Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.11.2017)
 
В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ
НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ С 24%, А НА ЛЕКАРИТЕ С 16%
В столичната университетска болница "Александровска" ръководството и синдикатите договориха днес  по-високи заплати, информира Clinica.bg. Това е първата промяна на трудовото възнаграждение за лечебното заведение в рамките на последните 4 години. Целта е да се достигнат заложените параметри на заплатите в Националния рамков договор в сектор "Здравеопазване".
С 16% се увеличават трудовите възнаграждения на лекарите в лечебното заведение. Доходите на медицинските сестри ще нараснат с 24 на сто, а на администрацията с 12 на сто. Новите условия ще важат от 1 октомври тази година.
Пълният ръст на възнагражденията ще бъде постигнат на три етапа. Увеличенията ще са през 6 месеца, което означава, че второто вдигане на надниците трябва да влезе в сила от началото на месец март 2018 г., а третото - от септември 2018 г. Разчетите за заложеното увеличение са правени на база на очакван ръст на приходите от НЗОК на годишна база в размер на минимум 8%.
Това е средният ръст за болницата през последните 3 години, обясняват от лечебното заведение. За да се гарантира възможност за осигуряване на средства за новите работни заплати, без това да наруши възможността на болницата да покрива другите свои задължения към доставчици на лекарства, консумативи и услуги, е разработен план за оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите на лечебното заведение.
 
Експерти успокояват:
НЯМА ДАННИ ЗА ПРЕНОС ДА РАДИОНУКЛИДИ НАД БЪЛГАРИЯ
Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България. За това информират от Националния център по радиобиология и радиационна защита, във връзка с появилата се в медиите информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България, информира сайтът на Министерството на здравеопазването.
Експертите от НЦРРЗ посочват, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава.  Измерените от ИАОС стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница на средногодишната обемна активност във въздуха. Компетентните институции осъществяват необходимия контрол на въздуха и своевременно информират обществеността при наличие на рискови фактори, имащи отношение към здравето на населението.
 
СЕДАЛИЩЕТО НА ЕМА СЕ ПРЕМЕСТВА В АМСТЕРДАМ
Амстердам ще бъде новият домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това реши Съветът по общи въпроси на Европа вчера вечерта. Столицата на Холандия спечели в надпревара с Милано и беше избрана чрез жребий, тъй като и двете кандидатки събраха по 13 точки. Преместването се налага заради излизането на Англия от ЕС и трябва да приключи на 30 март 2019 г., информира Clinica.bg.
Общо 19 европейски столици се състезаваха за нов дом на европейската агенция. Интересът беше голям заради икономическите ползи за всяка една държава, до които води присъствието на ЕМА. В институцията работят близо 900 висококвалифицирани служители. Освен това тя ползва научния експертен опит на 3 700 експерти от страните в ЕС, а на година има 36 000 посетители. Това са служители на национални компетентни органи, учени, пациенти, здравни специалисти, представители на промишлеността.
Сред 19-те кандидатки за нов дом на агенцията беше и България, но шансовете й се оказаха нищожни. Най-оспорвана беше битката между Холандия, Италия, Дания, Португалия и Австрия. В крайна сметка победители се оказаха холандците.
"Приветстваме решението за нова локация на ЕМА, най-накрая знаем накъде ще поеме пътуването ни и да предприемем нужните действия", каза директорът на ЕМА Гуидо Раси. Той допълни, че столицата на Холандия удовлетворява напълно техните изисквания. На практика проучването сред персонала на самата агенция посочи Амстердам като една от най-подходящите кандидатури за седалище на ЕМА. 
 
ДВЕ ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ СТАРТИРАХА НА ГОЛЕМИЯ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
Българската православна църква стартира кампания за набиране на средства,  които ще бъдат дарени на Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение с противошокова зала и операционен блок. Конкретната идея е отделението да се сдобие с апарат ROTEM на стойност 45 600 лв. с ДДС.  Устройството е жизнено необходимо за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения, защото бързо установява точната причина за кръвозагубата.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в кампанията по набиране на средствата ще вземат участие църковните настоятелства при храмовете от Софийска епархия, допълват от Българската православна църква. Банкова сметка e:
СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ
България, София 1000, ул. "Цар Калоян" 7
БАНКОВА СМЕТКА:
СИБАНК ЕАД
IBAN: BG95BUIB98885000036301
BIC: BUIBBGSF
 
Българският Червен кръст откри дарителска сметка в помощ на незрящите граждани на Перник, които пострадаха при тежката катастрофа край село Микре. Банковата сметка е:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG64UNCR9660 1010 6880 21
BIC: UNCRBGSF
Фонд "Милосърдие"
За пострадалите незрящи граждани на Перник при пътния инцидент край с. Микре, Ловешко.