Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.12.2017)
 
СТАРТИРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА"
Днес бе даден стартът на петнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Темата и целите на кампания 2017/2018 г. бяха представени в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, информираха от пресслужбата на държавния глава. Темата на "Българската коледа" 2017/2018 е "В подкрепа на спасения детски живот".
"Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, а нещо по-голямо - дава ни вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности и споява различни социални слоеве", изтъкна президентът Радев.  Той допълни, че кампанията инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на децата и е израз на надежда за бъдещото ни като нация и като държава. "Българската Коледа" успява да обедини хора с различни професии, социално положение, образование около една обществено значима кауза. Зад нея стоят хиляди българи, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, което са в края на процеса, а това сте вие - лекарите", каза още президентът пред медиците от лечебното заведение. 
Приключилата на 30 ноември тази година кампания на "Българската Коледа" - 2016/2017 г. бе посветена на децата с тежки хронични заболявания. По време на нея бяха събрани 2 650 000 лв. С тях е подпомогнато лечението на 474 деца и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна - университетски и многопрофилни болници за активно лечение.
 
ЗАПОЧВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
Започва изпълнението на най-мащабния проект в сферата на здравеопазването. Със средства от Оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани 27 центъра за спешна медицинска помощ в страната и всичките им 170 филиала. Това съобщи в Смолян председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР.
Стойността на проекта е 163 милиона лева.
Ще се направи основен ремонт и на всички спешни отделения на областните многопрофилни болници. Предстои да се закупят съвременни санитарни превозни средства, осигурени с комуникационно и друго оборудване и апаратура за спешна медицинска помощ и възможност за отдалечени консултации. По проекта конкретно за област Смолян са предвидени инвестиции в Спешното отделение на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД, в Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян и във филиалите за спешна медицинска помощ в Мадан, Чепеларе, Доспат, Баните, Девин, Златоград, Неделино и Рудозем.
Бенефициент по програмата е Министерството на здравеопазването. Крайният срок за кандидатстване е 30 март 2018 г. Предвижда се да бъдат финансирани разходи, направени до 31 декември 2023 г.
 
ЗАКРИВАТ БОЛНИЦИТЕ ПРЕД ФАЛИТ С АЛТЕРНАТИВА
Лечебните заведения в тежко финансово състояние, чиято дейност може да бъде поета от други болници в близост, по всяка вероятност ще бъдат закрити. Такива са плановете на здравния министър Кирил Ананиев, след като приключи анализът на неговия екип за дълговете и управлението на държавните лечебни заведения, обяви самият той в ефира на БНТ. По думите му в зависимост от крайните резултати болниците ще бъдат разделени в четири групи и за всяка от тях ще бъдат набелязани конкретни мерки за реформи, информира Clinica.bg. Целта е да се подобри структурата на болничното здравеопазване и да се оптимизира дейността на лечебните заведения с държавно участие. На първо място ще бъдат дефинирани болниците с добър мениджмънт и без задължения към доставчици. След това ще се обърне внимание на тези с неголеми просрочени дългове, които могат да бъдат стопени с добро управление на паричните потоци. По-сериозни мерки ще бъдат набелязани за държавните лечебни заведения, които не се справят финансово. Проблемът е, че по-голямата част от тях са структуроопределящи за региона, в който се намират, и не могат да бъдат заместени от други болници. Такива са болниците във Враца и Ловеч. Според Ананиев проблемът произлиза от грешки в определените лимити от НЗОК и няма как да бъде решен с допълнително финансиране от държавния бюджет. "В тези случаи ще вървим към преструктуриране на болниците във вид, в който те да могат да се самоиздържат и да вършат онези дейности, за които имат база и персонал", обясни Ананиев. Всички останали лечебни заведения, за които може да се намери алтернатива, ще бъдат закрити, бе категоричен  здравният министър.
 
СОФИЯ ПРАВИ СВОЯ СТРАТЕГИЯ ЗА БОРБА СЪС СПИН
Столична община и неправителствени организации ще работят заедно за създаването на общинска стратегия за борба с ХИВ/СПИН, която ще бъде част от националната стратегия за борба със заболяването. Кметът Йорданка Фандъкова подкрепи инициативата по повод Световния ден срещу СПИН - 1 декември, информира Clinica.bg.
Местната власт на София ще обсъди възможността да се присъедини към Парижката декларация, която си поставя за цел да елиминира епидемията от ХИВ в света до 2030 г. Документът е подписан от кметове на градове в Европа, Азия, Африка и Америка, които декларират готовността си да се борят със заразата. Идеята е да бъдат постигнати целите на ООН до 2020 по формулата "90-90-90", а именно: 90% от живеещите с ХИВ да бъдат наясно със своя ХИВ статус, 90% от запознатите със своя ХИВ-позитивен статус да приемат лечение и 90% от приемащите лечение да бъдат с неоткриваем вирусен товар.
Допълнителните ангажименти по изготвянето и изпълнението на общинската стратегия за борба с ХИВ/СПИН ще останат за сметка на местната власт, особено след оттеглянето на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. До 2015 г. Фондът традиционно осигуряваше финансиране за дейности, свързани с намаляване разпространението на заразата, информиране и подкрепа на уязвими общности.
За реализиране на общинската стратегия ще помагат Фондация "Инициатива за здраве", Фондация "Здраве и социално развитие", Фондация "Център за хуманни политики", Младежка ЛГБТ организация "Действие", Фондация "ГЛАС" и експерти в областта на ХИВ/СПИН.
От началото на тази година са открити нови 220 ХИВ серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица, съобщиха от МЗ по повод Световния ден за борба срещу СПИН, който се отбелязва на 1 декември. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени -  9:1 (199 мъже  и 21 жени). През периода 1986 - 27 ноември 2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция, сочат данните на МЗ.
 
ЗАБРАНЯВАТ ШОФИРАНЕТО НА ХОРА С ТЕЖКИ СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ  И ДИАБЕТИЦИ С ЛОШ КОНТРОЛ
Пациентите с по-сериозни сърдечно-съдови заболявания и диабетиците, които не контролират добре състоянието си, няма да могат да си извадят или да подновят шофьорската си книжка. Това предвиждат промени в Наредбата за физическата годност на водачите на моторни превозни средства. Предложенията са публикувани на сайта на здравното министерство и касаят правилата, прилагани от всички държави в Европейския съюз, информира Clinica.bg.
С новите текстове експертите ще се опитат да предотвратят евентуални произшествия и катастрофи, които могат да възникнат, ако диабетик зад волана изпадне в хипогликемия или сърдечноболен получи инфаркт или инсулт. Наредбата поставя изрично изискване пациентите редовно да се подлагат на медицински прегледи, които да доказват, че са в състояние да шофират. В противен случай властите ще имат пълното право да им откажат издаване или подновяване на книжката.
Индивидуална оценка ще се прави на хората с прекарани инсулти, с аневризми на аортата, стенози (стеснения) на каротидната артерия, тежка артериална хипертония, болести и операции на сърдечната клапа, вродена кардиопатия, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и заболявания, протичащи с нарушения в сърдечния ритъм и проводимостта (брадикардии, тахикардии, синкоп и други). В списъка са и всички пациенти, претърпели трансплантация на сърце, както и тези, които ползват сърдечно-подпомагащо усройство. По-строги ще са мерките и към диабетиците, които допускат чести хипогликемии. Свидетелства за управление на МПС няма да се издават до 3 месеца след последното изпадане в хипогликемия, предвижда още проектонаредбата.