Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.11.2017)
 
НЗОК ПРЕХВЪРЛЯ ПЛАЩАНИЯ ЗА 2018 Г. САМО ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ
Близо 108 млн. лв. освободи Надзорният съвет на НЗОК от резерва на институцията на вчерашното си заседание.13.350 млн. лв. от тях ще бъдат дадени за лекарства за онкоболни, 9.620 млн. лв. - за медицински изделия и 84.850 млн. лв. - за болнична помощ, уточни за Zdrave.net говорителят на надзора Мария Петкова.
Плащанията са за последния бюджетен месец на НЗОК за тази година - ноември.
След освобождаването на тези средства в резерва на фонда остават 82 млн. лв.
Очакваната сума за прехвърляне към бюджета за 2018 г. година е около 30 млн. лв. и ще бъде само за лекарства за домашно лечение, уточни Петкова.
Последните разчети на НЗОК сочат, че всички останали разходи на здравната каса за здравноосигурителни плащания ще могат да се покрият от резерва и от преизпълнението на приходите от здравни вноски. Средствата за лекарства за домашно лечение не могат да бъдат изплатени изцяло, въпреки наличните в резерва пари, тъй като аптеките не могат да отчетат към касата окончателните си разходи до 28 декември. Окончателните разчети за изпълнението на бюджета по пера ще са ясни около средата на декември
 
НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ МОРАТОРИУМА НА НОВИ ЛЕКАРСТВА
В навечерието на окончателното гласуване на бюджета на НЗОК вълненията на пациентите затова дали ще има мораториум за финансиране на новите лекарствени молекули догодина нарастват. Към протестите на Федерация "Български пациентски форум" се присъединяват и от Национална пациентска организация, чието отворено писмо Clinica.bg публикува без редакции.
"Национална пациентска организация подкрепя протестите на пациентските организации срещу предложения Мораториум за новите лекарства, които няма да се поемат от НЗОК през 2018 г. Ако този Мораториум, който е безпрецедентен за Европа, бъде гласуван и на второ четене в края на тази седмица, множество групи пациенти ще бъдат обречени да останат без лечение, което е животоспасяващо и няма алтернатива", пише в писмото на НПО.
От Национална пациентска организация припомнят, че неколкократно са изразили своята категорична позиция по въпроса и са сигнализирали за евентуалните последици от приемането на Мораториума. "Като пациентска организация считаме, че от първостепенно значение е осигуряването на животоспасяващо лечение за пациентите и че е необходимо да бъдат положени всички усилия, за да не им бъде отнета възможността да водят пълноценен живот", изтъкват още от НПО.
 
Д-р Ангел Кунчев:
ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ ГРИП СА ПРЕД ИЗЧЕРПВАНЕ
Ваксините срещу грип са пред изчерпване. Това стана ясно от интервю на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Малки количества се намират в големите аптечни вериги.
"Ако има нещо радостно в тази ситуация е, че се повиши броят на хората, които търсят защита посредством имунизация. Посланието е стигнало до тях", коментира д-р Кунчев. Той изтъкна, че процесът на снабдяването с ваксини е дълъг и уточни, че ако те се поръчат сега, ще са налични след година и половина.
"Много се надявам, че производителите, имайки опита от тази година, за следващата ще внесат малко повече количества", заяви той. По думите на д-р Кунчев "глад" за ваксини има в целия свят.
Специалистът отбеляза, че има удвояване в броя на хората у нас, които са се ваксинирали срещу грип тази година, но уточни, че като цяло те са далеч под средноевропейските нива и са общо около 4%.
 
ДАВАТ ОЩЕ 107 МЛН. ЛВ. ОТ РЕЗЕРВА НА НЗОК
Още 107 млн. лв. ще бъдат отблокирани от резерва на Националната здравноосигурителна каса, реши Надозрният съвет на здравния фонд. От тези средства 13.3 млн. лв. ще бъдат дадени за лекарства за онкоболни, 9.26 млн. лв. - за медицински изделия и 84.8 млн. лв. - за болнично лечение.
До края на годината в резерва остават 82 млн. лв.
 
БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ "ТОПЪЛ ОБЯД"
Българският Червен кръст стартира Коледна благотворителна кампания "Топъл обяд" за осигуряване на обедно хранене в училище за деца в неравностойно положение. Тя се реализира в рамките на инициативата "Соса-Соla - Коледна работилница за добрини". Кампанията ще се проведе в 11 мола в 8 града в България от 24 ноември до 30 декември. Временните магазини ще отварят последователно в централни молове на София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и ще донесат коледна емоция на всички любители на марката. Във всеки един от тези Соca-Cola кътове ще се продават брандирани артикули. Освен да направят дарение чрез закупуване на артикул, посетителите ще имат възможност да се насладят на забавни коледни развлечения. Оборотът от магазините ще бъде дарен на инициативата "Топъл обяд".
През учебната 2016/2017 г. с финансовата помощ на Кока-Кола ХБК безплатно, по програмата Топъл обяд, се храниха 178 деца от Видин, Търговище и Драгоман.
 
"БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" ДАРИ ТРИ АПАРАТА ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Педиатричната клиника на УМБАЛ "Александровска" получи дарение от кампанията "Българската Коледа". То се състои от три нови апарата за диагностика и лечение на тежки респираторни заболявания, информира Clinica.bg.
Единият от апаратите е за неинвазивно почистване на секретите в белите дробове и ще бъде използван в отделенията за хронични белодробни болести и за кърмачета. Дарението включва и монитор за основни жизнени функции с пулсоксиметър. Той показва дихателна и сърдечна честота, температура, кръвно налягане и отчита нивото на кислорода в артериалната кръв (кислородна сатурация). Техниката разполага със сензори за различни възрастови групи и ще намери приложение в Интензивното отделение. Третата придобивка на клиниката е автоматичен хематологичен брояч и стартер кит за изследване на 18 кръвни показатели. Новият апарат е много бърз, с голяма достоверност на резултатите. Неговото най-голямо предимство е, че използва минимално количество капилярна и венозна кръв, което е по-щадящо за малките пациенти.
 
ПРЕДСТАВЯМЕ ЗДРАВНИТЕ СИ ПРИОРИТЕТИ В БРЮКСЕЛ
На 8 декември 2017 г. в Брюксел страната ни ще представи приоритетите си в сферата на здравеопазването по време на ротационното Председателство на Съвета на Европейския съюз. Това ще стане в рамките на заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, в частта му "Здравеопазване", стана ясно от решение на правителството днес.
В дневния ред на заседанието е залегнало приемането на Заключения относно цифровото здравеопазване и трансграничните аспекти в политиката по отношение на алкохола. Ще бъде проведена и дискусия по темата за фармацевтичната политика в ЕС и възможностите за доброволно сътрудничество в тази сфера между държавите-членки на ЕС.
 
"CoughAssist подпомага отделянето, придвижването и изхвърлянето на секретите от дихателните пътища, чрез стимулиране на ефективна кашлица. Така по-бързо се преодолява екзацербацията. Апаратът е мобилен, снабден с подвижна батерия и кабел за оксиметрия. Може да се използва с маска, мундщук или с адаптер за ендотрахеалната тръба или тръбата за трахеостомия на пациента, което го прави изключително функционален", обясни доц. Гергана Петрова от Клиниката по педиатрия.