Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.11.2017)
 
Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев:
ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА Е ГРЕШНО КОНСТРУИРАНА
Здравната ни система е грешно конструирана - основите са грешно поставени. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, информира Zdrave.net. "Започнали са с добри намерения, хората, които са създали здравната каса преди 18 г. Искали са да направят един социален минимум на здраве, хората да се чувстват сигурни. Но никой не е очаквал, че ще се хлъзне в посока търсене само на печалба и на луксозни варианти на здравеопазване", коментира той и посочи, че лечението принципно е скъпа дейност и 8% здравна вноска е малко.
По думите му липсва и ефикасен контрол. "Първото, което осъзнах, че трябва да направя с екипа, който ръководя е на всяка цена да преустроя системата на контрол, да направя такъв контрол, който да дава реална, точна информация. Защото нали знаете, парите са въпрос на сметка. Ако неправилно се направи сметката - фалираш", изтъкна проф. Плочев и допълни, че към момента са положени основите на реален контрол.
"Основата се нарича електронно здравеопазване. Това е контрол на дейностите, обемите и разплащанията онлайн в реално време, като най-добрият контрольор няма да бъде служител от здравната каса, а самият пациент - със своята електронна лична идентификационна здравна карта. Ние ще знаем къде се е прегледал, ще знаем в коя лаборатория са му взети изследвания, ще знаем в кой рентген е направена снимка, ще знаем след това в коя аптека си е взел лекарството или в коя болница е отишъл - и как е отишъл до болницата, дали чрез личния лекар и специалиста, или директно по спешност направо в болницата. Всичко това ще ни даде възможност не само да имаме реална представа, но и да планираме дейностите. И най-важното - да планираме риска", подчерта управителят на касата.
От думите му стана ясно, че идеята за промяна на цените на клиничните пътеки не е забравена. Той припомни, че те не са актуализирани от 10 години и посочи, че към момента има огромен дисбаланс сред тях, което кара лечебните заведения да се стремят да приемат болни със заболявания, които се лекуват по по-скъпите пътеки и да избягват тежко болни с допълнителни усложнения, тъй като те не се заплащат от НЗОК. Експерти на НЗОК са разработили методика за реална оценка на клиничните пътеки. Същото са направили и от БЛС. Предстои двете страни да обсъдят конкретните параметри.  
 
Българският лекарски съюз предупреждава:
ИМА ОПАСНОСТ ОТ  ФАЛИТИ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Българският лекарски съюз е крайно притеснен от подценяването на дейностите по перо извънболнична помощ в бюджета за идната година. Лекарите са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ. Това съобщиха от съсловната организация след проведен вчера извънреден Управителен съвет, на който е обсъден проектобюджетът на НЗОК за 2018 г., информира Zdrave.net.
"Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ", алармират от съсловната организация. Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 5,5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. - за специализираната извънболнична помощ.
"СИМП е крайно подценен и поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари", опасяват се от БЛС.
От съсловната организация предлагат ново преразпределение на средствата по перата за ПИМП и СИМП, като средствата за общопрактикуващите лекари се увеличат с още 10 млн. лв. и така достигнат общо увеличение от 27 млн. лв., а тези за специалистите - с още 13 млн. лв., с което общото им увеличение ще достигне близо 16 млн. лв.
 
Андрей Марков, председател на Българската болнична асоциация:
НУЖДАЕМ СЕ ОТ СПЕШНА ПРОМЯНА ВЪВ ФИНАНСИРАНЕТО НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
"Обществото се нуждае от бърза, спешна промяна на финансирането на здравната система, т.е. на нещо ново в посока на осигуряване на повече средства от начина, по който в момента се случва това. По оценка и на европейски структури, и на нашата система, принудени са да плащат тези, които са в най-тежка ситуация - болните с хронични заболявания и болните с тежки заболявания. На практика публичните средства покриват само 48% от това, което се случва в здравеопазването. Това е основният проблем", заяви пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков.
По думите му, финансирането на системата може да се подобри и с реорганизация на здравното осигуряване. "Отдавна в публичното пространство се разпространяват идеи за втори и трети стълб на осигуряване, за допълнително здравно осигуряване. Това не са форми, които са непознати и в момента в България. В голяма част от обществото ни вече е наложено не само убеждението, но и мисленето, че колкото по-рано това се въведе, толкова по-добре, за да излезем от тази ситуация", коментира Марков. Според него това е най-важната стъпка, около която трябва да се обединят всички заинтересовани страни - пациентите и структурите, които реализират действията по грижата за тях - лечебни заведения и професионални организации. "Министерството е само една част от ангажиментите на обществото. То би трябвало да създаде методологията и организацията", смята той.
Председателят на ББА коментира и бюджета на касата за 2018 г. с думите: "Сигурен съм, че бюджетът за здравеопазване е направен по най-добрия възможен начин за момента. Но този "най-добър възможен начин" за много хора в системата не е добър. За тези, които потребяват здравните услуги пък съвсем не е добър." Според него, ако не се промени системата на финансиране на здравеопазването в поска всички средства, които се разходват в системата, да са публични, системата никога няма да е добре. "Това ни е основният проблем - сивият сектор", посочи той".
 
НЯМА ДА ИМА НОВА НАРЕДБА, КОЯТО ДА УРЕЖДА ОХРАНАТА В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
"Лечебните заведения осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и по ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съвместно с министъра на вътрешните работи." Този текст, предложен от депутати от БСП с искане за промени в Закона за лечебните заведения, бе отхвърлен днес на първо четене в парламента, информира Zdrave.net.
Промяната няма да се извърши, реши вотът на 72-ма "за", 44-ма "против" и 56-има "въздържали се".
"Напрежението в обществото във връзка с нападенията и издевателствата над медицински специалисти - лекари, медицински сестри, лаборанти и други медицински специалисти ескалира. Явно е, че трябва радикално да се пресекат всякакви опити за малтретиране над медиците при изпълнение на техните служебни задължения, определени с правилници, наредби и закони. Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото. Не на последно място трябва да се държи сметка и за сериозните психологични проблеми, които имат малтретираните медици", изтъкват вносителите на предложението за промени.
Становището на вътрешното министерство по текста посочва, че МВР не разполага нито с финансов, нито с човешки ресурс да осигури охрана на всяко лечебно заведение в страната, а самите лечебни заведения и сега ползват по свое усмотрение непрофесионална охрана.