Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.12.2017)
 
МЕДИЦИТЕ В МБАЛ "ЛОВЕЧ" ЗАПОЧВАТ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ
Предупредителни протестни действия започват медиците от болницата в Ловеч от днес. Те ще стачкуват по един час на обед - между 12:00 и 13:00 часа, ако до сряда включително не получат възнагражденията си за септември, октомври и ноември, информира Zdrave.net. В случай, че това не се случи, в четвъртък лекарите ще спрат напълно работа.
Работещите в многопрофилната държавна болница в Ловеч са изпратили декларация с искане за изплащане на дължимите за три месеца назад заплати до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, правителството и Министерството на здравеопазването. Документът е подписан от почти всички началници на отделения, както и от повечето лекари и медицински сестри.
От болницата отбелязват, че писмата на ръководството й за дефицит на консумативи, животоспасяващи медикаменти, условия за лекуване на пациенти и неизплатени трудови възнаграждения на персонала от септември насам са останали без отговор.
Междувременно в Общинския съвет в Ловеч е постъпило предложение да бъдат отпуснати финансови средства - награда, на медицинския персонал на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" за предстоящите коледни празници, съобщава Дарик.
Предложено е на всички работещи на трудов договор в болницата да бъдат изплатени поименно по 300 лв. Финансовият ресурс - общо 102 600 лв., да бъде осигурен от фонд "Резервен" от бюджета на общината.
 
ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ИЗРАЗИ БЕЗПОКОЙСТВО ЗА ЗАБАВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2018
+От името на членовете на УС на БЛС изразявам безпокойство от факта, че все още не сме започнали преговори по НРД 2018 година". Това се казва в писмо на председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.
До 12 декември БЛС ще изпрати на МЗ обобщени предложения на Бордовете по специалности към БЛС за промени в пакета дейности, касаещи общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболничната помощ и болничната помощ, става ясно от писмото на д-р Грозев до Ананиев.
На проф. Плочев пък председателят на БЛС напомня, че още преди два месеца съсловната организация е изпратила на НЗОК имената на членовете на работните групи от БЛС и посочва, че те са в готовност да започнат работа още през следващата седмица.
"БЛС, чрез представители на Бордовете по специалности, е систематизирал и е готов с предложения за конкретни промени в алгоритмите на клиничните пътеки и текстове по НРД 2018", посочва д-р Грозев в писмото си до здравната каса. В него той настоява за своевременен отговор и старт на преговорния процес по НРД 2018 от 14 декември тази година.