Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
                 НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.11.2017)
 
ДЕФИЦИТЪТ НА НЗОК НАДХВЪРЛИ 46 МЛН. ЛВ.
Над 46 млн. лева достига дефицитът на НЗОК, стана ясно от доклад, разгледан от Надзорния съвет на фонда миналата седмица, съобщи Zdrave.net.
На заседанието, проведено в сряда, е отчетено, че дефицитът на фонда се е увеличил от 33.4 млн. лв. на 46 млн. лв. само за месец. Недостиг на средства се очертава по всички пера, освен при общопрактикуващите лекари.
По информация на Zdrave.net преразходът в болничната помощ в размер на 11 млн. лева е натрупан основно в областта на кардиологията и онкологията.
Заради отчетения преразход в болничния сектор новият председател на Надзорния съвет Жени Начева е изискала изготвянето на анализ, който да установи причините за него и да набележи мерки за преодоляването му в бъдеще.
Общият преразход на НЗОК е 346.8. млн. лв. По-голямата част от него ще се покрие от остатъка от резерва на касата и от преизпълнението на приходите от здравни вноски. Общата сума е в размер на 300.2 млн. лв., като парите от очакваното преизпълнение на приходите от здравни вноски са в размер на 106.8 млн. лв., а остатъкът в резерва - 190.4 млн. лв. Средствата, които ще останат неразплатени обаче, са 46.5 млн. лв. - в тях влизат 11-те милиона лв. за болници и останалите средства, включващи плащания към аптеките.
 
Финансовият министър Владислав Горанов:
ТРЯБВА ДА ИМА МОРАТОРИУМ ЗА ОТКРИВАНЕТО НА НОВИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Предложението за мораториум на откриването на нови лечебни заведения трябва да бъде прието от Народното събрание, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в ефира на bTV, цитиран от Clinica.bg.
Министър Горанов коментира, че болниците у нас са прекалено много затова дебатите за работеща Национална здравна карта трябва да се подновят. По думите му няма универсална формула за лечение на болното здравеопазване, затова управляващите са оставили здравния министър Кирил Ананиев да набележи стъпките на предстоящата реформа.
Министър Горанов бе категоричен, че договорните партньори на НЗОК са прекалено много, затова е важно районирането на услугите, определено от Национална здравна карта, да се върне като нормативно изискване.
"В София има над 60 болници, в Холандия са между 60 и 100 в цялата страна", коментира министър Горанов. По думите му българският пазар е устроен така, че каквото и да бъде произведено като краен продукт в здравеопазването, някой го потребява, но друг го плаща, което е ненормално. Затова в проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2018 г. е включен мораториум за нови дейности. Очаква се той да бъде гласуван на второ четене този четвъртък, 30 ноември.
Финансовият министър заяви, че има пълно доверие на новия здравен министър, защото целият му житейски и професионален път е свързан със здравеопазването, независимо че го е гледал предимно от финансова гледна точка. По думите му Кирил Ананиев е способен да намери правилната формула на бъдещите промени. А депутатите от ГЕРБ са готови да го подкрепят във всички решения, дори и непопулярните.
 
Адвокат Мария Петрова:
НАЙ-СБЪРКАНОТО В НАШАТА ОСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА Е НАЛИЧИЕТО САМО НА ЕДИН ОСИГУРИТЕЛ
"За мен най-сбърканото в нашата здравноосигурителна система е наличието само на един осигурител в лицето на здравноосигурителната каса и невъзможността да имаме допълнително здравно осигуряване. Този модел трябва да бъде разчупен". Това заяви  адвокатът по медицинско право Мария Петрова по БНР, цитирана от Zdrave.net.
Тя отбеляза, че в България има траен процент на хора, които не са здравноосигурени и се опитват да използват системата по обходни канали, най-вече спешната помощ, която е в колапс. "Липсата на ефективен контрол и политика от страна на държавата показва, че ние сме в едно висящо състояние, което е угодно на политическите партии", заяви адвокат Петрова и допълни, че до момента не са предприети кардинални мерки за събиране на здравните вноски. Тя коментира и възможността за въвеждане на различни модели на здравно осигуряване у нас, като изтъкна, че това е въпрос на политическа воля и държавна визия.
"Дотук обаче сме показали, че нямаме дългосрочна стратегия в нито едно отношение, още по-малко в здравеопазването", подчерта адвокат Петрова. За това по думите й говорят и постоянните дела в сектора, които са от различно естество. "Това показва, че този сектор не функционира добре. За да кажем как да функционира добре, ни трябва анализ", допълни тя.
Адвокат Петрова коментира и изказванията на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния контрол. "За първи път толкова открито чуваме, че този модел е изчерпан, тоест имаме едно признание от държавата, че този функциониращ модел не е най-доброто за обществото", заяви тя и припомни и данните от последния европейски доклад, касаещ здравеопазването ни. "Държавните, областните, общинските лечебни заведения имат нужда от допълнително финансово стимулиране", посочи Петрова.Тя изтъкна, че България е с най-много хоспитализации в Европа.

ОБСЪЖДАТ БЪДЕЩЕТО НА ОНКОБОЛНИЦАТА В БЛАГОЕВГРАД
Поредица от срещи и разговори за състоянието и бъдещето на благоевградската общинска онкоболница започва идната седмица. Срещите са инициирани от председателя на Общинския съвет в града Радослав Тасков и кмета на Благоевград Атанас Камбитов, информира Zdrave.net, позовавайки се на Struma.bg.
Това става след като управителят на лечебното заведение д-р Георги Георгиев представи становището си за стабилизиране на онкологията, в което се предлага да се закрият четири отделения, а с подписка 40 работещи в болницата настояват за отстраняването му.
"Болницата няма да бъде закрита, няма да допуснем това да се случи и пациентите и работещите трябва да са спокойни", заяви кметът на Благоевград. Той обясни, че от вторник започва поредица от срещи с ръководителите на отделения в онкоболницата, с шефа й и с шефа на Районната здравна каса, както и с външни експерти в търсене на оптималния вариант за работа на лечебното заведение.
"До 10-ина дни ще имаме решение и конкретно предложение за излизане от кризата, в която в момента е болницата", увери Камбитов.
 
БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА
Награда от 15 000 евро получи Националната мрежа на здравните медиатори у нас заради образователна кампания за ползите от ваксините сред ромското население в България, обявиха от здравната служба на Европейската комисия, съобщи Clinica.bg. Сдружението е класирано на второ място за европейската здравна награда за неправителствени организации, промотиращи ваксинопрофилактиката (EU Health Award for NGOs promoting vaccination).
Победителят в надпреварата е студентската организация SloMSIC Ljubljana от Словения, която провежда кампания, бореща се срещу антиваксиналните настроения в обществото. За да обяснят на хората колко важни са имунизациите и защо не бива да се колебаят за ваксините, студентите по медицина организират уъркшопове с бъдещи родители и студенти в горните курсове. Отделно стартират и кампания за промоция на сезонните ваксини срещу грип и стимулират свои колеги от други градове и държави да организират подобни кампании. За работата си организацията получава награда от 20 000 евро.
На трето място се нарежда Асоциацията на Европейските студенти по фармация за националната им кампания, проведена през 2016 г. Тяхната парична награда е в размер на 10 000 евро.