Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.11.2017)
 
ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В ПСИХИАТРИИТЕ РЗИ, ДОМОВЕТЕ ЗА ДЕЦА И КРЪВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ
Специалистите, които работят в Регионалните здравни инспекции (РЗИ), психиатриите, домовете за деца и кръвните центрове догодина ще имат по-високи заплати. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, докато гласуваха на второ четене парите на държавата за 2018 г. За да стане факт обаче, предложението трябва да се приеме и в пленарната зала следващата седмица, информира Clinica.bg.
По-високите заплати в здравните заведения ще стане факт, след като се пренасочат 8.1 млн. лв. от парите за капиталови разходи и покупки на материални активи на здравното министерство към перото за доходи на персонала.  Промяната бе поискана от д-р Даниела Дариткова - депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазването в парламента.
В момента заплатите в психиатричните болници са 886 лв., в центровете по трансфузионна хематология - 855 лв., в РЗИ - 632 лв., в ДМСГ - 718 лв. С вдигането на минималната работна заплата тя почти ще се изравни с доходите в тези структури, където работят висококвалифицирани специалисти, аргументира се за предложението си за повишаване на заплатите д-р Дариткова. С увеличението този проблем ще се преодолее поне донякъде.
 
50 000 ДУШИ С ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ У НАС ЩЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПАТРОНАЖНИ ГРИЖИ
25 000 шизофреници и още 28 000 души с умствена изостаналост и деменция ще се лекуват с домашни посещения на медицински екипи, вместо да бъдат затваряни в институции. За тях ще трябва да се осигурят и домашни помощници. Това е една от целите, заложени в плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа до 2021 г, информира 24 chasa.bg.
В плана е разписано, че хората с увреждания трябва постепенно да се изведат от специализирани институции, а първите 10 с най-лоши условия ще се закрият. За целта трябва се осигури подкрепа на 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, изведени от специализирани институции. Дневна, почасова или резидентна грижа пък ще има за над 2000 души с увреждания и зависими възрастни хора.
Социални услуги в домашна среда ще има за още 17 000 лица. За още толкова ще се осигури социален патронаж - приготвяне и доставка на храна по домовете, битово обслужване, съдействие за получаване на общо и специализирано медицинско обслужване. За целта ще са нужни още 20 млн. лв. годишно от бюджета на здравното министерство.
До 2021 г. е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги за 2140 потребители - 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция, други 16 за хора с увреждания, както и 10 за социална рехабилитация. 68 трябва да са центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни.
 
СИГНАЛИ КЪМ 112 ЩЕ СЕ ПОДАВАТ И ОТ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Към тел. 112 вече ще могат да се подават eCall-сигнали от превозни средства. Това приеха днес окончателно депутатите в парламента, информира Zdrave.net.
Поправките бяха направени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, през промени в Закона за МВР. "За" тях гласуваха 97 депутати, "против" нямаше, а 31 се въздържаха.
С поправките в закона се прави изключение за eCall-сигналите в текста, който забранява автоматичното избиране на тел. 112 от електронни устройства.
В закона също така изрично се регламентира какво представлява eCall-повикването: "eCall е спешно повикване от превозно средство към номер 112, направено автоматично чрез активиране на бордовите сензори на превозното средство или чрез ръчно набиране, което чрез мобилните мрежи пренася стандартизиран минимален набор от данни и осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия обществен център за приемане на спешни повиквания", гласи одобреният нов текст.
 
МОРАТОРИУМЪТ ЗА ГЕНЕРИЧНИ МЕДИКАМЕНТИ ОТПАДА, ЗАБРАНАТА ЗА ИНОВАТИВНИТЕ ЛЕКАРСТВА ОСТАВА
Мораториумът за реимбурсиране на нови лекарства за период от една година, който бе заложен в проектобюжета на НЗОК за 2018 г., няма да важи за генерични медикаменти. Това стана ясно след приемането на средствата за здраве на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси,  информира Zdrave.net.
Бюджетът на здравната каса за догодина бе гласуван без никакви дебати, като единствената "изненада" беше предложението на депутата и член на бюджетната комисия от ГЕРБ Александър Иванов забраната НЗОК да покрива нови медикаменти през следващата година да не важи за генерици.
Пред журналисти председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обясни, че предложената забрана е създавала рестрикции по отношение на генериците и биоподобните продукти. Предложението мораториумът да отпадне за този тип лекарства по думите й ще даде възможност за прогенерична политика, която ще осигури достъпа до медикаментите на база ефективното изразходване на средствата за тях.
Депутатите приеха и друга корекция, предложена от д-р Дариткова между двете четения, свързана с предлагания мораториум за финансиране от касата на нови дейности в болниците. Съгласно нея касата ще може да сключва договор за нови дейности, стига обаче те да не са били изпълнявани до момента в дадената област.
 
30% ОТ НАШИТЕ ДЕЦА СА ЗАТЛЪСТЕЛИ И ОБЕЗДВИЖЕНИ
Часове, свързани със здравословния начин на живот като част от задължителната образователна програма, ще предложат експерти на министрите на образованието на страните от Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на 39-ата среща на Здравната мрежа на страните от региона, посветена на темата "Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа". Домакин на форума е българското Министерство на здравеопазването, съобщи Zdrave.net.
Фокус на срещата бе детското здраве и ранната превенция срещу редица заболявания, които здравословният начин на живот може да подсигури.
Близо 30% от децата в ученическа възраст в България са със затлъстяване, съчетано с обездвижване. Ако се прибави и високата консумация на алкохол и тютюнопушенето, включително и сред младите хора, това води до голям процент на разпространение на сърдечносъдови и онкологични заболявания впоследствие, обясни пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В тази връзка той изтъкна, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа от инфаркт и инсулт.
"Ако сега започнем да правим нещо за здравето на нашите деца, за храненето им, за ограничаване на тютюнопушенето, резултатите ще ги видим след 10-15 години", изтъкна д-р Кунчев. Той сподели, че има предложения контролът върху тютюнопушенето да стане по-ефективен, като в него се включат различни институции. "Искаме да участва Общинска полиция, Агенцията по контрол на храните, Главната инспекция по труда, за да може забраната за тютюнопушенето да се спазва по-ефективно", обясни той.
 
БУМ НА ХЕПАТИТ А В ГРАД РАКОВСКИ
Бум на заразените с хепатит А има в град Раковски. Болни има в няколко училища и детски градини, съобщи bTV.
Първите заболели са от началото на септември. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града."Това е инфекция, която се предава по фекално-орален е път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг - 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее", предупреждават здравните инспектори.
В ромския квартал на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.
Прекаралите хепатит А имат пожизнен имунитет, превантивна мярка е поставянето на ваксина.
35 регистрирани случая на заразени деца има в училище "Христо Смирненски" в Раковски. Родителите на учениците са притеснени и заплашват, че ще спрат децата си от училище, ако не се вземат мерки. Кметът на град Раковски Павел Гуджеров напомни, че местната власт има право да прекъсне учебния процес само за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички мерки, предписани от Районната здравна инспекция.