Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.10.2017)
 
НАД 1000 ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ПРОТЕСТА, ОРГАНИЗИРАН ОТ КНСБ
Над 1000 медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти от цялата страна се включиха в протеста за по-високи доходи и по-добри условия на труд, организиран от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В протеста освен медицински специалисти участие взеха миньори, металурзи, енергетици работещи в областта на земеделието, културата, образованието, транспорт, промишлеността, администрацията, леката промишленост, пощенските услуги и др. В 11:30 часа над 8000 души тръгнаха от площад "Св. Александър Невски" към Министерския съвет, за да заявят своите искания. "Искаме да живеем и работим тук, в България", заявиха протестиращите.  Председателят на БАПЗГ Милка Василева припомни от трибуната искането на БАПЗГ за стартова работна заплата в бранша в размер на три минимални работни заплати. "На здравната ни система не достигат 30 000 медицински сестри и още 5000 акушерки и други медицински специалисти. Ниските доходи принуждават хората да работят на две места. Повече така не може!", заяви на висок глас Милка Василева.
От БАПЗГ настояват за диференцирано заплащане, съобразено с професионалната квалификация; стандарти с ясен регламент за необходимия брой професионалисти по здравни грижи спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи; осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение - гарантиран отпуск и финансиране; създаване на възможности за повишаване на обществения престиж на професиите им и привличане на повече млади хора към тях.
Градусът на протеста вдигна председателят на Регионална колегия на БАПЗГ - гр. Кърджали Росица Генчева, която запя с цяло гърло песента за Дельо хайдутин. "Искаме да работим и живеем тук, в България", изтъкна тя. 
Протестиращите медици носеха лозунги, които гласяха:  "Не убивайте хуманността и милосърдието", "Финансиране на здравните грижи от НЗОК", "Искаме реформа, но не на парче", "Искаме стабилност на здравеопазването и сигурност за гражданите",  "Сестрински и акушерски практики за грижи за дома" и др.   
Председателят на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че конфедерацията настоява 20% от 20-те млрд. лева печалба, която са отчели работодателите да отидат за увеличаване на заплатите на всички работещи у нас поне със 100 лв.; минимум 700 лв. начална работна заплата за висшистите; да се запази класът за прослужено време; засилване на контрола и гарантиране на безопасни условия на труд; необлагаем данъчен минимум до размера на минималната работна заплата, промени в Кодекса на труда и др.
Пламен Димитров  припомни, че за последните 10 години 10 000 медицински сестри са заминали да работят в чужбина за по-добро заплащане.

НЗОК СПИРА ДА ПЛАЩА НА НАП ЗА СЪБИРАНЕТО НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Националната здравноосигурителна каса прекратява плащанията към Националната агенция по приходите. Това е записано в проектобюджета на НЗОК за 2018 г., в чиято текстова част, както обикновено се правят промени в други закони. В случая промяната е в Закона за здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
Здравният фонд ежегодно превежда трансфер към НАП като "такса за обслужване събирането на здравноосигурителни вноски" от приходната агенция. Сумите за "услугата" ежегодно варират между 2 млн. лв. и 5 млн. лв., като най-старото свидетелство за таксата е Законът за бюджета на НЗОК за 2007 г., когато фондът е платил на НАП 5 млн. лв.
В периода между 2010 г. и 2014 г. сумата, с която касата се разделя в полза на приходната агенция, е неизменна - 3,090 млн. лв. От 2015 г. тя нараства, като за тази година трансферната сума е в размер на над 4 млн. лв.
През всички години от въвеждането на таксата редица експерти коментират несъстоятелността на трансфера. През последните три години пък въпросът започна да стои още по-остро, предвид хроничния недостиг на средства в системата.
През последните 10 години трансферът от НЗОК към НАП за дейност, която влиза в задълженията на приходната агенция, възлиза общо на 36,921 млн. лв.
 
И РАБОТОДАТЕЛИ, И СИНДИКАТИ НЕ ХАРЕСТВАТ НОВИЯ БЮДЖЕТ НА ЗДРАВНАТА КАСА
Българската стопанска камара няма основания за подкрепа на проекта на бюджет на НЗОК, както поради отказа от реформиране на здравно осигурителната система, така и поради късното представяне на текста, подлежащ на съгласуване в НСТС. Това се казва в становище на БСК по предложения от НЗОК Бюджет 2018, информира Zdrave.net.
Според тях ниският дял от БВП на публичните средства за здраве постоянно влошава качеството на обслужване, възможностите за адекватно медицинско и болнично обслужване. "Пада мотивацията и възможностите за задържане, повишаване квалификацията и развитие на медицинския персонал", отчитат от стопанската камара и посочват, че това изисква особена взискателност към ефективността от разходването на ресурса, предоставен на здравната каса. "В този смисъл подкрепяме предвидените мерки за повече контролни правомощия на НЗОК", казват от там.
Според организацията трябва да бъдат предприети незабавни мерки - не по-късно от края на ноември - за предотвратяване продължаващата разруха в общинското здравеопазване и колапса на общинските болници, по-голяма част от които имат значителни по размер просрочени задължения за консумативи, лекарства, външни услуги и персонала. БСК и други представителни организации на социалните партньори ще внесат предложения за спешно обсъждане в НСТС и постигане на задоволителни решения на този проблем, информират от там.
Недоволство от проекта за бюджет изразиха и от КТ "Подкрепа". В своето становище синдикатът посочва, че сумата, с която действително се увеличава бюджетът на НЗОК, не е 407 млн. лв., а 260 млн. лв. - спрямо реалните разходи, които ще бъдат извършени до края на тази година.
От организацията смятат, че и в този бюджет е даден превес на лекарствата. Според синдиката, най-големият проблем за здравеопазването в момента са огромните дефицити в общинските и държавните болници, които ежегодно растат. "Не виждаме политики в бюджета, които биха били основа на нови качествени реформи в тази област, защото продължаването на използването на клиничните пътеки винаги ще води до този резултат. Ето защо, медицинските работници в КТ "Подкрепа" смятат и настояват, ако не тази година, най-късно догодина да се приложи нов метод на финансиране на здравните услуги в болничната помощ, чрез въвеждане на диагностично-свързани групи", изтъкват от синдиката.