Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.10.2017)
 
Здравният мивистър Николай Петров:
МОЯТА ОТГОВОРНОСТ Е НЕ ДА ПЕСТИМ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ,
А РАЦИОНАЛНО ДА ГИ РАЗХОДВАМЕ
"Като цяло в системата на здравеопазването ще влезнат доста повече пари, съответно от една страна това е много добро решение на Министерство на финансите, на премиера, от друга страна е и много по-голяма отговорност. Моята отговорност я виждам в тази посока -  не просто да пестим пари, а рационално да ги разходваме и да има един момент, в който да кажем - за здравеопазване са необходими толкова пари и това да бъде защитимо. Защото в момента се движим в един омагьосан кръг, знаем, че от една страна са нужни повече пари за здравеопазване, но нямаме аргументите да кажем колко". Това здравният министър проф. Николай Петров в интервю за предаването "Денят започва" на БНТ.
Той коментира, че само в НЗОК за следващата година са предвидени 400 и няколко млн. лева повече, ще бъде увеличен и бюджетът на МЗ.
Според министър Петров клиничните пътеки трябва да бъдат прегледани и преостойностени. "В момента тече такъв процес по отношение на тяхното съдържание, на много детайли в тях, касаещи задължителния болничен престой, задължителните диагностични и лечебни процедури, някои от които могат да се изведат в извънболничната помощ".
По отношение на плащането на медицинския труд проф. Петров коментира, че  цените на клиничните пътеки са определени през 2006 г., когато средната брутна заплата е била 660 лева, а сега е над 1000 лева. В същото цените на клиничните пътеки за се запазили същите. По този начин процентът за заплащане на труда е станал по-голям в тази фиксирана рамка, наречена "клинична пътека". И това създава напрежение, тъй като има стремеж да се правят повече пътеки, за да може да се изкарат повече пари и да се защитят заплатите. "В един фиксиран от приходи бюджет и растящи заплати от друга страна, процентът, който остава за лекарства, консумативи, поддръжка, е все по-малък", изтъкна министър Петров. Той изтъкна, че експертите на МЗ работят много тясно с БЛС. "В момента се правят таблици, разчети, включително ползваме консултанти от икономически институти, за да определим базите като заплащане на специалисти по здравни грижи, на лекари с различни квалификации", обясни министърът.
 
36 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ЗА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНОТО
ВЕДОМСТВО ПРЕЗ 2018 Г.
Над 36 млн. лв. повече средства в бюджета на Министерството на здравеопазването в сравнение с тази година предвижда проектът за държавен бюджет за 2018 г.,  който е публикуван днес от Министерството на финансите за обществено обсъждане.
Общите разходи на МЗ през идната година ще бъдат в размер на 495,244 млн. лв., докато за тази година те бяха 458,847 млн. лв., информира Zdrave.net.
Ръст има в перото за капиталови разходи на ведомството, които от 15 млн. лв. през 2017 г. се увеличават на 20 млн. лв. за идната година. С малко повече от 3 млн. лв. се увеличава и разходът на ведомството за персонал.
Трансферът към НЗОК остава в същия размер, в който беше и през тази година - 24 млн. лв. От здравния портал припомнят, че  ведомството превежда към НЗОК средства за профилактични имунизационни програми, за неосигурени родилки, за потребителска такса на пенсионери и др.
С 20 млн. лв. се увеличават средствата на ведомството за политиката за профилактика. През 2017 г. сумата по тази политика възлизаше на 69,145 млн. лв., докато за идната година са предвидени 89,358 млн. лв. 14,5 млн. лв. повече са предвидени за политиките на МЗ в областта на диагностиката и лечението.
Минимално е увеличението, предвидено за лекарствата и медицинските изделия, плащани от здравното министерство. За 2018 г. по това перо МЗ ще разполага с 27,963 млн. лв., докато през тази година сумата беше в размер на 27,931 млн. лв.
 
РАБОТНА ГРУА КЪМ МЗ ГОТВИ МЕРКИ СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ БОЛНИЧНИ
Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични листове и решенията на ТЕЛК. Това съобщи пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което се обсъжда проектобюджетът на общественото осигуряване за догодина, цитиран от БНР. По думите му, той не е притеснен от негативната реакция на бизнеса и синдикатите към документа.
По повод опита да се намали издаването на болнични листове на мними болни, Иванов даде пример с предприятия, в които над 50% от служителите са в продължителен отпуск по болест. При него е идвал британски собственик на фирма в Ихтиман, който разказал, че за шест месеца са издадени 700 болнични на 500 служители, като само един лекар е издал 200.
Заместник-здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на болничните листове без основание. "Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме колегите, които издават болничните листове. В крайна сметка при необосновано освобождаване от работа те нанасят огромни щети на фирмите и икономиката", коментира Ненков.
 
Д-р Таня Андреева:
ВРЕМЕ Е ЗА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ РАЗКРИВАНЕТО
НА НОВИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
"Смятам, че е време за мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения, докато държавата не си изясни в разговори с всички заинтересовани в системата какви болници ? трябват и за какво плаща". Това заяви в интервю за bTV бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева, информира Zdrave.net.
Тя беше категорична, че е нужна ясна позиция какво трябва да се случи в здравеопазването в следващите пет години. Според нея освен нуждата от определяне на броя на лечебните заведения, трябва да има яснота как те ще бъдат финансирани. "Не може всяка година с по 200, 300, 400 милиона да се увеличава бюджетът на НЗОК и да говорим за фалирали болници", посочи тя.
"Държавата трябва да има ясна политика по отношение както на държавните болници, така и на общинските, независимо, че принципал са общините", заяви още д-р Андреева. Тя допълни, че обикновено общинските болници не връщат пациенти и приемат такива, които имат усложнения.
Според нея е належащо държавата да се пребори с интересите и лобитата на фармацевтичната индустрия и на някои частни болници. Тя не пропусна да отбележи обаче, че има частни болници, които работят при много строго спазване на стандартите, а някои дори на по-високо ниво от държавните.
 
ОТКРИХА РЕНОВИРАНИТЕ ДЕТСКИ КЛИНИКИ В "ПИРОГОВ"
2,9 млн. лева струва ремонтът на Детските клиники и Детското спешно приемно отделение на УМБАЛСМ "Пирогов", каза директорът на болницата д-р проф. Асен Балтов при откриването на клиниките днес. Парите са дадени от държавния бюджет.  400 000 лв. са дарение от фондация "Америка за България" по програма ""Малките герои", които са използвани за преобразяването на детското отделение на "Пирогов"  и интериора в 65 болнични стаи. Построена е и чисто нова детска площадка в двора на лечебното заведение, информира Zdrave.net.
Ремонтирани са консултантските кабинети, Детската гръдна хирургия, Хирургия на новороденото, Детската коремна хирургия, Детската реанимация и операционна. Все още не е ремонтирана само Детската клиниката по ортопедия и травматология.
Годишно през детските клиники на "Пирогов" минават над 3000 пациенти и се извършват над 1800 операции, каза още проф. Балтов.
Първият от 1964 г. насам основен ремонт на детските клиники е бил извършен за 7 месеца.
На откриването на реновираните клиники присъстваха премиерът на Р България Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров.