Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.11.2017)
 
ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2018 Г. НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
Финансовата рамка на НЗОК за следващата година, както и тези на държавата и на държавното обществено осигуряване бяха разгледани на съвместно заседание на бюджетната, здравната и социалната комисии в парламента, информира Zdrave.net.
"Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и голяма неефективност", заяви финансовият министър Владислав Горанов след като по темата се изказаха всички заинтересовани страни. Той се обърна към всички съсловни организации с думите: "Колко ресурс ви е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване? Докато този дебат не се затвори, за МФ или неговите представители в надзора на НЗОК ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите на българския данъкоплатец. Бюджетът на НЗОК е инструментът, който финансира системата, той не я изгражда и не може да я промени."
Финансовият министър отбеляза още, че опитите на Надзора на касата да подскаже, че е достигнат предела на неефективност, срещат огромна съпротива. Горанов визира новите промени в текстовата част на бюджета, според които през 2018 г. НЗОК няма да реимбурсира  нови лекарства.
 
Зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков:
ВЪЗМОЖНО Е ФАТАЛНО ЗАБАВЯНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЕКТ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Възможно е фатално забавяне на големия инвестиционен проект за Спешната помощ. За това предупреди по БНТ зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков. Причината е, че на бъдещия здравен министър и екипа му ще е нужно време да се ориентират в ситуацията и това неминуемо ще даде някакви негативи. В тази връзка има опасност да се забави и изпълнението на плана за оздравяване на болниците в Ловеч и Враца.
Д-р Ненков уточни, че официално предложение да оглави здравното министерство не е получил, но призна, че с него е воден неофициален разговор по тази тема. "Изправен съм пред трудно решение. Ако мога да провеждам тази политика, която започна проф. Петров, бих приел", каза д-р Ненков. Той припомни започнатото от екипа на проф. Петров в лекарствената политика - стартиралият електронен търг за лекарства за онкоболни, промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, засягащи паралелния износ, както и ограничаването на НЗОК да плаща нови лекарства  през следващата година.
 
БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ВРЪЧИ СТИПЕНДИИ НА ИЗЯВЕНИ СТУДЕНТИ
За четвърта поредна година Българският фармацевтичен съюз отличи със стипендии  изявени студенти по фармация в Деня на народните будители, информира Zdrave.net.
Инициативата се провежда по идея на магистър-фармацевт Венцислав Янчев и има за цел да  насърчава и подпомага талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път. "Мисията на Българския фармацевтичен съюз е да подпомага развитието на магистър-фармацевтите, но това важи много повече за бъдещите ни колеги." - каза председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов.
Специална комисия е определила трима студенти, които ще получат еднократно сума в размер на 1000 лв. от специално учреден фонд за дарения. Всички те са пълни отличници през последните два семестъра. Двама от стипендиантите са възпитаници на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет - София, а един - на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.
 
Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници:
МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ФАЛИТИ НА БОЛНИЦИ
"Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината, можем да очакваме фалити на болници". Това прогнозира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод оставката на здравния министър проф. Николай Петров.
По думите му обаче който и да е новият здравен министър, това едва ли ще доведе до генерална промяна в системата на здравеопазването. "Важното за нас е да чуе това, което казваме, за да може да се върви в някаква посока, така че здравеопазването да излезе от ситуацията, в която се намира", коментира д-р Тотев. Той поясни, че общинското здравеопазване вече се намира в разруха, която сдружението дълго се е опитвало да предотврати с анализи и редица предложения. Той припомни, че Сдружението е предложило държавата да отпусне 30 млн. лв. за да стъпят на краката си общинските болници и изрази надеждата си, че в следващите няколко седмици ще се направи необходимото за стабилизирането на общинското здравеопазване. 
 
НАД 3600 ДУШИ СЕ ПОДПИСАХА В ПЕТИЦИЯ  СРЕЩУ РЕФОРМАТА В МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Над 3600 са подписите в петицията срещу реформата в медицинската експертиза под надслов "Против спирането на пенсиите на хората с увреждания в България". Мненията се изразяват в интернет. Автор на подписката е д-р Боряна Холевич, председател на Асоциацията на лекарите в ТЕЛК, информира Clinica.bg.
Повод за петицията е предложението на властта да раздели ТЕЛК на две комисии, като едната определя медицинското увреждане, а втората, която ще е към НОИ -  възможностите на човека за работа. Ако това се случи, много от хората с увреждания ще загубят инвалидните си пенсии си или ще бъдат значително намалени, опасяват се пациентите и лекарите им.
"От думите на управляващите излиза, че хората с увреждания, след като преминат през бъдещите комисии, няма да имат потребност от инвалидна пенсия, защото държавата ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума - геноцид", категорични са авторите на петицията.