Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.10.2017)
 
ЛЕКУВАТ ФИБРОАДЕНОМ НА ГЪРДАТА С НОВ МЕТОД
Нов метод за лечение на фиброаденом на гърдата ще прилжат в университетската болница по ендокринология в София. Той се нарича ехотерапия и при него се използва модерна технология с високоинтензивен фокусиран ултразвук, съобщи  Clinica.bg.
Лечението ще се осъществява от екипа на проф. Русанка Ковачева. След внимателен преглед и анализ лечението ще бъде приложено на 20 пациентки безплатно.
"Фиброаденомът е най-честото доброкачествено образувание в гърдите, като тази диагнозата се среща при около 10% от жените. Ехотерапията е реална алтернатива на оперативната интервенция и е много по-щадяща за пациентите," каза проф. Русанка Ковачева.
Ехотерапията се прилага като лечебен метод в редица европейски болници.
 
МИНИСТЪР ПЕТРОВ ПОЕ АНГАЖИМЕНТ ДА СЕ ОСИГУРЯТ СРЕДСТВА ЗА ПОЕТАПЕН РЕМОНТ НА ДВЕ КЛИНИКИ В "ПИРОГОВ"
Да се осигурят средства, за да започне поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов". Този ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, след като направи проверка на състоянието на клиниките, които са едни от най-старите в лечебното заведение и десетки години не са ремонтирани, съобщиха от здравното ведомство.
Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.
Според здравния министър важното е в случая да се види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на министерството на здравеопазването за 2018 г., както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. По думите му идеята е до средата на следващата година да се пристъпи към реални ремонтни дейности.
Министър Николай Петров провери и до къде е стигнал ремонтът на детските отделения, който се очаква да приключи в близките дни.
 
УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ ПРОВЕЖДА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА
Поради големия интерес Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) удължи безплатните прегледи за рак на гърдата до 3 ноември 2017 г. включително, съобщи Clinica.bg. Лечебното заведение се присъедини към кампанията за борба с рака на гърдата, която стартира на 9 октомври тази година и се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация "Една от 8" и Националния дворец на културата. Само за една седмица над 150 жени се записаха за провеждане на безплатен преглед за рак на гърдата в УСБАЛО. Всяка една от тях ще получи и възможност за безплатна ехография, ако има нужда от такава.
Ракът на гърдата е сред най-честите онкологични диагнози. Ежегодно в България от рак на млечната жлеза се разболяват около 4000 жени. Рискови фактори за развитието на болестта са възрастта, генетични мутации, ранна менструация, късно забременяване или липсата на такова, ниската физическа активност, наднорменото тегло, алкохолът, тютюнопушенето и други.
 
ОПИТНИ ЕВРОПЕЙСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ
Европейски лекари  с доказан опит в определени области да участват в лечението на деца у нас, в случай че българските им колеги нямат достатъчно практика - в тази насока ще работят съвместно членове на Обществения съвет на Център Фонд  за лечение на деца и новият директор  на институцията д-р Мариета Райкова, става ясно от позицията на Пациентски организации "Заедно с теб", информира Zdrave.net.
Вече е поет ангажимент за финансиране на френски експерти за деца с лицево-челюстни аномалии, които ще посеят Пловдив.
Неотдавна ЦФЛД стартира финансиране на посещение на европейски кардиолози в Национална Кардиологична Болница за медицински дейности на деца с кардиологични заболявания, припомнят от "Заедно с теб", като посочват, че ще настояват за увеличаване на видовете заболявания. Тези въпроси са били обсъдени на среща между д-р Мариета Райкова и Пенка Георгиева, в качеството й на член на Обществения съвет и председател на Пациентски организации "Заедно с теб".