Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.11.2017)
 
ГОДИНА ЗАТВОР И ГЛОБА ЗА НАПАДЕНИЕ НАД МЕДИЦИ
ПОЛУЧИХА ДВАМА МЪЖЕ ОТ ОМУРТАГ
Предадените на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Омуртаг Стелиян Ив. на 35 г. и Йордан Й. на 24 г. бяха признати за виновни за хулиганство над фелдшер и шофьор на линейка на Центъра на спешна медицинска помощ, извършено в съучастие на 5 февруари 2017 г., информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на прокуратурата.
За престъплението, извършено срещу екипа на ЦСМП, отишъл на адрес на болна жена, Йордан Й. ще изтърпява наказание лишаване от свобода 1 година при строг режим. Съдът приведе в изпълнение и предишна негова присъда, с която бил осъден на 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.
Съучастникът му Стелиян е освободен от наказателна отговорност за хулиганството срещу медицинския екип, като съдът му наложи административно наказание - глоба в размер на 2000 лева.
За претърпените неимуществени вреди Йордан Й. ще плати на пострадалия фелдшер 2500 лева. Същата сума ще заплати на пострадалия шофьор на линейката подсъдимият Стелиян Ив. за причинените неимуществени вреди.
Присъдата на Районния съд в Омуртаг подлежи на обжалване пред Търговищкия окръжен съд.
 
НЗОК ЩЕ ИСКА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ОТ ДЖИПИТАТА
Личните лекари в страната да отчитат прегледите на пенсионерите с номера от касови бележки. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които ще влязат в сила с приемане на Закона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., Clinica.bg.
Освен сегашната документация, джипитата ще трябва да представят и касов бон за заплатената от пациента намалена такса, за да получат разликата от НЗОК. Това обаче ще увеличи бумащината и не може да е основание за плащане на дължимото от публичния фонд, алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).
В момента пенсионерите не заплащат пълната такса за преглед при личния лекар, а само 1 лев. Остатъкът от 1.90 лв. е за сметка на държавния бюджет. Сумата се превежда от публичния фонд след като джипито подаде месечния си отчет с всички издадени амбулаторни листове. Чак след това, обикновено с месец-два закъснение, получава и парите, дължими от касата за прегледаните пенсионери.
С промени в ЗЗО обаче властта иска още една гаранция, че в кабинета на личния лекар е действително е влязъл пациент, което може да се разбере от номера на издадената касова бележка за заплатената такса от 1 лев. Без този номер здравната каса ще има пълно основание да откаже да изплати разликата от 1.90 лв., независимо дали пациентът е прегледан или не.
Според сдружението на личните лекари платената такса от 1 лв. не може да е основание за изплащане на остатъка от 1.90 лв., тъй като става дума за различни източници на финансиране.
 
Д-р Венцислав Глозев:
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО Е ДА СЕ ПРОМЕНЯТ АЛГОРИТМИТЕ
И ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ 
"Само преди няколко дни проведохме среща с новото ръководство на Министерството на здравеопазването. На този етап от министерството проявяват разбиране и са съгласни, че трябва да се променят алгоритмите на клиничните пътеки, които излишно натоварват лекарите и медицинските сестри, създават предпоставка за харчене на средства, които могат да бъдат икономисани и да бъдат дадени там, където са нужни за по-голяма ефективност." Това каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред БНТ, информира Zdrave.net.
Д-р Грозев допълни, че увеличението от 407 млн. лв. в бюджета на НЗОК действително е много добро решение на правителството, но трябва да се реши и въпросът с разпределянето на тези средства. "Изключително важно е да се променят и цените на клиничните пътеки, както и да се реши проблемът с лимитите на болниците. Ето, сега пак се говори за надлимитна дейност, при положение, че лимитът не е достигнат", изтъкна д-р Грозев.
 
ДАВАТ 7 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕМОНТ НА ТЕЛ. 112
Ускорена процедура за поддръжка на Националната система за спешни повиквания е обявило Министерството на вътрешните работи. Ведомството е отделило 7 млн. лв. по обществена поръчка, за да подобри работата на тел. 112, който от април 2015 г. е оставен без поддръжка и всеки момент може да спре, информира Clinica.bg.
Желаещите да поддържат системата могат да подават офертите си до 8 декември 2017 г.  Фирмите трябва да доставят и въведат в експлоатация ново оборудване, както и частично да се подмени амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе. Необходимо е също така софтуерът за спешни повиквания да се актуализира до последна версия и да се осигури възможност хората със слухови и зрителни увреждания да подават сигнали чрез кратки съобщения от мобилните си телефони (SMS).
От кандидатите се очаква да осигурят 2-годишна техническа поддръжка на системата и да сведат времето, в което тя не функционира, поради неизправност, до 52 минути за всичките 356 поредни дни в годината.
 
МОРАТОРИУМЪТ ЗА ЛЕКАРСТВАТА  ОТИВА НА СЪД
Все още неприетите текстове в Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г., които въвеждат забрана за финансиране на нови лекарства и медицински дейности догодина, ще се озоват директно в Конституционния съд, ако депутатите ги гласуват на второ четене, информира Clinica.bg.
Омбудсманът Мая Манолова се закани да сезира магистратите, защото мораториумът ограничава конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.
"Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат, харесват ситуацията - и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ", каза Мая Манолова пред БНТ. И допълни, че е абсолютно необяснимо "как с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани".
Според изчисленията на Манолова мораториумът ще спести не повече от 25 млн. лв.
на фона на над 1 млрд. лв. разходи за лекарства, заплащани от НЗОК.
 
НЗОК:
НИТО ЕДИН ПАЦИЕНТ НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ТЕРАПИЯ
Националната здравноосигурителна каса няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните". Това пише в официална позиция на Здравната каса по повод протеста на Федерация "Български пациентски форум", който се проведе в столицата, информира Puls.bg.
България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42 % годишно от парите за здраве, според анализ на "Евростат".
Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение, призоваха от Касата.
 
ЕКИПЪТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ОФИС НА СЗО ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ СРЕЩНА С НАЦИОНАЛНИТЕ КООРДИНАТОРИ
"Регионалният офис на Световната здравна организация винаги е оказвал подкрепа на МЗ и се е отзовавал със становища по ключови въпроси, разчитаме на съвместната ни дейност и се надявамe и занапред да работим по общи проекти". Това посочи зам.-министър Светлана Йорданова при откриването на годишната среща на Регионалния офис на СЗО за България с националните координатори, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Ефективното партньорство е довело до изпълнение на всички мерки по двугодишното Споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за България за периода 2016 - 2017 г., обясни ръководителят на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила.
Новото двугодишно споразумение между МЗ и Регионалния офис на СЗО за България за периода 2018 - 2019 г. ще обхваща все повече дейности.