Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА
С ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
 
 
В срещата, провела се в кабинета на Министър-председателя на 31 август т. г., взеха участие     вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков,  здравният министър проф. д-р Анна-Мария Борисова, част от Обществения съвет по здравеопазване (ОСЗ), в който влизат представители на БАПЗГ, БЛС, БФС, БЗС, КТ "Подкрепа", КНСБ и пациентски организации. От страна на БАПЗГ  участваха проф. д-р Станка Маркова - председател на Управителния съвет и Милка Василева - заместник председател.
На премиера Бойко Борисов  бяха връчени два протокола от заседание на ОСЗ от 30 август т. г.  - единият с най-неотложните искания, а другият - с предложения за дългосрочна дейност за подобряване на здравеопазването.
В своето изказване проф. д-р Станка Маркова отново   подчерта, че съсловието на професионалистите по здравни грижи е най-тежко засегнато от недофинансирането на системата. Тя  обясни на Премиера, че освен че то не получава пари от клиничните пътеки, но и мизерните му основни заплати се бавят по два-три месеца. "Синдикатите правилно подчертаха, че разпределението на парите в здравеопазването по принцип е несправедливо, но сега, когато средствата са още по-малко, тези, които се трудят много и получават унизително заплащане, са представителите на нашето съсловие и напълно естествено те продължават да напускат професията и страната" -  каза още проф. Маркова.
Премиерът Бойко Борисов  пое ангажимент средствата за здравеопазване през 2010 г. да не бъдат по-малко от тези през 2009 г. и  предложи да се създаде работна група от представители на правителството и Обществения съвет по здравеопазване, която да направи сметка къде точно не достигат пари и на какво се дължи това. Според здравният министър проф. д-р Анна-Мария Борисова, в следващите седмици предстои да се направи пълна ревизия на всички клинични пътеки. В работната група ще се включат представители на финансовото министерство, БЛС, НЗОК, здравното ведомство, синдикатите и БАПЗГ. "Това е необходимо, за да регламентираме добре и труда, който се влага вътре...Ние трябва да бъдем наясно кое колко струва" -  заяви министър Борисова.
След приключване на срещата,  вицепремиерът Симеон Дянков  заяви пред журналисти, че в рамките на следващата седмица отново ще има разговори по темата  под егидата на Премиера. Предстои само да се уточни в кой ден точно ще стане това. 
Пресцентър
 
 
 
 
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