС НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ МОРБИЛИ
30% от децата в България не са имунизирани срещу морбили. Това показват данни от Националния център по заразни и паразитни болести, информира Clinica.bg.
Най-застрашени са ромските квартали, където по традиция ваксините се слагат рядко. Миналата седмица Министерството на здравеопазването алармира за опасност от епидемия от морбили, идваща от съседките ни - Румъния, Сърбия и Гърция. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия. В Сърбия вече е регистриран един смъртен случай след заболяването, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души.
Според експерти най-сериозни са усложненията, които засягат централната нервна система и могат да доведат до инвалидизация. Здравното ведомство призова родителите да проверят дали децата им са ваксинирани. Ваксината е тривалентна и се поставя за пръв път, когато детето е на 1 годинка, а след това се повтаря на 12-годишна възраст.
В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или с непълна имунизация.
 
НЗОК СРАВНЯВА ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ У НАС С ТЕЗИ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС
Националната здравноосигурителна каса ще сравнява цените, на които медицинските изделия се поемат у нас, с тези в останалите страни от Европейския съюз. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 19 декември 2017 г. По време на него надзорниците обсъждат ежегодния списък с медицински изделия, които се заплащат от НЗОК, информира Zdrave.net.
В края на миналата година Наздорният съвет излезе с мнение, че са нужни ясни критерии за това кои изделия се заплащат от касата, за кои заболявания се прилагат, както и задълбочен анализ на какви цени ги плащат лечебните заведения. Тогава бе обсъдена и възможността за проучване какви са цените на изделията в други държави. Такава стъпка очевидно вече е предприета, разбираме от стенограмата от средата на декември. Става ясно, че до момента информация е получена от 13 държави ."В болничната помощ сме намерили 2-3 позиции, това са изкуствените сърца, където има по-ниски стойности на заплащане от това, което ние заплащаме. И двете са във Франция", отчита директорът на лекарствената дирекция Галя Кондева, като уточнява, че до момента няма потребление на тези видове медицински изделия.  
За други изделия пък се плаща по-малко в Словакия, се разбира от стенограмата. Ето защо се обмисля НЗОК да не заплаща за изделията повече от това, което се поема в останалите държави в Европейския съюз.
 
4% ОТ ЛЕКАРСТВАТА В ЕВРОПА СА ФАЛШИВИ
Между 1 и 4% от лекарствата в Европа са фалшиви. Те представляват сериозен риск за пациентите в световен мащаб. За това предупреждават от Пациентските организации "Заедно с теб", информира Clinica.bg.
Фалшивите лекарства могат да бъдат различни видове. При някои има проблем в състава на лекарството - различно активно вещество, липса на активно вещество, неправилно количество от активното вещество и др. В други случаи има нередности в опаковката или в листовката - невярна информация за срока на годност, за дозировката или за показанията. Има рискове и в това как е съхраняван лекарственият продукт, ако не е доставен през законната верига на лекарствоснабдяване.
От месец февруари 2019 г. ще бъде задължително прилагането на Директивата срещу фалшифицираните лекарства във всички страни-членки на Европейския съюз.
След 09 февруари 2019 г. опаковките на всички лекарства по лекарско предписание трябва да имат показатели за безопасност, които ще позволят да се разбере дали външната опаковка е била подправена, както и уникален идентификатор, който съдържа следните четири елемента: код на продукта, партиден №, срок на годност и уникален сериен номер. Уникалният идентификатор се отпечатва върху опаковката като двуизмерен матричен баркод и във формат, който лесно може да се прочете.
 
МБАЛ - СВИЩОВ Е НАТРУПАЛА 450 000 ЛВ. ДЪЛГОВЕ
Медиците в болницата в Свищов започват годината с по-ниски заплати, 20% от възнагражденията им не са изплатени. Общо задълженията на лечебното заведение са 450 000 лв. Една от причините е, че от скоро в лечебното заведение няма скенер, информира Zdrave.net.
"Ползвахме скенера на друго лечебно заведение и когато изгубихме тази възможност престанахме да изпълняваме три клинични пътеки - две неврологични и една от физиотерапията. Това са 14 000 лева на месец по-малко. На всичкото отгоре пациентите се разкарват, приемат се хора с инсулти в близките болници. Нещо, което е рисково за тях", каза пред БНТ управителят на болницата д-р Венцислав Михов.
По проект на община Свищов се очаква през април в болницата да бъде доставен модерен скенер. Старите задължения на лечебното заведение за ток, вода и медикаменти остават непогасени.
В момента болницата в Свищов разполага с пет отделения. През годините на здравна реформа са закрити две отделения - за лечение на инфекциозни болести и по акушерство и гинекология.
 
КОЦ-ШУМЕН ОСЪДИ ЗДРАВНАТА КАСА
Национална здравноосигурителна каса трябва да заплати на Комплексия онкологичен център в Шумен 198 227 лева за проведени лечения за болнична помощ и високоспециализирани медицинскидейности. Сумата е дължима за периода от 1 март 2015 г. до 29 февруари 2016 г., а освен това касата дължи и лихвите. Това е решил Окръжният съд в Шумен, съобщи Clinica.bg
Причината да се стигне до съдебната зала е отказът на НЗОК да плати за цялата дейност, а не само тази по месечните лимити за цялата страна, въведени с решение на Надзорния съвет на здравната каса. Според вещите лица по делото данните за т. нар. "надлимитна дейност" са част от данните за цялата извършена медицинска дейност и са били надлежно отчетени в НЗОК.
В своето решение магистратите обявиха, че клаузите, въвеждащи лимит за заплащане на медицинската помощ, в конкретния случай, са нищожни и в противоречие с добрите нрави и нормите на Конституцията. Затова и решили НЗОК да плати дължимите суми на КОЦ. Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.