Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.11.2017)
 
ПРИБАВЯТ ОЩЕ 27 МЛН. ЛВ. КЪМ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2018 г.
Ден преди бюджетът за НЗОК за 2018  да бъде разгледан на второ четене  в парламентарната комисия по бюджет и финанси, стана ясно, че той ще бъде коригиран с допълнителни 27 милиона лева, които ще бъдат насочени към извънболничната помощ и медико-диагностичните дейности, информира Zdrave.net.
Новината дойде от здравния министър Кирил Ананиев след среща с парламентарната група на Обединените патриоти. На практика корекциите в бюджета за здраве обаче припокриват предложенията на ГЕРБ, внесени от председателя на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова.
Пред журналисти здравният министър уточни, че предложенията на патриотите са частично приети и конкретизира корекциите в парите на касата за догодина. "Това, което ще се предложи утре, е за увеличение на първичната извънболнична помощ със 7 млн. лв., на специализираната извънболнична помощ също със 7 млн. лв., за медико-диагностичните дейности - с 3 млн. лв., за дейността на стоматолозите - с  10 млн. лв.", заяви Ананиев, като уточни, че средствата ще дойдат от резерва на НЗОК. Той беше категоричен, че в никакъв случай не може да се ограничават други средства по бюджета, сред които болничната помощ и лекарствата.
По думите му след разговорите с патриотите ги е убедил, че няма нужда от останалите им предложения, защото "въпросите, които ги вълнуват, са решени".
 
ПРЕРАЗХОДЪТ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ НАБЛИЖАВА 40 МЛН. ЛВ.
38,8 млн. лв. е достигнал преразходът в перото за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в болничната помощ. Това става ясно от справката на НЗОК за изплатени средства за лекарства за онкоболни, в която вече са включени и изплатените средства за октомври 2017 г., информира Zdrave.net.
През повечето месеци от годината сумата варира между 26-28 млн. лв. За август и септември месечните суми се увеличават на 30-32 млн. лв., докато за октомври изплатените средства за лекарства за онкоболни надхвърлят 33,5 млн. лв.
За плащането за октомври бяха освободени средства от резерва на НЗОК в размер на 22 млн. лв. Очаква се следващото плащане за тези медикаменти да е изцяло от резерва на НЗОК, тъй като заложеният бюджет по това перо в размер на 225,5 млн. лв., вече се изчерпа.
Минимален преразход към момента има и при средствата за медицински изделия, прилагани в болничната помощ. Там вече са похарчени над 800 хил. лв. повече от заложения бюджет, а на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК бяха отпуснати допълнителни 7,8 млн. лв. за плащане на медицински изделия до 10 ноември 2017 г. Очаква се с плащането за следващия месец, при запазване на средномесечния разход, общият преразход за годината да достигне 10 млн. лв.
 
МЗ ПОДГОТВЯ ДОКЛАД ЗА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
"Години наред не е имало системност при управлението и контрола на голяма част от държавните дружества. Показателен пример за това е областната болница в Ловеч". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на разширена среща за състоянието на лечебното заведение, цитиран от пресцентъра на МЗ.
Пред депутати от всички политически сили от региона, представители на общините-съакционери в лечебното заведение и съвета на директорите на болницата министър Ананиев посочи, че до две седмици екипът му ще е готов с детайлен и изчерпателен анализ за финансовото състояние на лечебните заведения с над 50% държавна собственост. "Вече сме преполовили работата по доклада и ще предложа дългосрочни и работещи решения за функционирането на държавните лечебни заведения", посочи министър Ананиев.
В момента МЗ работи приоритетно в тази посока. Ежемесечното гасене на пожари чрез вдигане на запори, осигуряване на дарения, частично изплащане на трудови възнаграждения и подобни краткосрочни мерки не е устойчив начин за решаване на проблемите в болничния сектор, посочи още министърът по време на срещата.
 
