Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.11.2017)
 
АБСОЛВЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2017 НА ФОЗ КЪМ МУ-СОФИЯ
ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИТЕ СИ НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ
В  КИНОСАЛОНА НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ
Днес в киносалона на ВМА се състоя тържествена промоция на Випуск 2017 г. на Факултета по обществено здраве към Медицински университет - София. Церемонията започна с химните на България и на МУ-София. Сред официалните гости бяха ректорът на МУ-София проф. д-р Виктор Златков, дм, зам.-ректорите на МУ-София проф. д-р Радомир Угринов, дмн  и проф. д-р Тихомира Златанова, дм, директорът на Медицински колеж - София проф. д-р Вихрен Петков, дм, директорът на Първа МБАЛ - София проф. д-р Цветомир Димитров.
"Бъдете смели в мечтите си и всеотдайни в работата си. Ние, Вашите преподаватели се гордеем с Вашите успехи", пожелаха на абсолвентите преподавателите от ФОЗ в поздравителен адрес, който бе прочетен от водещата на церемонията.    
"Скъпи преподаватели, продължавайте да обучавате с висок професионализъм и сърце младата смяна медицински специалисти, които са така нужни на България! Медицински университет - София наскоро чества своята 100-годишнина. Тук умеете да съчетавате здравите традиции и новаторството. Вашите възпитаници получават знания, които се равняват на тези в най-престижните висши медицински училища в Европа и в света", написа председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в поздравителен адрес до декана на ФОЗ към МУ-София проф. д-р Цекомир Воденичаров, дм и до ръководителя на Катедра "Здравни грижи" проф. д-р Галина Чанева, дм. В поздравлението си Милка Василева пожелава на дипломантите успешна професионална реализация и да не престават да надграждат своите знания и умения като разчитат на БАПЗГ, която предлага разнообразни курсове за продължаващо обучение в сътурдничество с висшите учебни заведения и университетските болници у нас.
Дипломите  си получиха първо отличниците, а след тях и останалите абсолвенти от следните специалности: "Обществено здраве и здравен мениджмънт" - ОКС "Магистър", "Управление на здравните грижи" - ОКС "Магистър", "Трудова медицина и работоспособност", "Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност", "Медицинска рехабилитация и балнеология", "Клинични здравни грижи" - ОКС "Магистър", "Кинезитерапия" - ОКС "Бакалавър", "Медицинска сестра" - ОКС "Бакалавър", "Акушерка" - ОКС "Бакалавър", "Управление на здравните грижи" - ОКС "Бакалавър" и  "Обществено здраве и здравен мениджмънт" - ОКС "Бакалавър".
 
ПРЕЗ 2018 Г. МЗ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ В РЗИ, ПСИХИАТРИИТЕ, КРЪВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ И ДОМОВЕТЕ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА    
С малко над 495 милиона лева ще разполага Министерство на здравеопазването през следващата година, информира Zdrave.net. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2018 г., част от който е и този на ресорното ведомство. Гласуването на парите за МЗ стана при среднощно заседание на парламента срещу 30 ноември т.г., което продължи в малките часове след полунощ.
Точната сума, определена за МЗ, е 495 244,2 лв. На практика това са първоначално заложените средства за ведомството. Между двете четения обаче корекции бяха приети по отношение на средствата по отделените пера, като депутатите гласуваха предложенията на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, свързани с увеличението на средствата за работещите в структурите към МЗ. Тя предложи парите, отделени за персонал, да нараснат с 8,1 млн. лв. за сметка на капиталовите разходи на ведомството, които ще намалеят до 11,9 млн. лв.
Така общата сума по перото за персонал ще бъде близо 216 млн. лв. наместо първоначално заложените 207,8 млн. лв. и с тях се очаква да бъдат заделени повече средства за заплати на работещите в психиатричните болници, РЗИ, кръвните центрове и домовете за медико-социални грижи за деца. В мотивите си към предложението д-р Дариткова изтъква, че в тези структури са налице сериозни кадрови проблеми, свързани с нивото на заплащане на фона на увеличаващия се обем от работа.
Средната заплата към момента в РЗИ е 632 лв., в кръвните центрове - 855 лв., в психиатриите - 886  лв., а в домовете за деца - 718 лв.
Най-много средства в бюджета на МЗ - 359 млн. лв., са заложени за диагностика и лечение. 89,3 млн. са парите за промоция и превенция на здравето, почти 28 млн. са тези за лекарствени продукти и медицински изделия по линия на ведомството. Предвидените разходи за администрация на МЗ са в размер на 18,8 млн. лв.
 
ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ ГОТВИ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАБОТАТА НА НЗОК
Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев трябва да внесе предложения за оптимизиране работата и разходите на здравната каса до 10 декември 2017 г Това стана ясно от решенията на последния Надзорен съвет на НЗОК, информира Clinica.bg.
Искането е във връзка с кризисните мерки за здравната каса, които предложи настоящият здравен министър Кирил Ананиев още през септември т. г. -  тогава все още в качеството си на председател на Надзора на касата. Сред исканията на Ананиев бяха изработването на методика за контрол в болничната, извънболничната и денталната помощ. Също така повишаване на контрола над болниците в лошо финансово състояние, изготвяне на справка с броя лекари, които работят на повече от едно място по договор с НЗОК, преглед на медицинските стандарти и наредбата за пакета на касата, изготвяне на предложения за подобряване на административната работа на НЗОК. Голямо внимание бе обърнато и на непрекъснато растящите разходи за лекарства. Ананиев бе изискал да се направи проучване на причините за това, както и на потреблението на медикаменти. Плановете му бяха НЗОК да въведе контрол над избора и дозирането на медикаментите и прилагането им в онкологията. Сред останалите предложения е създаването на централизирано договаряне за финансирането на лекарствата и повишен контрол над болничните аптеки.
 
ПОСКЪПНА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЛЕКАРСТВА
Индексът на производствените цени на лекарствените вещества и продукти през октомври 2017 г. нараства, отчете Националния статистически институт. Стойността е по-висока не само спрямо предходния месец септември, но и спрямо същия период на миналата година, информира Clinica.bg.
През октомври индексът се е увеличил от 100.1 на 106.6 в сравнение със септември, сочи статистиката. Същият месец година по-рано индексът е бил 101.2.
На вътрешния пазар индексът е нараснал от 100 на 106.9 за едномесечен период и от 100.4 до 106.9 на годишна база.
Ситуацията е почти аналогична и на международните пазари - ръст от 100.3 на 106.5 за месец и от 101.8 на 106.5 за период от една година.
Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения, уточняват от НСИ.
 
Д-р Даниела Дариткова:
СИТУАЦИЯТА В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ СЕКТОР ДОГОДИНА ЩЕ БЪДЕ СПОКОЙНА
"При условие, че имаме с 407 млн. лв. повече здравноосигурителни плащания за догодина, означава, че разполагаме с добра финансова рамка. Ще има по-добри възможности за ранна диагностика, за превенция и профилактика в извънболничната помощ, които ще са финансово гарантирани. От друга страна разпределението на средствата дава възможност и тези пера, в които през годините имаме най-големи дефицити - болнична помощ и лекарства, да бъдат осигурени с ръст повече от 300 млн. лв. за болнична помощ и над 200 млн. лв. за медикаменти. Всичко това гарантира една спокойна финансова ситуация в здравноосигурителния сектор през следващата година." Това заяви в интервю за Clinica.bg д-р председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то НС Даниела Дариткова.Тя изтъква, че голямото предизвикателство във времето е преодоляването на дисбаланса в ръста на инвестициите в болничната помощ и от друга страна невъзможността извънболничната помощ ефективно да оказва необходимата медико-диагностична и терапевтична помощ на пациентите.
"Парадоксалното е как винаги се заявява, че болничната помощ е недофинансирана, а най-много инвестиции се правят именно в структури за болнична помощ", отбелязва д-р Дариткова. Тя изтъкна необходимостта от създаването на нова Национална здравна карта, която ще гарантира достъп до медицинска помощ на всички български граждани.
Председателят на здравната комисия изразява надежда, че скоро електронната информационна система ще намери своето място, за да може анализът да бъде далеч по-обективен, с възможности за точна информация за  потреблението на лекарства и движението на пациентите.