Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.11.2017)
 
И ЛЕКАТА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА, НАНЕСЕНА НА МЕДИК, ЩЕ СЕ ПРЕСЛЕДВА ОТ ЗАКОНА
"Нанасянето на над медицинско лице е престъпление от общ характер. Това е отбелязано в Раздел II "Телесна повреда" от Глава втора "Престъпления против личността" на Наказателния кодекс". Това обяснява в свое становище до Българския лекарски съюз главният прокурор на Република България Сотир Цацаров по повод  запитване на съсловната организация относно реда на образуване на досъдебни производства при нанасяне на телесни повреди над медицински лица.
"Качеството на пострадалия медицински специалист безусловно е възприето от законодателя като основание за по-тежка наказуемост спрямо основните състави по чл. 128 - 130 от НК. Високата обществена опасност и укоримост на това престъпление е съобразена от законодателя и в процесуалния ред, по който то се преследва независимо от вида на телесната повреда, нанесена на медицинския специалист", се казва още в становището.
Вече и за лека и средна телесна повреда ще се провежда наказателно производство по общия ред. То може да започне с постановление на прокурора за образуване на досъдебно производство или със съставяне от страна на разследващия орган на протокол за извършване на първото действие по разследването.
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ СВИКВА СПЕШНО ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Здравният министър Кирил Ананиев ще свика спешно заседание на Комисията по редки заболявания, стана ясно от репортаж на Нова Телевизия, информира Zdrave.net.
Причината е необходимостта от лечение на две деца, които страдат от редки заболявания и се нуждаят от скъпи медикаменти на стойност 600-700 хил. лв.
Едно от децата е 8-годишният Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия. Преди месеци родителите му разбрали за лечение, прилагано в Европа, което може да спре прогреса на заболяването. Кандидатствали са пред Фонда за лечение на деца, но от два месеца нямат информация.
 
От МЗ успокояват:
НЯМА ОПАСНОСТ ОНКОБОЛНИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА
Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства заради жалба срещу електронния търг за закупуване на противотуморни лекарствени продукти, който беше възобновен на 25 октомври .2017 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Спирането на процедурата няма да доведе до липсата на важни лекарствени продукти, тъй като към момента лечебните заведения имат действащи договори за тяхното осигуряване. Освен това в Постановлението на Министерския съвет, с което е създаден централният орган за покупки в сектор "Здравеопазване", изрично е записано, че лечебните заведения са длъжни сами да закупуват необходимите им лекарствени продукти до сключване на рамкови споразумения от министъра на здравеопазването.
На 10 ноември 2017 г. в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба срещу електронния търг за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. От ведомството припомнят, че това е третата жалба срещу електронния търг, като първите две окончателно са спечелени от Министерството на здравеопазването. Изложените доводи в третата жалба са същите като тези на първите две.
След като Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд се произнесат по подадената жалба, МЗ ще възобнови обществената поръчка.
 
Проф. д-р Тодор Кантарджиев алармира:
ВСЕ ОЩЕ НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИТЕ
В България все още няма работеща национална програма, с която да се регулира употребата на антибиотици. Такава е изготвена още през 2016 г. заедно с представители на Световната здравна организация, но Министерството на здравеопазването все още не я е приело. Това заяви пред журналисти проф. д-р Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Пресконференцията бе по повод Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците (13-19 ноември) и Европейския ден на антибиотиците - 18 ноември, информира Puls.bg.
"Може би сме единствената държава в Европа, която не реимбурсира антибиотици в доболничната помощ. Няма ли реимбурсиране, няма да има и държавна политика", изтъкна още проф. Кантарджиев. То добави, че  от ресорното министерство са му обещали през лятото на 2018 г. да разгледат възможността за отделяне на средства за въпросната програма за периода  2019-2020 г. "Дотогава умрелите от антибиотична резистентност ще бъдат повече, отколкото тези от рак... ЕС задължава всички държави-членки на ЕС да имат такава програма", подчерта проф. Кантарджиев.
Един от основните проблеми у нас е, че много хора прибягват до самолечение с антибиотици.
"80% от употребата на антибиотиците е в обществото, а не в болниците", изтъкна д-р Иван Иванов, ръководител на Лабораторията по антибиотици в НЦЗПБ. Стана ясно, че у нас  има свръхупотреба на цефалоспорини от трета генерация. Проф. Кантарджиев обясни, че за последната година консумацията на този вид антибиотик в нашите болници, който струва само 1 лев, е скочила с 35%. При децата се предписват най-вече макролиди вместо обикновени пеницилини, което също е неправилно. Той бе категоричен, че лекарите трябва да изписват медикаментите на базата на резултата на микробиологично изследване. И даде пример с някои страни в чужбина, в които общопрактикуващите лекари разполагат с тест ленти, с които много по-бързо могат да установят каква е инфекцията на пациента.
 
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2018 Г.
Нужни са повече средства за ПИМП и СИМП - в това са единодушни управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", става ясно от предложените между първо и второ четене промени в Закона за бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net.
Числата в предложенията на двете парламентарни групи обаче са различни. Така предложението на ГЕРБ в лицето на председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова е за увеличение със 7 млн. лв. за първичната извънболнична помощ, 7 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ и 3 млн. лв. за медико-диагностичните дейности. Д-р Дариткова предлага също така да бъдат увеличени средствата за дентална помощ с 10 млн. лв.
Според нейното предложение всички 27 млн. лв. трябва да дойдат от резерва на НЗОК, като в Закона за бюджета на НЗОК се запише изрично тяхното разпределение.
Така общият бюджет на ПИМП през 2018 г. ще бъде 214,2 млн. лв.; този на СИМП - 229,3 млн. лв.; на МДД - 83 млн. лв., а за дентална помощ сумата ще възлезе на 167 млн. лв.
Предложението е в изпълнение на държавната политика за укрепване на извънболничната медицинска помощ и е в съответствие със становищата на съсловните организации в областта на здравеопазването, се отбелязва в мотивите към промените.
Депутатите от "Обединени патриоти" пък предлагат увеличение с 10 млн. лв. на средствата за ПИМП и с 13 млн. лв. - на тези за СИМП. Така бюджетът на първичната извънболнична помощ ще стане 217,2 млн. лв., а този на специализираната - 235,3 млн. лв. В мотивите си народните представители посочват, че правят тези промени, тъй като в така предложения бюджет няма отражение на философията за постепенно изнасяне на тежестта на медицинската помощ в извънболничния сегмент на системата.
И двете политически сили предлагат промяна в текста, с който се забранява финансирането на нови дейности на лечебни заведения през идната година.
 
ОТКРИХА ПЪРВИЯ СЕМЕЕН ЦЕНТЪР ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА
В Световния ден на недоносените деца фондация "Нашите недоносени деца" официално откри първия в България Семеен център "Малки чудеса". Той е създаден благодарение на дарение, информира Zdrave.net.
Услугите и специалистите на Семейния център подкрепят родителите в проследяването, превенцията, ранното откриване и ранната интервенция при състояния, характерни за недоносените деца, като: затруднения в говорното и двигателното развитие и координацията, нарушена памет и възможност за концентрация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, дисграфия, емоционални и психологически проблеми. Всички те могат да бъдат предотвратени или влиянието им върху детето да бъде драстично редуцирано, ако бъдат своевременно открити и се вземат мерки.
Стремежът на екипа е да осигури максимален обхват на дейността в подкрепа на децата и родителите. В центъра ще работят повече от 10 специалисти с квалификация за ранна психологическа, логопедична, двигателна и социална подкрепа на децата, включително чрез методи като арт-терапия, музикотерапия, ерготерапия.