Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.10.2017)
 
БАПЗГ НАСТОЯВА ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ
В ОТДЕЛЕНИЯ С РИСКОВИ ПАЦИЕНТИ
От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) настояват в отделенията, където се приемат рискови пациенти, всеки медицински специалист да бъде снабден с паник бутон, както и да се осигури присъствие на служител на реда, когато в отделението има потенциално опасни пациенти. "Тези мерки ще бъдат в интерес както на медицинските специалисти, така и на пациентите", пише в отворено писмо председателят на БАПЗГ Милка Василева до здравния министър, председателя на Комисията по здравеопазване в 44-тото НС д-р Даниела Дариткова и до директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.
"Разтревожени сме от факта, че въпреки взетите мерки за ограничаване на агресията от Министерството на здравеопазването, МВР и Прокуратурата случаите на насилие над медици продължават.  Последният инцидент е от 27 октомври 2017 г., когато дрогиран младеж, приет в Отделението по токсикология на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", прояви физическа агресия към дежурната медицинска сестра Виолета Стефанова при опит да избяга", пише в писмото, в което се отбелязва, че вследствие на ударите сестра Стефанова е получила мозъчно сътресение и фрактура на лицевите кости, което налага операция. Скоро след инцидента полицията откри трупа на нападателя, който под въздействието на наркотика се е хвърлил от високо.
"БАПЗГ осъжда остро всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти. Надяваме се заедно с отговорните институции, ръководствата на лечебните заведения и медиите да пресечем тези опасни прояви, за да могат специалистите в бели престилки да изпълняват в безопасност своя човешки и професионален дълг, а рисковите "Пирогов".
Междувременно стана ясно, че тежко пострадалата медицинска сестра Виолета Стефанова вече е оперирана, съобщиха от "Пирогов". Реконструкцията на ябълчната кост и носа й е извършена лично от завеждащия Отделението по лицево-челюстна хирургия д-р Константин Димов. Интервенцията е продължила близо час и половина, успешна е и пациентката се възстановява нормално, съобщи д-р Константин Димов. По-късно през деня на свиждане при сестра Стефанова отидоха председателят на Регионална колегия на БАПЗГ - гр. София Мариана Шиякова и Галина Колева - старша сестра на Клиниката по токсикология и детското отделение към нея и председател на Първичното дружество на БАПЗГ в Университетска болница "Н.И.Пирогов".
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ДЪРЖАВНИЯ БЮЖЕТ ЗА 2018 Г.
На днешното си заседание Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г., съобщи Zdrave.net.
В сферата на здравеопазването за идната година е предвидено допълнително право на разходи в размер на 400 млн. лв. по бюджета на НЗОК. Като приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика, информират от правителствената пресслужба.
Ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъп до медицинска помощ. Допълнителни разходи са предвидени и в подкрепа на приетата от Министерския съвет Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България 2014-2020 г., допълват от там.
Бюджетът на МЗ през идната година ще бъде с малко над 36 млн. лв. повече от финансовата му рамка за 2017 г. Общите разходи на МЗ през 2018 г. ще бъдат в размер на 495,244 млн. лв., докато за тази година те бяха 458,847 млн. лв., припомнят от здравния портал
 
КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ ЩЕ СЕРТИФИЦИРА ЛИЦАТА, ОТГОВАРЯЩИ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА В БОЛНИЦИТЕ
Новият регламент за защита на личните данни, приет през 2016 г. в ЕК, предизвиква полемики не само в България, но и в Норвегия. Пред почти генерална промяна на нормативната си уредба са още Румъния и Гърция, които също като нас ще трябва да синхронизират изцяло законодателството си с новия регламент. Това заяви адвокат Ралица Гуглева по време на конференцията "Между София и Осло: анализ на здравни данни", която се състоя днес, информира Zdrave.net.
Регламентът, който влиза в сила от 25 май 2018 г., повтаря почти изцяло досега действащата директива, но я надгражда и задължава всички страни членки на ЕС да го спазват. "Досега директивата даваше известна свобода на правителствата сами да решават как да прилагат европейското законодателство", каза адвокат Гуглева.
Регламентът особено засяга т.нар. "чувствителни данни", каквито са данните за здравния статус на пациентите и всяка информация, съдържаща се в едно медицинско досие. Изнасянето на тази информация вече е напълно забранено, освен ако не става по Закона за здравето, поясни юристката. Тя допълни, че биометричните данни вече се признават за чувствителни лични данни.
Администраторите на лични данни вече са отговорни по цялата верига на събирането и обработката им, като единствено могат да споделят отговорността с изпълнителя на системата за съхранение и обработка на данните. Администраторите са длъжни да назначат лице, което ще бъде консултант по личните данни и ще бъде връзката с регулатора и със субекта. Комисията за защита на личните данни е поела ангажимент да обучава и сертифицира лицата, които ще отговарят за личните данни при администраторите.
 
