Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.12.2017)
 
БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ЗА ЗАКЪСНЕЛИТЕ ЗАПЛАТИ В БОЛНИЦИ ВЪВ ФИНАНСОВА КРИЗА
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи внесе своя позиция в отговорните институции по повод закъснелите дължими възнаграждения на медицинските специалисти в някои болници във финансова криза и взимане на  спешни превантивни мерки този проблем да бъде избегнат през 2018 г. 
"Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи  е обезпокоено от ескалиращото напрежение заради неизплатени заплати на медицинските специалисти в общински и държавни лечебни заведения у нас, които са във финансова криза. На фона на нарастващия дефицит на медицински сестри, акушерки и други специалисти по здравни грижи ние настояваме да се намерят възможности за изплащане на закъснелите трудови възнаграждения", пише в позицията поставена на вниманието на обмудсмана на РБългария Мая Манолова, председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов, председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов и председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов.
"Непрекъснато получаваме сигнали от наши членове, които са обезверени, че не получават средствата, които са заработили с висок професионализъм, отговорност и всеотдайност към пациентите. Необходим е нов модел на заплащане на труда на специалистите по здравни грижи.
Ръководството на БАПЗГ е убедено, че е належащо да се направи работна среща с експерти от всички отговорни институции, за да се набележат спешни мерки, които да гарантират, че през настъпващата 2018 г. работещите медицински специалисти у нас ще получават редовно трудовите си възнаграждения. Готови сме да участваме с наши експерти при търсенето на решения по поставения проблем", пише още в позицията.
 
БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ТЕСКТОВЕТЕ, НАЛАГАЩИ МОРАТОРИУМ НА НОВИ ЛЕКАРСТВА
С 12 гласа "за" бюджетната комисия на парламента ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за  бюджета на НЗОК, с които се налага мораториум върху плащанията за нови лекарства. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова текстовете не противоречат на Конституцията на РБългария и няма да лишат хората от животоспасяващо лечение. Против закона за бюджета гласуваха 6 души, а един се въздържа, информира Zdrave.net.
Преди гласуването зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева се аргументира защо текстовете, върху които президентът Радев наложи вето, не противоречат на Конституцията.
"Основните конституционни права на гражданите за достъпна медицинска помощ не са нарушени. Нещо повече. Конституцията определя, че правата на гражданите за достъпна медицинска помощ трябва да са налице, но при спазване на регламентите и законите, които са в правомощията на Народното събрание. В нашия конкретен случай такива са Законът за здравното осигуряване, Законът за здравето и Законът за годишния бюджет на НЗОК. Ако разгледаме хипотезата, че няма да се съобразим с параметрите по бюджета на НЗОК, определени от волята на законодателя, и заплащаме цени и обеми на медицинските дейности извън обхвата на рамката на бюджета, определена от Народното събрание, то тогава наистина съществува риск да бъдат нарушени правата на гражданите и за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система", изтъкна Начева. Тя припомни, че бюджетът за здравеопазване за 2018 г. е с 407 млн. повече от тазгодишния и че много повече пари са отделени за ПИМП, СИМП и болнична помощ, както и за лекарства за домашно лечение.
 
ОЧАКВАНИЯТ ДЕФИЦИТ НА НЗОК ЗА 2017 Г. Е 38 МЛН. ЛЕВА
Очакваният дефицит на НЗОК за тази година е около 38 милиона лева. Това съобщи пред журналисти говорителят на Надзорния съвет на НЗОК Мария Петкова след неговото заседание,  информира Zdrave.net.
По време на днешното заседание членовете на Надзорния съвет са обсъждали и евентуални проекти на анекс към националните рамкови договори за тази година, които обаче не са окончателни заради наложеното президентско вето върху Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., разясни Петрова. "Това са само проекти, които ще бъдат предложени на съсловните организации, за да бъдат разгледани от тях и те да направят своите предложения", отбеляза тя. Не стана ясно какво съдържат анексите и каква е нуждата от тях.
Разгледани са и предложенията за обемите и стойностите за медицинските и денталните дейности в зависимост от Закона за бюджета. Надзорниците са разгледали и предложените от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев мерки за оптимизиране на дейността на фонда.
 
ПРОВЕРЯВАТ 30 АПТЕКИ И 3 БОЛНИЦИ ЗА НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА
Седем души ще бъдат привлечени като обвиняеми в организация и участие в престъпна група за незаконен износ на лекарства. Това съобщи днес на брифинг  директорът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, информира Zdrave.net.
В процес на проверка по същото разследване са още 42 юридически лица, сред които 30 аптеки и 3 болници. Задържан е предполагаемият ръководител на престъпната група, който е фармацевт и по думите на Гешев има достатъчно доказателства, за да остане в ареста и след като изтече наложената му мярка за 72 часа задържане. Останалите шестима обвиняеми са с мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 до 50 000 лева. Четирима от обвиняемите са служители на фармацевта, а двама са "известни столични дедесари". В групата няма лекари, подчертаха от прокуратурата.
Обвиненията, които са им повдигнати, са за пране на пари и данъчни измами.
За задържаните при операцията лекарства се смята, че са придобити по нерегламентиран начин и с административни нарушения.
Гешев изтъкна, че за момента имена на болници и аптеки, част от схемата, няма да се посочват, тъй като разследването продължава. Иззети са голямо количество рецептурни книжки, за които тепърва ще стане ясно дали са издадени на реални пациенти или са фалшифицирани.