Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
СЕ СРЕЩНА С ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР СИМЕОН ДЯНКОВ
 
 
В срещата, провела се на 8 септември 2010 г., взе участие и проф. д-р Станка Маркова, председател на УС на БАПЗГ.  Общественият съвет по здравеопазване (ОСЗ) имаше искания за някои неотложни решения, сред които и отпускането на 205 милиона лева допълнително, за да се спре сриването на системата, Министър Дянков е обещал до края на годината да осигури само 13 милиона лева от бюджета, които да се добавят към отпуснатите досега 65 милиона. В тези средства трябва да се поберат болниците в следващите 5 месеца до края на годината.
"Тиражираното в медиите, че Дянков отпуска 65 милиона за болниците, не е вярно - каза проф. Маркова. - Вицепремиерът добавя към вече отпуснатите от НЗОК, но крайно недостатъчни 65 милиона,  още 13 милиона лева от бюджета".  Това и според други представители на ОСЗ е недостатъчно и  няма да доведе до решаване на изключително тежките проблеми в здравеопазването. ОСЗ обясни на Вицепремиера, че е много по-важно да се намерят средства (125 милиона лева), за да може да се покрият задълженията на Касата към болниците, което ще им даде възможност да изплатят натрупаните задължения. Само така допълнителните 13 милиона могат да дадат глътка въздух на болниците.
Министър Дянков е обяснил, че осъзнава важността на проблемите и затова в рамките на няколко дни ще се състои  нов разговор по тях.  Ако се стигне до консенсус, ще се проведе среща и с премиера Бойко Борисов, на когото на 31 август т. г. ОСЗ връчи своите искания. Представителите на ОСЗ са по-скептично настроени и смятат, че все още нищо не е постигнато като съгласие, а има само обещания. Може би затова синдикатите направо заявиха, че продължават подготовката за провеждане на протести в рамките на закона. 
Пресцентър