Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.10.2017)
 
МЗ ЩЕ ИЗПРАЩА ЕКИП ОТ ФИНАНСИСТ И ЮРИСТ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ С ФИНАНСОВИ ЗАТРУДНЕНИЯ
Министерството на здравеопазването ще изпраща екип от финансист и юрист в лечебните заведения, които изпитват сериозни финансови затруднения. Това стана каза пред журналисти здравният министър проф. Николай Петров по време на Четвъртата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор". Той допълни, че извънредните екипи, които ще бъдат изпращани на място в лечебните заведения на практика ще поемат тяхното "ръчно" управление, съобщи Zdrave.net.
Министър Петров обясни, че има застрашени болници, които са разделени на няколко групи - на действително заплашвани от фалит, в кризисна ситуация и такива, които се очаква да изпаднат в много тежко финансово състояние. Запитан какви мерки ще предприеме ресорното ведомство по въпроса, здравният министър обясни, че това зависи от извършените нарушения. Като пример проф. Петров посочи болницата в Ловеч, в която е сменено ръководството. Една от причините за това по думите му е, че работещите в болницата не са получавали заплати от месец февруари т.г. В същото време директорът е взел решение да увеличи с близо 40% възнагражденията на персонала. "Той няма пари да изплати заплатите, а същевременно ги увеличава?!", недоумява министърът. Той информира още, че е изплатена субсидия за спешност за Врачанската болница в размер между 50 и 100 000 лева, която е за период от два месеца. Отделно е взето решение за допълнително подпомагане с още 300 000 лева.
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПОМОГНА НА МЪЖ В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ
Здравният министър проф. Николай Петров лично е оказал помощ на пациент в тежко състояние пред Министерството на здравеопазването. Това потвърди самият проф. Петров по време на Четвъртата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", информира Zdrave.net.
На 9 октомври т. г. министър Петров е видял пред сградата на министерството спряла линейка и е взел решение да слезе при нея. Буквално целият екип в линейката е бил ангажиран в обгрижване на пациента, който, по думите му, е бил в много тежко състояние и без сърдечна дейност. В този момент проф. Петров е взел решение да поеме сърдечния масаж на пациента. Той се качил в линейката, която е тръгнала към Военномедицинска академия. Мъжът е бил приет в шокова зала и е бил интубиран лично от проф. Петров. След това здравният министър се е върнал в ресорното ведомство.
"Свърших си работата, както вие вършите вашата", обърна се той към журналистите. Здравният министър не пропусна да похвали екипа на Спешна помощ, отбелязвайки, че той е пристигнал на петата минута. "Медиците за мен са герои в мирно време", категоричен бе проф. Петров.
 
ШЕФЪТ НА НЗОК ПОСТАВИ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИ ЛЕКАРСТВА
Три въпроса, свързани с въвеждането на нови лекарства, притесняват управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, стана ясно от неговото изказване при откриването на Четвъртата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", информира Zdrave.net.
На първо място той се интересува от прекалено динамичното според него откриване на нови молекули. "Дали това наистина са нови молекули, или добре преработени стари", попита управителят на Здравната каса. Той подчерта, че за да се определи ефективността на новите лекарствени молекули е нужен факторът "време". В същото време, отбеляза проф. Плочев, както лекарите, така и НЗОК са подложени на атаки да вкарат максимално бързо и буквално на секундата новите молекули. "Дали наистина те са ефективни или водят до последствия, заради които на по-късен етап ще трябва да ги отхвърлим", попита още проф. Плочев. Третият въпрос, който той зададе, е кое прави новите молекули толкова скъпи. В тази връзка той отбеляза, че има медикаменти с "уникална цена". По думите му, това са въпроси, които вълнуват и големите държави с добре развити икономики и са въпрос на разискване не само в България.
 
14% ОТ ХОРАТА В ЕС СТРАДАТ ОТ ТРЕВОЖНИ РАЗСТРОЙСТВА
Според европейско проучване от 2011 г. около 38,2% от населението на ЕС някога през живота си са преживели психично заболяване, сочи още проучването, цитирано от Националния център по обществено здраве и анализи. 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% с безсъние, 6,9% с депресивни разстройства, 6,3% - с психосоматични разстройства, над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества.
На 10 октомври се отбелязва Световния ден на психичното здраве, чието мото тази година е "Психично здраве на работното място".
Според цитираното изследване 55% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, въпреки че правят опит. От тези пък, които се връщат, 68% заемат по-ниска позиция и имат по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.
Рисковете от стрес на работното място възникват при нарушено съответствие между компетентността и възможностите на индивида и трудовите му задължения, при конфликти между личните роли в труда и извън него и при липса на достатъчна степен на контрол върху работата и личния живот, отбелязват от НЦОЗА.
Съгласно Рамковата директива на ЕС по здравето и безопасността и националното законодателство стресорите и техните последици са предотвратими и могат да се регулират от работещия и неговия работодател съвместно и в съгласие с личните и общите интереси.
 
Учени твърдят:
ПРОДУКТИ С НАМАЛЕН РИСК МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА 1 МИЛИАРД ПУШАЧИ
Един милиард души е целевата група, на която може да се помогне чрез т.нар. продукти с намален риск. Толкова  е броят на пушачите в света, стана ясно от презентация на д-р Морис Смит, научен сътрудник към Научноизследователския център към компанията "Филип Морис Интернешънъл", който взе участие във форума "Иновации и добри практики в здравния сектор". Той представи подробно ползите от иновативните тютюневи изделия без процес на горене, в които до момента по думите му са вложени близо 2 милиарда долара, информира Zdrave.net.
"Целта е всички пушачи да започнат да използват продукти с намален риск", отбеляза д-р Смит.Той припомни изключително вредните за здравето на човек ефекти, които се получават при процеса на горене на конвенционалната цигара и отделяните следствие от него химични вещества. При иновативните продукти отделянето както на вредните вещества, така и на токсичността като цяло е силно намалено, подчерта експертът.
"Общите доказателства за продуктите с липса на горене показват, че вървим в правилна посока", категоричен бе той, допълвайки, че те спасяват животи.
 
ОТКРАДНАХА ЛЕКАРСТВА ЗА БОЛНИ ОТ РАК НА СТОЙНОСТ 800 000 ЛЕВА
Лекарства, предназначени за болни от рак на стойност близо 800 000 лв. са откраднати от склад на фармацевтична фирма в София, съобщи Zdrave. net., цитирайки публикация във в. "Телеграф".
Наглото посегателство е извършено в петък срещу събота от обект на компанията на Околовръстно шосе. Охранителят на склада с лекарства забелязал на камерите трима маскирани мъже, които проникнали в помещението. Възрастният мъж, който е пенсионер, незабавно натиснал паник-бутон и след броени минути пристигнали служители на СОТ. Крадците обаче успели да се измъкнат. Повече от половин час по-късно представител на фирмата позвънил на тел. 112 и подал сигнал за липсващите лекарства. 
Тепърва разследващите ще изясняват дали зад посегателството стои конкурент, който цели да навреди на компанията или става въпрос за опит да се прикрие липса на лекарства, като се инсценира кражба, а те вече са изнесени зад граница.