Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.01.2018)
 
НАД 14 000 КОНСУЛТАЦИИ НА "ГОРЕЩАТА" ЛИНИЯ НА НЗОК ЗА ГОДИНА
14 579 телефонни консултации са направени на "горещия телефон" на НЗОК за изминалата 2017 година, отчитат от здравната каса. Отделно са извършени над 6920 консултации на стационарните телефони за информация, , информира Zdrave.net.
От фонда припомнят, че Националният телефон за консултации в гражданите  на НЗОК 0800 14 800 е първият безплатен телефон за граждани в страната. Той е открит през януари 2003 година, в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие (USAID), по проект "Подкрепа в здравния сектор" .
Информационният център на НЗОК има три звена: "горещ телефон", онлайн консултации и приемна. Звеното за информация на здравноосигурени граждани е едно от първите, създадено при старта на НЗОК през 1999 г.
През 2017 г. онлайн са постъпили 1910 въпроса, на които експертите от отдела са отговорили в рамките на срока от 5 дни.
Приемната на НЗОК, която се намира в кв. "Лозенец", ул. "Любата" № 15 през миналата година е посетена от 965 здравноосигурени граждани, отбелязват още от касата.
 
3910 БЕБЕТА ПРОПЛАКАХА В МАЙЧИН ДОМ-СОФИЯ ПРЕЗ 2017 Г.
Най-много бебета през изминалата 2017 г. са се родили в "Майчин дом", информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение от лечебното заведение.
Първото дете за 2018 година се е родило в 00:46 часа и е момченце - то тежи 3420 гр. и е 50 см. За цялата 2017 г. в болницата са проплакали 3910 бебета.
"Благословени сме отговорността за майките и техните рожби да е същността на работата ни", коментира изпълнителният директор на "Майчин дом" доц. Иван Костов.
Интересен факт е, че статистиката от години е категорична - най-много зачевания има в дните по Коледа и Нова година. През 2017 г. в "Майчин дом" са се родили 134 двойки близнаци и едни тризнаци.
Изминалите 12 месеца бяха изключително успешни за лечебното заведение, което откри иновативна за България лаборатория за диагностика на HPV вируса, който предизвиква рак на шийката на матката. Предстои откриването на ремонтираната послеродова клиника и лаборатория за неинвазивна диагностика на плода. Работи се и по създаване на отделение за диагностика и хирургия на рака на млечната жлеза.
 
БЛИЗО 30 МЛН. ДУШИ В ЕС СТРАДАТ ОТ РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Близо 30 милиона души в Европейския съюз са засегнати от редки заболявания, чийто общ брой възлиза на повече от 6000, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Европейската агенция по лекарства (ЕМА).
За рядко се смята заболяване, което засяга по-малко от 5 на 10 000 души.
От агенцията изтъкват, че лечението на тези пациенти може да бъде силно затруднено, защото като цяло за този тип заболявания има много малко налични лекарства. Една от причините е породена от това, че фармацевтичните компании не са склонни да инвестират сериозните разходи, нужни за разработването на медикаменти, след като те ще се употребяват от ограничен брой пациенти. Това представлява значителна медицинска нужда и предизвикателство в сферата на здравеопазването, отбелязват от ЕМА.
С цел по-голям достъп на пациентите, страдащи от редки заболявания, през 2000 година в ЕС е създадена самостоятелна програма, ориентирана към т. нар. лекарства-сираци, прилагани именно за подобен тип болести.
Към днешна дата повече от 1900 медикаменти са определени за лекарства-сираци. Прилагат се и различни механизми, които да стимулират компаниите в инвестиции, насочени към разработването на терапии за редки болести.  В края на 2017 над 140 от тези продукти са налични на пазара.
Веднъж одобрени от ЕМА, лекарствата-сираци могат да се разпространяват на лекарствения пазар в страните от ЕС. Снабдяването с тях и реимбурсирането от фондовете в държавите-членки обаче е обект на националното законодателство, припомнят от ЕМА.