Управителян на НЗОК проф. Камен Прочев:
ИМА ФРАПИРАЩА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ В ЗАПЛАЩАНИЯТА
НА НЯКОИ ОТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Най-много средства от бюджета на НЗОК за 2018 г. ще бъдат насочени към изпълнителите на болнична медицинска помощ, защото там има фрапираща несправедливост в заплащанията на някои клинички пътеки. Това заяви преди ден управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев в интервя за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на БНР.
"Справянето с фрапиращата несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки беше и част от моята визия, когато защитавах стратегията в парламента, че това е нещо, което трябва да се преработи. Защото не може едни пътеки да струват по 9,10,12-13 хиляди лева, а други пътеки по 300 лева, което създава изключително неблагоприятен имидж за тези пътеки. След една година няма да има хора, които да работят по тях. Ние трябва да балансираме така машината, че да имаме всички видове здравеопазване, а това става с финансови механизми", изтъкна проф. Плочев.  Според него някои дейности от болничтата помощ трябва да се изнесат в доболничната.
 
МИНИСТЪР ПЕТРОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка. Тя е била приета от премиера Бойко Борисов, информира Zdrave.net.
Причината за оставката на министъра е разследване, излъчено снощи в предаването "bTV репортерите".
Според него през 2014 г. ВМА сключила обществена поръчка за импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1,2 млн. лв. Дружеството, спечелило обществената поръчка, нямало БУЛСТАТ и ЕИК.
Обществената поръчка е сключена малко след като настоящият министър проф. Николай Петров оглавява Военномедицинска академия, уточняват от телевизията. В добавка, консорциумът "Ортопедие-Инвекс", който спечелил търга, бил собственост на мъж, близък с дъщерята на проф. Петров Руслана Петрова.
"Договорът между ВМА и консорциум "Ортопедие-Инвекс" е подписан на 13 януари 2015 година. Проверката на Министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва Булстат и ЕИК на изпълнителя. Нашата справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или Булстат. Нещо повече, "Ортопедие-Инвекс" изобщо не е регистрирано по Булстат дружество за конкретната обществена поръчка, а това е нарушение на закона - категорични са одиторите", разказват от телевизията, след което допълват, че собственикът на дружеството живее на семейни начала с дъщерята на проф. Петров.
 
В НОРВЕГИЯ НАД 90% ОТ ЗДРАВНИТЕ РАЗХОДИ СЕ ПОКРВАТ ОТ ДЪРЖАВАТА, У НАС - 45% СЕ ПОЕМАТ ОТ ПАЦИЕНТА
Дигиталното здравеопазване е изключително актуална тема. От една страна са компаниите, които искат все повече и повече данни, а от друга страна са институциите, които трябва да гарантират сигурността на личните данни и чувствителната за пациентите информация. Това заявиха участници в конференцията "Между София и Осло: анализ на здравни данни" , информира Zdrave.net.
"Статистиката показва, че в България има над 70% смъртност от сърдечносъдови заболявания, докато в Норвегия смъртността от тези заболявания е едва 12%, колкото е и смъртността от злокачествени ракови заболявания", изтъкна в презентацията си д-р Антон Герунов от Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Той допълни, че източниците за тези данни са официалните отчети, анкети и статистика.
Д-р Герунов акцентира, че продължителността на живота в България е средно 75 години, в Норвегия - 82,5 години, при средна стойност за ЕС е 81 години. Той подчерта и друга разлика между нашата и норвежката здравна система. "В Норвегия над 90% от разходите се покриват от държавата, докато в България 45% се поемат от пациента", каза той.
Д-р Герунов поясни, че все още достъпът до данни на всички нива е много затруднен, което пречи на цялостния анализ на здравната система: "До голяма степен са налични данните за здравния статус на гражданите на ниво НЗОК и МЗ, но не са достъпни на ниво РЗОК, на ниво болница или по клинични пътеки. Най-големият проблем е, че не са налични данни за ефективността на системата. Може би голяма част от тях дори не се събират". Специалистът отбеляза, че при наличието на единна интегрирана електронна система ще се елиминира възможността за дублиране на финансирането за едни и същи пациенти, ще стане ясно каква е натовареността на болниците и за какви заболявания и заетостта на леглата, а това ще бъде от полза за изготвянето на  Национална здравна карта.
 
ЗАСИЛЕНА ПОЛИЦЕЙСКА ОХРАНА В МБАЛ - ПАЗАРДЖИК ЗАРАДИ БЛИЗКИ НА ПАЦИЕНТ
Пазарджишката болница е под засилена полицейска охрана заради инцидент от неделя вечерта, след който над 300 души - близки на пациент, са окупирали лечебното заведение, информира Zdrave.net.
При катастрофа на пътя между селата Братаница и Ветрен дол са загинали двама души, а един е тежко ранен. Автомобилът, в който се возели тримата, се блъснал в крайпътно дърво. По-късно жертвите и раненият били откарани в болницата в Пазарджик, а малко след това районът около лечебното заведение се изпълнил с роднини и близки на пострадалите.
Според директора на болницата в Пазарджик д-р Васил Вълчев ситуацията е излязла извън контрол и е имало реална опасност за живота на лекарите. Това е наложило веднага да сигнализира в полицията.
"За две-три минути пристигат 5 полицейски коли с 25 полицаи и с кучета. Не могат да овладеят ситуацията и по спешност пристига и Жандармерията. Искам да благодаря на органите на реда, които реагираха много бързо, много адекватно и бяха предотвратени всякакви усложнения, които биха могли да се получат между една огромна тълпа над 300 човека и здравните работници", заяви Вълчев пред БНР.
В момента обстановката е спокойна, но болницата е под полицейска охрана. Човекът, който лежи в болницата, е охраняван също от полицай.