Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.10.2017)
 
Премиерът Бойко Борисов:
ЛЕКАРИ, КОИТО ИЗДАВАТ ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ, ЩЕ ГУБЯТ ПРАВОТО ДА ПРАКТИКУВАТ ПРОФЕСИЯТА СИ
Медицинските специалисти, които си позволяват да издават фалшиви болнични листове, ще губят лекарските си права. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание, съобщи Clinica.bg. Министрите разискваха предложението работодателите да плащат 50% от болничните в първите три дни от полагащия се отпуск. След това последва специална среща с ресорния министър проф. Николай Петров, на която бяха обсъдени по-строги мерки за контрол над фалшификатите.
"Повече проверки, за да се стяга контролът. Но така повече не може да продължава. Фалшивите болнични ощетяват всички, а в Полша за това отнемат права. Ако хванем лекар да дава фалшив болничен, остава без права", обяви премиерът в началото на правителственото заседание.
За последните шест години броят на болничните е нараснал с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. броя на година, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) след анализ на временната нетрудоспособност. Има райони в страната, където се издават прекалено много болнични листове, както и фирми, чиито служители при изпадане на фирмата в неплатежоспособност изведнъж се оказват масово в отпуск.
"Всичко това води до сериозен ръст на разходите на държавното обществено осигуряване", изтъкна управителят на НОИ Ивайло Иванов. По думите му, сумата, която ежегодно се изплаща от фонда за болнични, се движи около половин милиард.
"Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират растящия брой на болничните. Ще се променят и някои нормативни документи така, че да е възможен по-висок контрол и върху лекарите, и върху работодателите",  добави здравният министър проф. Петров след срещата при премиера. По думите му контролът ще се упражнява от служители на РЗИ и НЕЛК.
 
Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС:
НЗОК, РАБОТОДАТЕЛИТЕ И НОИ ТРЯБВА ДА КОНТРОЛИРАТ ИЗДАВАНИТЕ БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ
"Контрол на болничните листове трябва да има. В България най-много страдаме от липса на контрол", заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на БНР д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Според нея контролът трябва да бъде на няколко нива. Нужно е да има и система за електронна обработка на болничните листове, която да сигнализира когато едни и същи лекари издават болнични на едни и същи хора. "Работодателите също трябва да осъществяват контрол. Трябва да има и контрол на ниво НОИ, където всичко това да бъде вкарано в система", посочи д-р Павлова.
 
Председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров алармира:
У НАС ИМА 1 МИЛИОН ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИ ЛИЦА
"Трябва да виждаме нещата такива, каквито са, независимо дали ни харесват. Медицината не е социална дейност и трябва да започнем оттук. Социалната дейност, социалната политика се изпълнява през данъците, които ние всички плащаме. Медицината е хуманна дейност, защото работим с хора". Така започна коментара си председателят на НСОПЛБ доц. д-р Любомир Киров по време на дискусията в рамките на представянето на алтернативния бюджет на БСП в сферата на здравеопазването
"Наистина трябват промени в системата, но те няма да се случат сега. За тях трябва да се работи много активно през тази и следващата година. Нека започнем от това, че все още децата се осигуряват от държавата на 50% от минималната осигурителна вноска, която пък е 8 лв. В Германия например най-малката осигурителна вноска е 280 евро и оттам всяка възможност за сравнения отпада. Вторият голям проблем са здравнонеосигурените лица. Докато се чудим как да си отправим дефицита, има над 1 млн. здравнонеосигурени, които ако си плащат минималната вноска, ще внесат в държавата между 300 и 500 млн. лв. годишно допълнително", каза доц. Киров.