Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.11.2017)
 
271 ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ДИПЛОМИРАХА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
На тържествена церемония в зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна в събота се дипломираха 271 специалисти от Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет - Варна. Сред завършилите студенти е и първият випуск в България на специалността "Опазване и контрол на общественото здраве"- ОКС магистър, информира Zdrave.net.
Абсолвентите са от общо 9 специалности в образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър":  "Медицинска сестра", "Акушерка", "Управление на здравните грижи", "Здравен мениджмънт", "Опазване и контрол на общественото здраве", "Фармацевтичен мениджмънт", "Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА". Отличнички на випуска са Марина Иванова Барбова-Станкова, Марияна Иванова Йорданова и Анелия Христова Николова. 57 от абсолвентите завършват с успех над 5,50.
Ректорът на МУ - Варна проф. д-р Красимир Иванов се обърна към абсолвентите с думите: "Не спирайте да се самоусъвършенствате и да ставате все по-добри с всеки изминал ден. Само така успехът ще бъде винаги с вас и ще намирате истинско удовлетворение от свършената работа. И помнете, че вратите на университета винаги ще бъдат отворени за вас, за да ви посрещнем като преподаватели или като практикуващи специалисти".
Университетска болница "Св. Марина" - Варна осигури работни места на всички дипломанти от специалност "Медицинска сестра", като даде възможност на първите 5 от тях да изберат и отделението, в което искат да работят. Специализираната акушеро-гинекологична болница  "Проф. д-р Димитър Стаматов" осигури 10 работни места за абсолвентите, а Майчин дом - Варна - 4 места за "Медицинска сестра" и 3 места за "Акушерка".
 
ВЪРХОВНАТА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА ЗАПОЧНА ПРОВЕРКИ НА ЛЕЧИТЕЛИТЕ У НАС
Върховната административна прокуратура се самосезира във връзка с нашумелия случай на жена с доброкачествено образувание, на която се наложи лекари да отстранят гърдата заради продължително "лечение" с неконвенционални методи, включващи хранителни добавки и глад, информира Zdrave.net.
Прокуратурата очаква в двумесечен срок да получи резултатите от проверките в цялата страна, разпоредени на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Проверяващите ще следят дали лицата, които упражняват неконвенционални методи спазват нормативните изисквания за тяхната дейност с цел да се получи благоприятен ефект върху индивидуалното здраве.
Според Закона за здравето право да практикуват неконвенционални методи имат български граждани и граждани на държава-членка на Европейския съюз, както и държавите от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са психически здрави, не са осъждани за престъпление от общ характер и отговарят на високите образователни изисквания. Освен това, лицата са длъжни: да упражняват своята дейност добросъвестно; да не допускат увреждане на здравето на лицата, потърсили помощта им; да разясняват на хората подробно и на достъпен език какъв неконвенционален метод ще приложат и очаквания резултат от това; да получат изричното писмено съгласие на лицата, потърсили помощта им, за прилагане на съответния метод и да не въвеждат в заблуждение лицата, потърсили тяхната помощ.
 
ЛЕКАРИ ОТ ВМА ОБУЧИХА МОТОРИСТИ ДА ОКАЗВАТ ПЪРВА ПОМОЩ
Десетки представители на най-голямата мотоорганизация в България "Sofia Riders" участваха в лекция-дискусия за оказване на първа помощ, която се проведе във Военномедицинска академия, съобщи Zdrave.net.
Партньорството между двете страни започна преди няколко месеца, когато бе проведена съвместна кампания за насърчаване на донорството в България.
По време на курса д-р Емил Кържин, който е част от екипа на реанимацията на болницата, показа нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.
Представителите на "Sofia Riders" споделиха, че много често стават свидетели на пътнотраспортни произшествия.
"Това е чудесна инициатива и аз много се радвам на този интерес от ваша страна. Аз като военен хирург ще ви кажа едно нещо, което бих искал наистина да запомните - най-честата предотвратима смърт на бойното поле и на пътя - това е спирането на външното кървене", каза пред участниците полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, временно изпълняващ длъжността началник на Военномедицинска академия.
Той отбеляза, че именно мотористите често пъти се оказват първи на местопроизшествието и затова трябва да бъдат подготвени да помогнат.
 
ЗАПОЧНА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА, ПОСВЕТЕНА НА ФЕРТИЛНОСТТА
Започна европейската седмица, посветена на фертилността, съобщиха от Сдружение "Зачатие". Днешният ден отбелязва началото на кампанията #40причини и началото на втората ежегодна Европейска седмица на фертилността, чиято цел е да постави на челно място сред приоритетите на обществото и политиците проблемите на фертилността в Европа. Кампанията се свързва с 40-ата годишнина от зачеването на първото инвитро бебе в света. Четири десетилетия по-късно много европейски граждани все още нямат необходимия достъп до лечение на стерилитет, а много от тях дори не са наясно с възможностите за това. 
Тази година инициативата ще запознае европейските граждани с фактите за фертилността, като същевременно ще призове за по-голяма информираност и подкрепа за политиките в държавите-членки за справяне с неравноправния достъп до лечението на стерилитет в Европа.
От сдружението посочват и тревожни данни за раждаемостта в Европа. Целевата раждаемост в Европа трябва да бъде 2,1 деца за всяка жена, но според последните проучвания тази цифра е средно около 1,58 деца за жена, а в държави като Италия и Гърция е едва 1,4. Това означава, че до 2080 г. се очаква работещото население в ЕС да намалее с около 40 милиона души. Последствията, които тези цифри могат да имат за Европа, са тревожни. Намаляването на раждаемостта в съчетание със застаряващото население означава, че за Европа има опасност от загуба на икономическа, културна и обща международна сила през следващите 50 години, допълват от там.