Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.10.2017)
 
БАПЗГ настоява за:
ПО-ВИСОКА СТАРТОВА ЗАПЛАТА, ДИФЕРЕНЦИРАНО ЗАПЛАЩАНЕ, ПРИЕМАНЕ НА СТАНДАРТИ ЗА БРОЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СПОРЕД БРОЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ И НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИ ЯСЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в лицето на нейния председател Милка Василева изпрати на 19 октомври 2017 г. отворено писмо до президента на Р България Румен Радев, министър председателя на Р България Бойко Борисов, председателя на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев, председателя на Комисията по здравеопазването в парламента Даниела Дариткова, здравния министър проф. Николай Петров и медиите с основните искания на членовете на Асоциацията:
"        Осигуряване на стартова заплата, равна на три минимални заплати за страната
"        Диференцирано заплащане на труда на професионалистите по здравни грижи, съобразно придобитата квалификация    
-        Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагат висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.
-        Осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение - гарантиран отпуск и финансиране.
-        Създаване на възможности за повишаване на обществения престиж на професиите на специалистите по здравни грижи и привличане на повече млади хора към тях.
"Дълго време чакахме обещани действия за промяна! Получихме откъслечни решения, без ясна стратегия за подобряване на социалния и професионалния ни статус. Буря от недоволство залива нашите структури и напрежението неминуемо ще се разрази в справедливи протести", се казва още в писмото, което завършва с настояване за достатъчно финансови средства за дейностите по здравни грижи. Ако това не се случи БАПЗГ ще организира национален протест. "Последната ни реакция ще бъде национална стачка, която ще парализира системата на здравеопазване. Очакваме Вашите мъдри и национално отговорни решения!", се казва в края на откритото писмо.
 
БАПЗГ ПОЗДРАВИ БЛС ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР
Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева връчи Поздравителен адрес на председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод Деня на българския лекар, който свята година се отбелязва в Деня на Свети Иван Рилски чудотворец - 19 октомври.  
"Нашите две съсловия винаги са били равностойни партньори в изпълнение на отговорната мисия за опазване на здравето и живота на българските граждани. През годините много пъти сме били партньори в различни инициативи за добруването на пациентите и медицинските специалисти у нас. Последното ни партньорство беше в кампанията срещу агресията над медици, инициирана от Българския лекарски съюз.Надяваме се, че взетите бързи мерки от страна на отговорните институции ще пресекат недопустимите посегателства над колеги.", се казва в адреса. От БАПЗГ изразяват увереност, че двете съсловни организации ще продължат на работят заедно и за по-позитивно отношение на обществото към труда на лекарите, медицинските сестри, акушерките, фелдшерите и останалите специалисти, които работят на здравния фронт. "Защото всички ние сме призвани да осигуряваме навременна и качествена медицинска помощ във всичките й направления - профилактика, диагностика и лечение.
Приветстваме Вашите усилия за по-добро финансиране на българската здравна система и се надяваме те да се увенчаят с успех. Вярваме, че най-сетне ще бъде приета и методика за остойностяване на медицинския труд, която да гарантира адекватно заплащане на изключително тежкия и отговорен труд на лекарите и професионалистите по здравни грижи", се казва още в поздравлението.
Лекар на 2017 г. стана лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев, който в УМБАЛСМ "Пирогов", заедно с мултидисциплинарен екип успя да реконструира лицето на млад мъж след тежка онкологична операция. За млад лекар беше избран гастроентерологът от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ д-р Радислав Наков. Офтамалогът от "Александровска" болница доц. д-р Иван Танев, който успя да спаси окото на 8-годишния Борис от Севлиево като му присади ирис, и гръдният хирург от Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда доц. д-р Цветан Минчев, който извърши субституция на трахея, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, си поделиха приза за "Принос в развитието на иновативната медицина". В категория "Доайен" наградата получи оториноларингологът проф. Георги Георгиев от Първа УМБАЛ-София. Той е на 85 години и продължава да е един от най-добрите практикуващи специалисти в България.
 
Специалисти алармираха:
ДЕТСКОТО НИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е В БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ
Детското здравеопазване в България е в бедствено положение. Без спешни мерки ще останем без него. Това стана ясно по време на Кръгла маса под патронажа на Комисията по здравеопазване в парламента, съобщи Clinica.bg. Форумът се проведе в зала "Изток" на Народното събрание.
Най-големият проблем на детското здравеопазване е липсата на кадри. До две-три години част от педиатричните специалности в страната ще останат без лекари - в момента например в страната има само десет детски хирурзи. На пръсти се броят и неонатолозите ни.
"Истината е много грозна, след време ще има пари и празни стаи, без лекари и без сестри, ние вече нямаме сестри, средният персонал е на 60 години", каза доц. д-р Христо Шивачев, детски хирург от Пирогов. Според него е време да се дава финансиране извън рамките на касата за рисковите специалности, каквито са педиатричните.
"Ясно е, че нова детска болница няма как да се направи, но поне да обособим по един център в София, Пловдив и Варна", добави колежката му от Пловдив проф. д-р Пенка Стефанова. Според нея фактът, че имаме само десет детски хирурзи е бедствена ситуация за страната. Положението е трагично и при лечението на вродените сърдечни малформации. Заради липсата на кадри и адекватно финансиране, броят на операциите и спасените деца намалява, отчетоха от Националната кардиологична болница.
За сегашното положение, освен сбърканото финансиране по клинични пътеки от здравната каса, допринасят и проблемите при обучението на младите лекари. "Наредбата за специализации не работи, цялото обучение е за сметка на болниците, няма как да стане, дори четирима души да вземем, това са 50 000 на година", изтъкна проф. д-р Боряна Слънчева от "Майчин дом" - София. Според нея, ако това не се промени, след 2-3 години няма да имаме неонатолози. "Дори университетските клиники остават с малко хора", категорична е тя.
"След няколко години дори да има повече средства, няма да има на кого да ги дадем. Без разлика на пол, класа, занятие, трябва да се обединим и да решим тези проблеми", заяви и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.
"Проблемът с медицинските сестри наистина е огромен.  Радвам се, че всички тук сте го разбрали. Нямаме повече време, след две години ще останем и без сестрите, които сега имаме", категорична беше и Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.