Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.12.2017)
 
НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ДАДЕ ЗЕЛЕНА УЛИЦА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА НРД 2018
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса на свое заседание от 19 декември 2017 г. даде мандат на ръководството на институцията за водене на преговори с Българския лекарски съюз за медицинските дейности в Националния рамков договор 2018 г., информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на пресцентъра на здравната каса. 
С решение на Надзора е съгласуван и одобрен състава на експертните работни групи в частта извънболнична медицинска помощ, които да изготвят проект на НРД 2018 и да проведат преговори с БЛС, допълват от касата.
"В писмо, изпратено до председателя на Управителния съвет на БЛС - д-р Венцислав Грозев, НЗОК предлага преговорите да започнат още на 20 декември 2017 г., гласи  текстът на съобщението, изпратено до медиите след 17 ч на споменатия ден.
Работните групи ще изготвят графици за преговорите след 3 януари 2018 г., по специалности, които ще бъдат предоставени на БЛС до петък, 22 декември 2017 г., съобщават още от касата.
 
Д-р Станимир Хасърджиев:
ЛИПСАТА НА ПРАВИЛА И ПРИОРИТЕТИ СПЪВА РАЗВИТИЕТО НА СИСТЕМАТА
Срещата, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, бе изключително полезна, защото очерта най-важните приоритети, по които ще сe работи в краткосрочен и в дългосрочен план."
Това заяви пред Redmedia председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той уточни, че в разговорите при премиера са взели участие няколко представители на национално представените пациентски организации - НПО и Българската асоциация за закрила на пациентите.
"Изразихме мнение, че в краткосрочен план най-съществената задача сега е да се въведе и утвърди приложението на Европейските терапевтични ръководства при скъпоструващите лечения с иновативни лекарства, защото това ще елиминира възможността в тези случаи да надделее местния лобизъм при определянето на една или друга терапия", изтъкна д-р Хасърджиев.
По неговите думи представителите на пациентската общност са настояли пред премиера и здравния министър да направят необходимото, за да може в съвсем кратки срокове НЗОК да стартира преговорите с фармацевтичните компании и да договори необходимите количества лекарства при най-изгодни за страната ни условия.
"Що се отнася до дългосрочната перспектива поставихме акцента върху няколко много важни задачи, първата от които е да се дефинират ясно целите на националната лекарствена политика, да се намери точна формулировка на понятието "прогенерична политика" и да се установят принципите на политиката в областта на иновациите", посочи д-р Хасърджиев. Според него втората много важна дългосрочна цел е преструктурирането на лечебните заведения.
 
ЗАМРАЗИХА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ РЕЦЕПТА ДО 2019г.
Цените на лекарствата без рецепта няма да се увеличават още две години освен с процента на инфлация. Това реши кабинетът на редовното си заседание днес с промените в Наредбата за регистриране на цените на лекарствата, информира Clinica.bg.
Мярката беше предложена от екипа на проф. Николай Петров и продължена от екипа на Кирил Ананиев. Това е поредното замразяване на цените на лекарствата без рецепта в страната. Причината за въвеждането й е режимът на регистрация на цените на тези медикаменти, който води до лесното повишаване на стойностите им и се отразява неблагоприятно върху достъпа на пациентите до тези продукти, се казва в мотивите на здравното ведомство.
С промените в наредбата се прецизира и съществуващият режим по ценообразуване на лекарствата, заплащани с публични средства. Това става като ясно се определя начинът на използване на източниците, в които Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти търси най-ниската цена па производител в референтните държави. Към момента Съветът извършва проверка и в двата нормативно закрепени източника - официалния сайт на съответната референта държава и в базата данни по Споразумението за съвместна дейност EURIPID Collaboration, като съответно се взема предвид откритата цена, независимо от това в кой от източниците е установена. При наличие на цена и в двата източника се избира цената, която е по-благоприятна за заявителя. Прецизирането на съществуващия режим по ценообразуване на лекарствените продукти гарантира пълната обективност на регулираните цени спрямо тези в референтните държави.
Освен това в позитивния лекарствен списък няма да се включват комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим "без лекарско предписание".
 
БОЛНИЦАТА В РАЗГРАД ОСТАНА БЕЗ ЛИНЕЙКИ
Болницата в Разград остана без линейки. Предишното ръководство е продало едната линейка, а другата е дало под наем на таксиметрова фирма, информира Clinica.bg, позовавайки се на  обяви изявление на новия директор на болницата д-р Гечо Жеков.
"Когато имаме нужда, обаждаме се на тях и трябва да им платим такса от 15 лева. Не знам за друга болница, която да няма линейки", негодува д-р Жеков.
От документацията става ясно, че договор за наем на болничната линейка е сключен на 1 юни 2015 г. за срок от 18 месеца, който при липса на възражения от страните остава за неопределено време. Съгласно клаузите на документа болницата наемодател получава по 100 лева на месец от таксиметровата фирма-наемател, която пък се задължава да ползва специализирания автомобил по предназначение за превоз на болнични пациенти.
 
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗПИСВАТ ЛЕКАРСТВА ПО-РАНО
ЗАРАДИ ПРАЗНИЦИТЕ
Заради празниците общопрактикуващите лекари ще могат да отпускат по-рано лекарствата за следващия 30-дневен срок, съобщиха от . Това съобщиха Националната здравноосигурителна каса.
"Във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок", се казва в съобщението на НЗОК. Оттам обясняват, че следващото предписание трябва да е на датата, до която са достатъчни получените от пациентите медикаменти след последните две отпускания от аптеката.
Срокът, за който са достатъчни отпуснатите по предходното предписание количества и тези по извънредното предписание, се отразява в амбулаторния лист на пaциента. В него и в новата рецептурна бланка се записва конкретната дата за следващото предписване на лекарства, уточняват от здравната каса.