Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.11.2017)
 
САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА 57 000 ДУШИ У НАС СА ПОЛУЧИЛИ РЕШЕНИЕ НА ТЕЛК ЗА УВРЕЖДАНЕ
Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност през 2016 г., информира в. "Сега". Общо 175 000 души с увреждания са били преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Над 72% от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери.  Над 40% са получили ТЕЛК решение за 3- годишен период (71 000 души). Увеличение се отчита и при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. 14% от получилите документ за увреждане през миналата година са със степен на увреждане до 50%. Всеки трети е с със степен на увреждане между 50% и 70%. 30 на сто от освидетелстваните са  със степен на увреждане 71-90%, а близо 23% са с най-тежката степен - над 90%.
Данните са от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16-годишна възраст и са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни - населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението през последните 15 години се е увеличила повече от ри години и през миналата година е  била 43.5 г.
В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората с увреждания над 60-годишна възраст е достигнал 729 000, а децата с увреждания до 16 г. са били 45 000.
 
РАЗПРЕДЕЛИХА РЕСОРИТЕ НА ЗАМ.-МИНИСТРИТЕ
НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Заместник-министрите на здравеопазването вече са с разпределени ресори. Това стана ясно от съобщение в сайта на Министерство на здравеопазването. В ресора на заместник-министър Бойко Пенков влизат медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването. Д-р Пенков ще отговаря и за регулирането и осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия, както и за управлението на системата при кризи. Той ще осъществява контрол върху центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници и др.
На заместник-министър Жени Начева са поверени обществените поръчки в системата на здравеопазването, администрирането на международните проекти и програми,  европейската координация и международните дейности и въвеждането на електронното здравеопазване. Тя ще упражнява контрол върху управлението на търговските дружества, капиталовите разходи и собствеността, върху управлението на бюджета и финансите на МЗ, както и върху дейностите по планиране и анализиране в системата.
Заместник-министър Светлана Йорданова продължава да отговаря за превенцията на общественото здраве, за дейностите, свързани с отчитането и оценката на националните здравни програми и специализирани донорски програми.
 
2700 ДУШИ У НАС ЖИВЕЯТ С ХИВ ВИРУСА
Около 2700 души в България са носители на вируса на СПИН към момента. Ако към тях се прибавят и предполагаемите случаи, при които диагнозата не е потвърдена, защото все още не са се изследвали, бройката може да достигне 3500 души. Новите случаи на година у нас са средно около 200. В световен мащаб хората, носители на  ХИВ са близо 40 милиона, информира Zdrave.net.
Данните бяха оповестени на семинар за журналисти на тема: "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ", който се организира по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит, провеждаща се в периода 17-24 ноември 2017 г.
85% от пациентите с ХИВ са мъже и то най-вече представители на хомосексуалната общност. Близо 2 млн. души са новозаразените с ХИВ през 2016 г., а починалите от заболяването са близо 1 млн. души. Положителна тенденция, свързана с борбата за намаляване на заболяването е фактът, че смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели с близо 48% от 2005 г. насам. Сериозен спад се наблюдава и при новите случаи на заболяването при децата, които от 2010 г. са намалели двойно.
Благоприятен факт, свързан с България на фона на европейската статистика за разпространение на ХИВ, е че страната ни се намира под средното ниво сред останалите държави, стана ясно от презентацията на проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много са случаите в София, Пловдив и Варна. Заболяването се открива сред хора предимно на възраст между 20 и 40 години, като нерядко диагнозата се поставя 5-6 години след инфектирането. Специалистът беше категоричен, че е нужно да се работи активно с младите хора, които да бъдат информирани за начините на предпазване от СПИН.
От своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев алармира за сериозен проблем, свързан с липсата на тестове за изследване на вируса.
 
БЛС НАСТОЯВА БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ДА СЕ ОТДЕЛИ
ОТ КОНСОЛИДИРАНИЯ ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ
От Българския лекарски съюз настояват бюджетът на Националната здравноосигурителна каса да се отдели от консолидирания бюджет на държавата. Това стана ясно по време на среща лекари с Управителния съвет на съсловната организация на лекарите, която се проведе през уикенда в Кърджали, съобщи в. "Монитор". За да се случи това е необходимо решение на Надзорния съвет на осигурителната институция.
Според БЛС ако бюджетът да НЗОК стане самостоятелен ще се постигне яснота и прозрачност относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица като пенсионери, деца, безработни, държавни служители и др. От съсловната организация припомниха, че за последните 5 години трансферите за здравно осигуряване, внесени от държавата, са се увеличили само с 200 млн. лв., докато средствата от здравноосигурителни вноски, внесени от работещите и работодателите, са се увеличили с 1 млрд. лв.
От БЛС настояват и за корекция на цените на клиничните пътеки, които в голямата си част не са променяли от въвеждането им през 2000 г. Според експерти на съсловната организация ако се изнесат част от дейностите от болничната в извънболничната медицинска помощ, ще бъдат спестени средства на Здравната каса.
Отблокирането на резерва на НЗОК за разплащане по една или друга дейност да става само след съгласуване с Българския лекарски съюз, настояват още от организацията на лекарите.
 
ИАЛ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА СЪОБЩАВАНЕ НА НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ ОТ МЕДИКАМЕНТИ, ОТПУСКАНИ БЕЗ ЛЕКАРСТКО ПРЕДПИСАНИЕ
Онлайн кампания за популяризиране на съобщаването на подозирани нежелани реакции на медикаментите провежда Изпълнителната агенция по лекарствата от 20 до 24 ноември. Тя е част от втората седмица на осведомеността в рамките на Европейския съюз. Тази година кампанията е фокусирана върху лекарствата, отпускани без лекарско предписание. Всеки ден ще се публикуват различни информационни материали, приканващи към повишена активност за съобщаване на нежелани реакции след прием на медикаменти, обясняват от ИАЛ.
Съобщаването на нежелани реакции помага на регулаторните органи да наблюдават лекарствата на пазара и да предприемат необходимите действия. От полза е да се съобщават също и подозирани нежелани реакции, които настъпват поради взаимодействие при прием на повече от едно лекарство или след продължителна употреба. Както и в резултат на взаимодействия с храна или други продукти и други подобни.
Кампанията "Седмица на осведомеността"  е инициатива по Проекта за съвместни действия "Подпомагане на взаимодействието при проследяване на лекарствената безопасност в Европа", която се осъществява с подкрепата на Центъра за проследяване на лекарствената безопасност на СЗО в Упсала, Швеция.