Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.01.2018)
 
СТАРТИРАХА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА НРД 2018
Започнаха преговорите по Националния рамков договор за 2018 г. Това съобщи пред Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.
В средата на декември от БЛС алармираха, че преговорите за НРД са забавени въпреки многократно изразената готовност на съсловната организация за започването им. В писмо до премиера, председателя на парламента, здравния министър и други свързани със системата отговорни лица от там изразиха силното си безпокойство от забавянето на разговорите и предупредиха, че преговорите са буквално пред провал.
До момента началото на обсъждането на най-важния договор в сферата на здравеопазването беше в периода октомври-ноември.
"Преговорите започват днес с извънболничната помощ", информира д-р Грозев. Началото на разговорите за параметрите в НРД, касаещи болничния сектор, се очаква на 8 януари.
"Започваме много късно, но въпреки всичко се надявам да наваксаме нещата. Надявам се все пак забавянето да не доведе до проблеми, стига от НЗОК да се съобразят с нашите предложения, свързани с нормативните актове", отбеляза той. Д-р Грозев уточни, че те касаят Наредба 2 за основния пакет от дейности, заплащани от касата, Наредбата за достъпа до медицинска помощ и други.
ОТ НЗОК съобщиха, че е създадена е организация, успоредно с хода на преговорите, да се работи по изготвяне на проекти за Наредба за основния пакет, Наредба за профилактичните прегледи и за диспансеризацията, както и за медицинските стандарти. Постигнато е съгласие и по отношение на финансовите параметри за работа в периода от 1 януари - 1 април 2018 г. (до влизане в действие на новия НРД) при условията и реда на действие на НРД 2017 за медицинските и за денталните дейности, допълниха от там.
Срокът за подписване на НРД 2018 е до 28 февруари тази година.
 
ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА МЕДИКАМЕНТИ, КОИТО СЕ ВНАСЯТ У НАС СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА РЕЕКСПОРТ
59% от медикаментите, които влизат в България биват изнасяни. Това обявиха на пресконференция пациентски организации, информира Zdrave.net.
"Проблемът с липсата  на лекарства е от години, но в последните две стана много сериозен", заяви председателят на Асоциация "Хипофиза" Ваня Добрева. В търсене на решение на проблема от асоциацията са поискали данни от няколко институции за редица лекарства, които според тях са най-често обект на износ. Предоставената информация показва, че между различните контролиращи институции липсва координация, а интересът на пациентите не е защитен, твърдят от асоциацията. Данните, на които се базира мнението им, са въз основа на справки, предоставени от ИАЛ, Агенция "Митници", НАП, Комисията за защита на конкуренцията и НСИ.
Пред медиите бе представена и справка от НЗОК за 15 медикамента за периода януари-септември 2017 г., от която става ясно, че има драстично разминаване между броя на опаковките по заверени протоколи и броя на опаковките, платени от фонда за опаковки. При някои медикаменти, сред които и за трансплантирани пациенти, разликата е над 100 пъти.
Според представителите на пациентските организации реалният размер на паралелния износ у нас е близо 1,5 млрд. лв., тоест далеч над обявяваните до момента 400 милиона лева.
 
ЩЕ СТРОЯТ ЗАВОД ЗА ЛЕКАРСТВА В ПЕЩЕРА
Бългapcкaтa кoмпaния зa пpoизвoдcтвo лeкapcтвa "Биoвeт" щe изгpaди нoв зaвoд в гpaд пeщepa. Toвa ce пoтвъpждaвa oт днeшнoтo peшeниe нa Mиниcтepcки cъвeт, в кoeтo бeшe oдoбpeн инвecтициoнния пpoeкт, информира Clinica.bg.
Ще бъдат инвестирани над 293 милиoнa лeвa. Предвидените средства включвaт изгpaждaнeтo на нoви мoщнocти дo вeчe cъщecтвyвaщия зaвoд нa плoщ oт 35.2 дeкapa. Kaпaцитeтът им щe бъдe дo 3000 кyб.м., кaкъвтo e и нa дoceгaшния.
Oчaквa ce пpoизвoдcтвoтo дa зaпoчнe пpeз мapт 2020 г. Cпopeд инвecтициoннитe плaнoвe нaд 90% oт пpoизвeждaнитe пpoдyкти щe се peaлизиpaт нa cвeтoвнитe пaзapи.
Плaниpaнитe нoви paбoтни мecтa ca 100. B мoмeнтa в Пeщepa в пpoизвoдcтвoтo на лекарства сa зaeти 1100 cлyжитeли, a в ocтaнaлитe двe пpoизвoдcтвa в Paзгpaд и Бoтeвгpaд - 700 служители.
Инвecтициятa щe бъдe финaнcиpaнa чacтичнo cъc зaeм oт Eвpoпeйcкaтa инвecтициoннa бaнкa. Пpeдвиждa ce тoй дa бъдe в paзмep нa 100 млн. eвpo.