ПРОВЕДЕ СЕ НАЦИОНАЛНА РАБОТНА СРЕЩА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ СЪСТАВА НА ХРАНИТЕ
Национална работна среща по подобряване състава на храните се проведе в рамките на двугодишното споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Регионалния офис на СЗО за Европа, информираха от пресцентъра на здравното ведомство.
Работната среща e в изпълнение на Споразумение между МЗ, НЦОЗА и СЗО и на Национална програма за превенция на хроничните болести, 2014-2020, като в нея участие взеха заместник-министърът на здравеопазването и председател на Научно експертен съвет по хранене към МЗ Светлана Йорданова, Скендер Сила ръководител на офиса на СЗО и доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България, проф. д-р Пламен Димитров, заместник директор на НЦОЗА, проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА, представители на Европейския офис на UNILIVER, представители на браншовите организации на храни и напитки в България, представители на Комисията за защита на потребителите, изпълнителния директор на Националния съвет по саморегулация, председателят на Съюза на хранителната индустрия в България, председателят на Българското дружество по хранене и диететика, представители на научната и академичната общност.
Във фокуса на срещата бяха политиките на ЕС по реформулиране на храни - доброволни схеми за етикетиране на здравословни храни с цел улесняване на избора на потребителите, политиката на реформулиране на храните на национално ниво, интервенции в общественото здраве - опит на Choice International Foundation, саморегулацията като отговорност и ангажираност на водещи производители в България, обща договорка за хранителни профили.
Представителите на хранителната индустрия декларираха желание да работят в тясно сътрудничество с новосъздадения Научно експертен съвет по хранене към МЗ, който заедно с научните организации и всички заинтересовани страни, позовавайки се на международния опит и добри практики, ще продължи дейностите по реформулиране на храните в България.
 
СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ-АСЕНОВГРАД Е ЗАСТРАШЕНО ОТ ЗАКРИВАНЕ
Спешното отделение на МБАЛ-Асеновград не отговаря на изискванията, заложени в новия медицински стандарт за сектора и е застрашено от закриване, алармира управителят на здравното заведение д-р Иван Червенков пред БНР. Той уточни, че за да отговаря на критериите, общинската болница трябва да разкрие ново отделение по травматология и ортопедия, както и да разполага с кръвопреливен център. Освен това площта на спешния център трябва да се увеличи двойно, както и медицинския персонал.
Новите изисквания за спешна помощ от ниво на компетентност втора степен са непостижими за лечебното заведение, коментира д-р Червенков. За проблема той е депозирал докладна записка до Общинския съвет, който трябва да реши дали спешното отделение да бъде закрито или да продължи да работи и през следващата година.
Друг вариант е то да се трансформира в спешен кабинет.
 
СТОЛИЧНИТЕ ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИЧНИ  ЦЕНТРОВЕ
СА НА ПЕЧАЛБА СЪС 121 000 ЛВ.
Диагностично-консултативните центрове към Столична община са излезли на печалба със 121 000 лева само за година, похвалиха се от Здравната комисия към Столичния общински съвет.
"Миналата година по това време загубата беше 193 000 лв. Тази години с преструктурирането на част от лечебните заведения и смяна на управителите на други, резултатът е положителен - 121 000", коментира пред Zdrave.net председателят на комисията д-р Веселин Милев.
Все още не е приключила проверката на "Св. Лука", който беше слят със 17-то ДКЦ. Общината обаче вече е превела дължимите 600 000 лв. на НАП, които са натрупани по вина на счетоводителя. Предстои да бъде направен и ремонт на покрива на сградата, в която доскоро се помещаваха двата ДКЦ-ове.
Апаратура за 144 000 лв. ще бъде закупена за 14-то ДКЦ. Парите ще бъдат отпуснати от приватизационния фонд. До този момент със средства на самото ДКЦ близо 60 000 лв. са вложени в ремонтни дейности, а за 13 000 лв. е закупена апаратура първо ниво.
Предстои общината да преразгледа ситуацията с минералните бани в кварталите "Овча купел" и "Горна баня".