Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.12.2017)
 
ОТМЕНИХА МОРАТОРИУМА ЗА НОВИТЕ ЛЕКАРСТВА С ПЪЛНО ПАРЛАМЕНТАРНО ЕДИНОДУШИЕ
С невиждано единодушие при гласуването депутатите отмениха мораториума за плащане с публични средства на нови иновативни лекарства, влезли в позитивния списък от началото на 2018 г., информира Zdrave.net.
Законопроектът, който бе внесен вчера от лидерите на всички парламентарни групи, бе приет последователно на първо и второ четене в пленарна зала в рамките на по-малко от 40 минути. При първото гласуване го подкрепиха 197 депутати, а при второто - 192-ма. Против и въздържали се нямаше и при двете четения.
Дебатите по приемането на проекта бяха отчасти в "коледен дух", а на моменти депутатите забравяха за консенсуса и се връщаха към обичайната конфронтация. Още в началото на дебата лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе един от вносителите на законопроекта, призова депутатите за смирение. Думата "консенсус" често се чуваше в изказванията.
 
БЛС алармира:
СИСТЕМАТА Е ПРЕЗ СРИВ
"В последните дни ставаме свидетели на безпрецедентно неглижиране от страна на МЗ и НЗОК на проблемите в здравеопазването. УС на БЛС изразява своето категорично негодувание от бездействието им, поставящо здравната система в абсолютна невъзможност за правилно функциониране и в опасност живота и здравето на пациентите. Много са въпросите, по които лекарският съюз отдавна алармира. За съжаление, мнението на експертите, представители на най-голямата съсловна организация, не се взема предвид", това написа в отворено писмо председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. 
В писмото се казва още: "През настоящата година многократно настоявахме пред всички екипи на МЗ и НЗОК за преразглеждане на нормативната база, която благодарение на множество поправки "на парче" от различни екипи на МЗ, към днешна дата е изпълнена с толкова много противоречия, че реално става невъзможно да се оказва необходимата на хората медицинска грижа, без да се наруши някоя от нормативните разпоредби. БЛС е представил редица експертни предложения за корекцията на съществуващите противоречия в нормативните документи, с предложения за съвместно обсъждане на възможните решения, но отговор от страна на институциите досега няма."
Според БЛС пореден пример за липса на ангажираност е мълчаливият отказ на НС на НЗОК за започване на преговорен процес за подписване на Национален рамков договор 2018 г., който е трябвало да стартира още през ноември тази година.
"За да се предотвратят последствията от бездействието на отговорните институции са необходими спешни действия за: изплащане на надлимитната дейност за 2017 г., отмяна на наложения мораториум за нови медицински дейности и ускорено провеждане на преговори за НРД 2018 г.", настояват от БЛС.
 
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ГОТВЯТ ПРОТЕСТ ЗА ЯНУАРИ 2018
Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Тотев обяви, че сдружението ще проведе на 15 януари 2018 г., ако не бъдат взети спешните мерки, за които се говори от три-четири месеца, информира Zdrave.net.
"Държа да подчертая, че ние никога не сме били деструктивни, винаги сме търсили диалогичния тон и сме искали да се случат нещата не на принципа на принудата и силата, а на доводите. Нещата обаче не стават. Или не знаем да се изказваме, или те не са склонни да отстъпват. На колегите от МБАЛ-Ловеч стискаме палци, изцяло сме с тях и ги подкрепяме. Не можеш да работиш в среда, в която първо нямаш ресурса, с който да работиш и поради това, че не можеш да работиш нормално, можеш да причиниш страдание или да навредиш на нечий живот", изтъкна д-р Тотев.
По отношение на отмяната на мораториума върху иновативните лекарства, но запазването на този върху новите медицински дейности, д-р Тотев заяви, че нещата преди да се афишират, трябва да се премислят. Той обаче беше категоричен, че главният проблем е липсата на решение за съдбата на общинските болници и съответно за достъпа на населението до медицинска грижа.
"Да се решават проблемите на парче, да се мисли за всяка болница поотделно - това не ви ли избива на шуробаджанащина? Ами онези хора, които например се намират в болница, която няма да бъде обсъдена позитивно, те каква ръка хора са? Ние тук не говорим за някакви търговски субекти, чиято работа може да бъде свършена и от някой друг. Все едно е магазин за хляб и ако го закриеш, хората ще могат да си купуват хляб от следващата пресечка. Не стават нещата така, тук говорим за конституционни права. Единствено в това право на хората е сложено определение отпред - достъпна грижа", заяви д-р Тотев и допълни, че  управителите на лечебните заведения тънат в абсолютна неизвестност за обозримото бъдеще.
 
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРИВЕТСТВА ОТМЯНАТА НА МОРАТОРИУМА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ИНОВАТИВНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
Президентът Румен Радев приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на президента, информира Zdrave.net.
Държавният глава призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.
Мораториумът за заплащане на нови молекули от НЗОК отпадна тази сутрин, след като
вчера в Народното събрание спешно бе внесена проектопромяна от лидерите на всички парламентарни групи. Ден по-рано законът бе обнародван в Държавен вестник, след като бе гласуван на практика три пъти в парламента - третият - за преодоляване на наложеното от президента вето.
 
ФАРМАЦЕВТИЧНИЯТ СЪЮЗ СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ ПРЕГОВОРИТЕ С НЗОК
Българският фармацевтичен съюз се оттегля от преговорите с НЗОК за нов договор през 2018 г. до преодоляване на хаоса и стабилизиране на системата. Това съобщиха от съсловната организация на пресконференция днес, информира Zdrave.net.
Причината за недоволството на фармацевтите е прехвърлянето за поредна година на плащания, дължими на аптеките за тази година, към януари 2018 г.
"Наблюдава се липса на координация и адекватна стратегическа политика в дейността на касата, която се задълбочава през последните два месеца", коментират от БФС. Според тях това решение на касата може да доведе до проблеми с лекарствоснабдяването на пациентите по празниците. "Отложеното плащане на НЗОК към аптеките ще провокира задължения към складовете на едро и така те няма да могат да закупуват нови количества лекарства през празничните дни. Всеки собственик на аптека ще прецени дали има финансова възможност да инвестира допълнителни или свободни средства по празниците, за да закупи търсените лекарства. Също така собствениците на аптеки могат да се възползват и от правото си да заведат индивидуален иск за дължими лихви по просрочените плащания от страна на НЗОК, клауза предвидена в договора между двете страни, което също увеличава разходите на публичния фонд", посочват от там и предупреждават, че прехвърлените за пореден път плащания ще доведат до генериране на дефицит в бюджета на здравната каса за идната година още в самото начало.
"Рискът от нарастването на дефицита за лекарства през следващата година е реален и по предварителни разчети на съсловната организация на магистър-фармацевтите ще достигне около 150 млн. лв. За втората половина на ноември разходът за лекарства по линия на НЗОК е в размер на 33,6 млн. лв., които също не са предвидени в бюджета за 2018 година", отбелязват от фармацевтичния съюз.