Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.10.2017)
 
Българската болнична асоциация настоява:
ДА СЕ ЗАПЛАТИ НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ И ДА СЕ АКТУАЛИРИЗАТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Да се заплатят задържаните плащания на лечебните заведения и да се актуализират цените на клиничните пътеки. За това призовава в свое становище Българската болнична асоциация (ББА). От там заявяват, че се присъединяват към призива на Българския лекарски съюз за заплащане на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода април 2016 г. -  април 2017 г., която е известна като "надлимитна". Според БЛС тя е в размер на 37 млн. лева, информира Zdrave.net.
В последните три години на болниците бяха наложени месечни лимити, посочват от ББА, като допълват, че те не отразяват правото на пациентите за свободен избор къде да се лекуват, ограничават възможността за  въвеждане на нови дейности от лечебните заведения и неглижират задължението на болниците да не отказват лечение на спешни пациенти. Това доведе до натрупване на милиони левове неразплатена, но извършена дейност, изтъкват от асоциацията. От ББА са категорични, че незаплащането на предоставените от лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. В тази връзка те припомнят колапса на болницата във Враца и допълват, че предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България са валидни за всички болници, независимо от собствеността им.
 
ЗАВИШИХА БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ В ЛОВЕЧ, ВРАЦА И ВИДИН
Да се завишат бюджетите на болниците в Ловеч, Враца и Видин. Това решение е взел на последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК, информира Zdrave.net.
Според приетото от надзорниците, стойностите на бюджетите на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и МБАЛ "Света Петка" във Видин ще бъдат увеличени бюджети за последните два месеца от бюджет 2017 на НЗОК - октомври и ноември. Здравният портал припомня, че и трите лечебни заведения са в окаяно финансово състояние. Заради неизплащане на пълните работни  заплати персоналът на врачанската болница протестира повече от 10 дни, като започна протестите с масово подаване на оставки..
Екипът на здравното министерство търси решение на проблемите, а здравният министър проф. Николай Петров предложи да бъде създаден специален фонд, от който болници в затруднено финансово да могат да теглят безлихвени или нисколихвени кредити за стабилизиране.
 
У НАС СА НУЖНИ ОЩЕ 7000 ДАРИТЕЛИ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
Поне 10 000 донори на стволови клетки са нужни за страната ни при регистрирани под 3000 донори в Българския  регистър за донори на стволови клетки от периферна кръв и костен мозък, който съществува от 2002 г. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Донорството на стволови клетки в България" по инициатива на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ "Александровска", Изпълнителната агенция по трансплантация и Българския Червен кръст, съобщи Zdrave.net.
През последните години се отчита шесткратно увеличение на хората, решили да дарят свои клетки. Въпреки това техният брой все още не е достатъчен. В световен мащаб потенциалните донори на стволови клетки са 30 милиона, като най-много хора, готови да дарят стволови клетки, има в  Германия - над 7 млн. души. Над 200 000 са в Полша, а над 300 000 - в Италия. Именно това са и страните, откъдето най-често България получава стволови клетки за трансплантации.
 
ФИРМИ ОТ 20 ДЪРЖАВИ ПОКАЗВАТ НОВОСТИ ЗА ЗДРАВЕТО НА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА В ПЛОВДИВ
Фирми от 20 държави показват новости за здравето в Международната изложба за медицина, стоматология и фармация "Медикус, Денто, Галения 2017". Тя продължава от 18 до 21 октомври  в рамките на Международния панаир Пловдив и включва експонати на близо 140 компании, информира Zdrave.net.
Специалистите имат възможност да се запознаят с  авангардни решения в различни области на медицината, заяви в своето приветствие кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, преди да открие 23-ото издание на деловия форум. "Медикус, Денто, Галения" създава предпоставки за "привличане на чужди и български инвестиции за развитие на родното здравеопазване в съответствие с европейските стандарти", се казва в поздравителния адрес на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.
Тук е мястото, където най-добре може да се види как изглеждат модерният кабинет и модерната терапия в ерата на високите технологии, изтъкна главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Представени са близо 25 иновации, от които единадесет световни.
Изложителите показват различни уреди и инструменти, подобряващи качеството на лечение, особено в стоматологията. Те може да се комбинират в различни варианти, за да извършват повече операции на едно работно място. Втората актуална линия е комфортът на пациента. Детските стоматологични столове вече приличат на атракции от Дисниленд, тъй като са направени във формата на различни животни, а на монитор се показват анимационни филми.