Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.10.2017)
 
СТАРТИРА ЗДРАВНИЯТ ПОРТАЛ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Столична община официално стартира своя здравен портал  www.sofia.myhealth.bg, информира Zdrave.net.
В портала има информация за близо 800 лекари от 35 специалности, които работят в 37 общински лечебни заведения - многопрофилни и специализирани болници, ДКЦ-та, медицински центрове и болници за долекуване в София. Той дава възможност на всеки да си записва час за преглед онлайн. За пациенти под 18-годишна възраст е необходимо да се регистрира родител, от чието име да се прави резервация за преглед. Търсачките в здравния портал дават възможност да се правят различни видове справки - за конкретен лекар - по име или по специалност, по район или за дадено лечебно заведение.
Новият портал ще улесни пациентите и лекарите, тъй като ще бъде спестено чакането пред кабинетите. За да ползва услугата, всеки потребител ще трябва да се регистрира. След това има право на 3 резервации за час за преглед при лекар, а след като те бъдат осъществени, има опция за нови 3 прегледа.
След старта на здравния портал общината има идея по-нататък в него да бъдат включени и личните лекари, като пациентите ще могат да си записват час и при джипито през интернет. Действащо е вече и мобилно приложение на здравния портал, което може да бъде изтеглено на смартфона на потребителя. Чрез него пациентът ще може да получава напомняне за записаните часове за прегледи при специалистите от общинските лечебни заведения.
 
100 ЛЕКАРСТВА "ГЪЛТАТ" ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА 
"Със 100 търговски наименования се харчат 60% от парите на НЗОК за лечение".  Това заяви проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти, по време на форума "Иновации и добри практики в здравния сектор". Той уточни, че от тези медикаменти генеричните продукти са едва три.
"С въпросните стотина лекарства се лекуват около 40 000 души. С останалите 40-50% се лекуват останалите три милиона души", изтъкна проф. Данчев, посочвайки, че това е едно от предизвикателствата на настоящия век. Той допълни, че иновативните терапии ще се разрастват все повече. Според прогнозите до 2020 г. те да заемат близо половината от разходите за медикаменти. По думите му, без добре направени сметки, това може да доведе до риск от "издънване на бюджета" на НЗОК.
Според проф. Данчев един от основните проблеми пред лекарствената политика в България е липсата на проследяване на ефекта от лечението, най-вече в болниците. Той беше категоричен, че решение в тази насока е въвеждането на електронното здравеопазване, което ще може да проследи "пътя" на пациента и приложената му терапия.
По време на форума директорът на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) доц. Асена Стоименова представи доклад, разглеждащ холистичния подход в лекарствената регулация. Тя обърна внимание на ролята на пациентите в процеса на лечение и посочи, че 50% от пациентите с хипертония, както и над 65% от тези с ревматоиден артрит, не спазват назначената им терапия. Според директора на ИАЛ е необходимо оптимизиране на разходите в лекарствения сектор, фокусиране на политиките в здравеопазването върху ефективността с цел освобождаване на ресурс за нови терапии, оптимизиране на референтното ценообразуване и други мерки.
 
Зам.-министър Лидия Нейчева:
МЗ РАБОТИ ПРИОРИТЕТНО ЗА ОЗДРАВЯВАНЕТО НА БОЛНИЦАТА ВЪВ ВРАЦА
"Заставам като гарант, че ще получавате навреме такива заплати, които отговарят на изработеното от Вас по НЗОК. Възнагражденията Ви за следващия месец ще бъдат изплатени в срок, като преди това ще получите и процентния остатък от предната заплата. Вие имате семейства и деца и няма как това да се неглижира". Това каза зам.-министър Лидия Нейчева на работещите в областната врачанска болница, където бе на посещение на 10 октомври т. г., информира Zdrave.net.
Тя обясни, че Министерството на здравеопазването в момента работи приоритетно за оздравяването на болницата във Враца. "С целенасочени действия сте доведени до състояние, независещо от Вас и извън контрола Ви. В това положение са няколко областни здравни структури и буквално, без да преувеличавам, в момента има нужда от инжекция адреналин в сърцето на врачанската болница", посочи маг.-фармацевт Нейчева.
В краткосрочен план Министерството на здравеопазването работи за вдигане на запорите, предоговаряне или преустановяване на неизгодните договори и вземане на нисколихвен дългосрочен кредит, коментира зам.-министърът и подчерта, че болницата във Враца има кадрови и професионален капацитет да заработва месечно близо милион приход по НЗОК. За да проработят обаче краткосрочните мерки на МЗ, здравната структура трябва да работи на пълни обороти и в пълен обем.
Зам.-министър Нейчева пое ангажимент до седмица да бъдат доставени лекарства и консумативи за нуждите на болницата.Тя беше категорична, че лечебното заведение ще бъде запазено в настоящата си структура, за да продължава да бъде гръбнак на здравеопазването за 180-те хиляди граждани на областта.
 
ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ НА МЪЖ, ПРОЯВИЛ АГРЕСИЯ КЪМ ЛЕКАР ОТ СПЕШНА ПОМОЩ В КОСТИНБРОД
Прокуратурата повдигна обвинение на мъж, който е проявил агресия към д-р Хрисимир Петров от Спешна помощ в Костинброд. Обвинението е за причинена лека телесна повреда на лекар-ординатор и повреждане на линейка, съобщи bTV.
Екипът е тръгнал след сигнал за безпомощен пациент на 78 г. в кв. "Фондови жилища". Лекарят е нападнат с обидни думи още при слизането си  от линейката.
"С отварянето на вратата започна да сипе обиди, удари с юмрук огледалото, счупи го, разлетяха се пластмаси. В момента, в който си взимам чантата, получих ритник в задника. Докато стигна до входа на блока, получих още два такива ритника. И независимо от това се опитах, доколкото ми позволяват силите, да свърша моята работа", разказа д-р Петров. Той установил, че възрастният пациент е починал. Обидите от внука му обаче продължили. "Опитах да си тръгна и отново бях подложен на обиди и нападки", сподели д-р Петров.
От Спешния център уточниха, че линейката е пристигнала за седем минути, като адресът е подаден в 11:39 ч, а линейката е потеглила в 11:40. Заради обвинение, че д-р Петров вероятно е консумирал алкохол той е дал алкохолна проба, която се оказала отрицателна.
 
Проф. Донка Байкова:
АКО НА ЕТИКЕТА ИМА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ "E"-ТА, ХРАНАТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА
Ако на етикета на даден вид храна са отбелязани повече от три "Е"-та това означава, че тя не е подходяща за деца. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю на Информационна агенция "Фокус". Още в ранна детска възраст децата трябва да свикнат да приемат натурални храни, защото тогава се формират техните хранителни навици. Например по-добре е да изядат една ябълка, отколкото приготвени технологично продукти от нея. По този начин децата ще се научат и да дъвчат, което е полезно както за техния стомах, така и за зъбите им. Специалистката съветва родителите веднага да вземат мерки, ако детето им има излишни килограми. В противен случай по стените на кръвоносните съдове се наслагват мастни отлагания, които с времето все по-трудно се махат. Освен със здравословен режим на хранене, децата оддържат телесно тегло в нормата и с физическа активност, припомни проф. Байкова. Тя изтъкна, че предстои да бъдат приети нови физиологични норми у нас, които ще показват колко калории дневно трябва да се поемат според възраста и пола. 
 
ПАЦИЕНТИ С ХЕПАПИТ А ПРЕПЪЛНИХА КЛИНИКА В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" - ПЛОВДИВ
Клиниката по инфекциозни болести в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив е препълнена с пациенти с хепатит А. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив началникът на клиниката проф. д-р Марияна Стойчева. Приетите за лечение са 44, като повечето от тях са деца, уточни специалистката. По думите й вирусният хепатит А се разпространява основно през есенно-зимния сезон.  Основните фактори за неговото предаване са замърсени ръце и предмети, замърсени хранителни продукти и замърсена вода.  
 
КАМПАНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА СЪБРА СРЕДСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ ДЕЦА
Три инфузоматни помпи за регулиране на вливките на онкоболни деца бяха закупени със средствата, набрани от кампанията, организирана от Културно-просветния отдел на Светия синод на Българската православна църква, съобщи Информационна агенция "Фокус".
Средствата за апаратите на стойност 10 000 лв. са събрани от благотворителната изложба-базар "Деца рисуват за деца", на която са продадени рисунки и фотографии от Националния конкурс "Възкресение Христово", провеждан в периода 2014 - 2017 г.
Апаратите ще бъдат предадени на Клиниката за лечение на деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ.