Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.11.2017)
 
36 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПРЕДВИЖДА ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ЗА 2018 Г.
Държавният бюджет за 2018 г. бе приет днес на първо четене в парламента, информира Zdrave.net. Бюджетът на държавата за идната година бе одобрен със 129 гласа "за", 96 "против" и един "въздържал се".
И тази година здравеопазването фигурира сред декларираните в него приоритети. Те са общо четири, като освен здравето сред тях са образованието, сигурността и, разбира се, предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.
В сферата на здравеопазването за 2018 г. е предвидено допълнително право на разходи в размер на 400 млн. лв. по бюджета на НЗОК. Като приоритетни направления и дейности се посочват спешната помощ, е-здравеопазването, майчиното и детско здравеопазване, асистираната репродукция, болниците и лекарствената политика.
Ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъп до медицинска помощ. Допълнителни разходи са предвидени и в подкрепа на приетата от Министерския съвет Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България 2014-2020 г., гласи заложеното в самия бюджет.
По отношение на средствата, с които ще разполага МЗ през идната година - общият размер на разходите е в размер на 495 244 200 лв., което е с 36,3 млн. лв. повече от заложеното за тази година. Трансферът към касата остава в същия размер, в който беше и през тази година - 24 млн. лв. Ведомството превежда към НЗОК средства за профилактични ваксинални програми, за неосигурени родилки, за потребителска такса на пенсионери и др.
С 20 млн. лв. се увеличават средствата на МЗ за политиката за профилактика. През 2017 г. сумата по тази политика възлизаше на 69,145 млн. лв., докато за идната година са предвидени 89,358 млн. лв. 14,5 млн. лв. повече са предвидени за политиките на МЗ в областта на диагностиката и лечението.
 
БЪРЗО ПРОИЗВОДСТВО ЗА МЪЖ, УДАРИЛ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
Нов случай на агресия срещу медицинско лице. Медицинска сестра от болницата в Кюстендил е станала обект на посегателство. За това съобщи управителят на болницата в града д-р Александър Величков, цитиран от Агенция "Фокус".
"Имаше посегателство. Ние се обадихме в полицията и реакцията беше мигновена", каза д-р Величков.
По данни на Областна дирекция на МВР - Кюстендил по случая е образувано бързо полицейско производство срещу 45-годишен мъж от село Жиленци за нанасяне на телесна повреда на медицинската сестра. По случая е уведомен дежурен прокурор.
 
ЕМА ЗАПОЧНА НОВ ПРЕГЛЕД НА ЛЕКАРСТВА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ХИПОВОЛЕМИЯ
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна нов преглед на лекарствените продукти, съдържащи хидроксиетил скорбяла (ХЕС), съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Тези лекарствени продукти са показани за овладяване на хиповолемия, причинена от остра кръвозагуба, в случаи, когато самостоятелното приложение на солеви разтвори не се счита за достатъчно. ХЕС лекарствата се прилагат като венозна инфузия и служат като средство за увеличение на кръвния обем, за да се избегне шокът от остра кръвозагуба.
Настоящият преглед започва заради резултатите от две проучвания на употребата, които показват слабо съобразяване с рестрикциите, предназначени да намалят рисковете от бъбречно увреждане и смърт.