Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.10.2017)
 
Българският фармацевтичен съюз алармира: 
НУЖНИ СА СПЕШНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
Българският фармацевтичен съюз настоява за спешни антикризисни мерки срещу паралелния износ на лекарства. В свое становище ръководството на съсловната организация  призовава отговорните институции като Министерски съвет и Народното събрание да приемат спешно предлаганите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ, информира Zdrave.net.
Според предложенията на Министерството на здравеопазването, реекспортът на лекарства може да бъде избегнат със съставянето на специални списъци, които да ограничават техния паралелен износ, което не противоречи на Европейското право, припомнят БФС и допълват, че само от началото на годината на горещата телефонна линия на съюза са получени стотици обаждания от пациенти за липсващи инсулини в родната аптечна мрежа.
От там се обръщат конкретно към вицепремиера Томислав Дончев като председател на свикания спешно днес Съвет за административна реформа към Министерски съвет с настояване да одобри мерките в проекта на  ЗЛПХМ, с които ще се сложи край на този изключително тежък проблем, застрашаващ здравето на българските граждани и да даде "зелена" светлина на процедурата по промени.
Съсловната организация на магистър-фармацевтите очаква одобрението на предлаганите промени от юли 2017 г., които са съгласувани с основните участници в сектора, както и процесът на съгласуване да бъде приключен в най-кратки срокове, така че промените да се приемат от парламента до края на тази година.
 
БЛС ПОИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ПРЕЗ 2018 Г.
Българският лекарски съюз ще настоява за преразглеждане на предложения бюджет на НЗОК за 2018 г. с по-голяма тежест за извънболничната помощ. Това стана ясно от интервю на заместник-председателя на съсловната организация съюз д-р Галинка Павлова за телевизия "Европа", информира Zdrave.net. От здравния портал припомнят, че според предложението на фонда се предвижда ръст в бюджета на НЗОК от 407 млн. лв.  
"Това завишаване практически не е 400 милиона", посочи д-р Павлова, като обясни, че ръстът не е на база реалното изпълнение на бюджета на фонда, което е със 100 млн. лева по-голямо спрямо заложения за 2017 година бюджет. Тя припомни и че всяка година остават неразплатени средства, които се прехвърлят за следващата.
Същественият въпрос според заместник-председателя на БЛС е как ще бъде разпределено това увеличение. По думите й очакваното увеличение в частта за болнична помощ удовлетворява донякъде очакванията на съсловната организация. "Дотук добре - оттам нататък остава всичко за лекарства", заяви тя. 
В тази връзка д-р Павлова припомни дългогодишното настояване за по-голяма тежест на извънболничната помощ, което на практика не се случва. Затова и тя бе категорична, че това трябва да бъде преосмислено. "Лекарският съюз ще преговаря, ще окаже всичките си възможности за повлияване и нещата да бъдат промени. Трябва да се отдаде финансовата значимост на колегите в извънболничната помощ", обясни тя.
Като цяло д-р Павлова допълни, че е нужна промяна не само във финансирането на системата на здравеопазване, но и в организацията й. Тя отбеляза, че в момента системата е "разпокъсана", което според нея е и причина за допускането на грешки.