Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.12.2017)
 
КАБИНЕТЪТ ОТПУСНА 2 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната отпусна Министерски съвет на днешното си заседание. 2 млн. лв. са предвидени за увеличаване на капитала на болницата за рехабилитация и долекуване "Вита" ЕООД във Велинград. В нея правата на държавата като собственик се упражняват от министъра на отбраната, информира Clinica.bg.
Допълнителното финансиране ще бъде използвано за обновяване и модернизация на материалната база и апаратура на болницата и за повишаване квалификацията на персонала й. Целта е да се подобри качеството на предлаганите медицински услуги, до които достъп имат всички здравноосигурени лица, уточняват от Министерски съвет.
С друго решение кабинетът предостави още 5756 лв. за рехабилитация на военноинвалиди и военнопострадали. Средствата се отпускат по бюджета на държавното обществено осигуряване, за да се възстановят разходите, които са направили за ползване на дейности и услуги в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД.
 
ИЗТОЧВАТ НЗОК ПО СХЕМАТА БОЛНИЦА В БОЛНИЦА
Частни лечебни заведения генерират приходи от Националната здравноосигурителна каса по схемата "болница в болницата". Тя е един основните канали за източване на държавните болници. Това заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Министерството на здравеопазването, по повод източването на парите за здравеопазване, информира Puls.bg.
Въпросната схема е открита след проверка на всички държавни и общински болници в страната, която тече и в момента. Тя се води от експерти на Министерство на здравеопазването, съвместно с прокуратурата и Министерството на вътрешните работи, и има за цел да установи разходват ли се ефективно и законосъобразно публичните средства, предназначени за здравеопазването на българските граждани. Нейният фокус е върху договорите на лечебните заведения, финансирани от НЗОК и ще се осъществи "по определени процедури и правила, без да се правят чадъри за този и онзи", стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев.
Главният прокурор припомни, че през юни 2017 г., по времето на мандата на бившия здравен министър проф. Николай Петров, болниците в тежко финансово състояние на територията на страната са били 9. Още тогава е взето решението за прекратяване на практиката "болница в болница". Той цитира член 9, алинея 6 от Закона за лечебните заведения, според който на територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да работи друго такова само при условие, че "клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения извършват различни медицински дейности". В тази връзка Сотир Цацаров е разпоредил още на 29 октомври 2017 г. проверката на договорите в над 195 лечебни заведения.
 
БЛС НАСТОЯВА ЗА ПОВЕЧЕ КОНТРОЛ В СИСТЕМАТА БЕЗ ДА СЕ УРОНВА АВТОРИТЕТА НА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ
"Във връзка със създалия се казус около нелегалната търговия с лекарствени продукти и неефективния контрол върху търговската политика в сектора, Български лекарски съюз припомня, че от години апелира за предприемане на проверки в системата и налагане на засилен контрол върху лекарствената политика. В редица свои становища и позиции до институциите, съсловната организация е подчертавала значението на ефективния контрол върху лекарствата, тъй като от години основния преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо." Това се казва в позиция на съюза, изпратена днес до медиите.
"Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. "надлимитна" дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор. Държавните органи са тези, от които зависи както разпределението на финансовия ресурс, така и контрола върху разходването на фискалния бюджет и същите следва да го упражняват ефективно и адекватно", посочват от БЛС.
От БЛС  считат, че всеки един човек, позволил си да злоупотребява с публични средства, следва да понесе законова отговорност за действията си. Съсловната организация се надява, че след реализиране на проверки по случая, доказалите се виновници, които са участвали в нелегални схеми за износ на лекарства, ще бъдат публично оповестени, за да се избегне уронване авторитета на лекарското съсловие, чрез поставянето на медиците под общ знаменател със знак за вина.
 
МУ-ПЛОВДИВ ПРОВЕДЕ ПЕТ ОБУЧЕНИЯ ЗА ХИВ/СПИН ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
През 2017 г. Медицински университет - Пловдив реализира пет обучения за медицински специалисти по проблемите на ХИВ и СПИН, съобщиха от висшето учебно заведение.
Обученията бяха на тема "Съвременни епидемиологични, патогенетични и клинични характеристики на HIV/AIDS. Професионални рискове и превенцията им при работа с ХИВ." в рамките на "Дългосрочна програма 2016-2018 за обучение на медицински кадри".
В обучителните курсове са се включили медицински специалисти от Пазарджик, Асеновград, Стамболийски и Пловдив, уточни зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.
През 2018 г. инициативата ще продължи с нови три обучения в рамките на същата програма.
 
Експерти твърдят:
БИОПОДОБНИТЕ ЛЕКАРСТВА ЩЕ ПОДОБРЯТ ДОСТЪПА НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО СЪВРЕМЕННИ ТЕРАПИИ
Биоподобните лекарства могат да подобрят достъпа на пациенти до съвременни терапии при намаляване на разходите за системата на здравеопазването в целия Европейски съюз. Това бе посочено по време на конференцията "Биоподобните лекарствени продукти - настояще и бъдеще за устойчиво здравеопазване", която се проведе днес, информира Zdrave.net.
"Основната ни цел трябва да бъде повишаване на здравния статус на населението. Когато говорим за биоподобните медикаменти, трябва да се фокусираме върху ползите за здравното осигуряване и създаването на устойчивост на цялата здравна система", изтъка проф. Золтан Кало от университета "Еотвос Лоранд" в Будапеща.
Генералният директор на "Лекарства за Европа" Адриан Ван ден Ховен подчерта, че от 2006 г. до 2016 г. в ЕС са спестени около 1,5 млрд. евро от въвеждането на биоподобните лекарствени продукти. Очаква до 2020 г. в Европа и САЩ да бъдат спестени 49 млрд. евро.
Към момента в ЕС са одобрени около 40 биоподобни медикамента. Най-много регистрирани продукти има в Германия - 22, Франция - 15, Чехия - 14, Финландия, Белгия и Хърватия -13, в България - 11.
Биоподобните лекарства се ползват в ЕС от 2006 г. като алтернатива на референтните лекарствени продукти. Те са възможно най-близки или подобни на вече съществуващите биологични лекарства, като са показали клинична еквивалентност по отношение на ефикасността и безопасността.
НЗОК е включила в Позитивния лекарствен списък биоподобни продукти за шест групи заболявания, сред които диабет тип 1, ревматоиден артрит и онкологични заболявания.
 
"БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" ДАРИ АПАРАТУРА ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ В СЛИВЕНСКАТА БОЛНИЦА "Д-Р ИВАН СЕЛИМСКИ"
Сливенската болница "Д-р Иван Селимински" получи ценна апаратура като дарение от "Българската Коледа". Двата апарата са инфузионна помпа и спирометър и са предназначени за детското отделение, съобщи началникът на отделението д-р Люба Бъчварова, информира Puls.bg.
Инфузионната помпа ще помогне на лекарите да приготвят по-прецизно инфузионните разтвори, които се вливат на малките пациенти. Спирометърът пък ще се използва при контрола на заболявания при пациенти с дихателни проблеми.
"Изключително сме благодарни на инициативата "Българската Коледа" и на хората, които я правят възможна!", изтъкна д-р Бъчварова. Тя се похвали, че преди две седмици отделението е получило като дарение рентгенов апарат и многоканален монитор.