Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.11.2017)
 
МУ-СОФИЯ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ
Най-старото висше медицинско училище в България - Медицинският университет в София, отбеляза своята 100-годишнина.  Церемонията по повод честването на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет се проведе в Зала 1 на Националния дворец на културата.
Специален гост на събитието беше държавният глава Румен Радев. Президентът пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване. Държавният глава призова "да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока". "Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество", подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много - организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро.
В поздравителен адрес до ректора на МУ- София проф. Виктор Златков, преподавателите и студентите председателят на БАПЗГ Милка Василева каза: "Скъпи преподаватели, продължавайте да обучавате бъдещи медицински специалисти, които са така нужни на България! Знанията и уменията, които те придобиват в МУ - София са на европейско и световно ниво и без съмнение, ще бъдат добра основа за надграждане в трудния и отговорен път, който са избрали .  А Вие скъпи студенти, когато вземете своите дипломи, не забравяйте уроците и напътствията на своите преподаватели. Бъдете всеотдайни към пациентите си и изпълнявайте с достойнство и отговорност своя професионален и човешки дълг!"
 
ДАВАМЕ 36% ОТ МЕСЕЧНИЯ СИ ДОХОД ПРИ БОЛЕСТ
Почти всеки трети българин покрива трудно разходите си за здраве, а на всеки 10-и се е налагало да взима заем, за да плати лечението си. Това показват данните от проучване на БАН, извършено сред 800 домакинства в периода януари април 2015 г. Допитването е извършено по инициатива на Института за изследване на обществата и знанието по проект "Здраве, качество на живот, неравенства", информира Clinica.bg.
Трайна тенденция е държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, обобщи резултатите доц. Божидар Ивков от института към БАН. Според данните в проучването над 50% от общите здравни разходи се поемат именно от пациентите. За сравнение, в държавите с по-добре развито здравеопазване, този процент варира между 5 и 20 на сто.
"Високите разходи при разболяване на един член от семейство достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите", добави още доц. Ивков. По думите му средният месечен разход на едно домакинство за здраве възлиза на 102 лв., а на едно лице - 42 лв. Годишно сумата се увеличава до 1204 лв. за едно семейство и до 504 лв. на човек от домакинството.
"Това дава основания да се предположи, че през 2015 г. личните разходи за здраве са били между на 3,6 и 3,7 млрд. лв., което всъщност представлява 52% от разходите за здраве. Останалите 48% са на НЗОК", коментира експертът.
Притеснения будят и данните, според които близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства.
 
Д-р Даниела Дариткова:
БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2018 Г. ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА СПЕЦИАЛИСТ
Днес парламентът прие на първо четене бюджетът на НЗОК за 2018 г. Липса на политики в него, неправилно разпределение на средствата, неиздържани правно мерки за ограничаване финансирането на нови дейности и лекарства видяха в него депутатите от опозицията, информира Clinica.bg.
"Темата за здравеопазване винаги предизвиква интересен дебат, защото касае всеки българин. Първото, което искаме да реализираме, е електронна информационна система. С нея секторът ще стане прозрачен. Много пъти съм чувала, че колегите са готови със законопроект за демонополизация на НЗОК, но не съм го виждала, ако има такъв ще го обсъдим. Но това, с което сме се забавили много, е информационната система, а темите за общинските болници, за пътеките са важни, но не са обект на тази дискусия", изтъкна председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова. По отношение на бюджета на Здравната каса за следващата година тя каза: "Този бюджет е с 407 млн. лв. повече и дава възможност да се увеличат направленията за специалист с 11 млн. лв., за дентална дейност има повече 10 млн. лв. Най-големите увеличения са там, където всяка година се бележат най-големи дефицити - в болничната помощ и лекарствата. С повечето средства в бюджета ще можем да увеличим клиничните пътеки".
Дариткова се съгласи, че е нужна промяна в модела на финансиране, но уточни че за това е необходим  политически консенсус.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПСОРИАЗИС СЕ ПРОВЕДОХА В ПЛОВДИВ
74 човека са се прегледали безплатно за псориазис в Центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив. 48 от тях са потърсили второ мнение за своето заболяване, а на 26 пациента диагноза псориазис е била поставена за първи път. Сред прегледаните е имало 9 души с усложнения на болестта като псориатичен артрит и псориазис по ноктите, информира Zdrave.net.
Акцията за безплатните прегледи се проведе в рамките на информационната кампания "Какво става под кожата Ви?". Организатор на инициативата, в която се включиха болници от цялата страна, беше порталът за най-честите автоимунни заболявания - www.probudise.bg. Освен безплатните прегледи като част от кампанията в лечебните заведения бяха поставени въздействащи табла с информация за заболяването, както и специално подготвени за целта информационни материали.
Въпреки че най-честите прояви на псориазис са по кожата, болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит -тежко автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация.