Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.10.2017)
 
ОБМИСЛЯТ СЪЗДАВАНЕ НА ФОНД ЗА ЦЕЛЕВИ СУБСИДИИ ЗА БОЛНИЦИ
Опитваме се да променим модела на управление, да икономисваме средства и да предоговаряме дългове и лихви." Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред журналисти във връзка със затрудненото финансово положение на областните болници във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас, информира Zdrave.net.
От думите му стана ясно, че на среща с министър-председателя Бойко Борисов е коментирана възможността за създаване на фонд за целеви субсидии за болници., така че лечебните заведения да имат възможност да теглят безлихвени кредити или кредити с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да предоговарят неизгодните договори.
Здравният министър коментира и медицинската помощ, която получават здравно неосигурените граждани, като я раздели в три направления: спешна, болнична и извънболнична. По отношение на болничната помощ, министърът посочи, че и към момента има разписан механизъм, който, макар и леко тромав, е добре работещ. Като прозорец, в който не е предвидено заплащане на медицинската грижа за здравно неосигурените, министърът определи извънболничната помощ. Поради тази причина със социалния министър Бисер Петков е воден разговор да се задели ресурс от 2-3 млн. лв. на годишна база за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти. С предложението ще бъде запознат финансовият министър.
 
ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НАДХВЪРЛИХА 500 МИЛИОНА ЛЕВА
Задълженията на лечебните заведения са надхвърлили 500 млн. лева, като 4-5 от болниците са в особено лошо състояние. Това стана ясно от интервю на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров по bTV, информира Zdtave.net.
Той отбеляза, че дълговете са свързани и с размера на конкретното лечебното заведение, и даде за пример най-голямата болница в Пловдив, посочвайки, че тя е с най-голямо задължение, но и поддържа база от 1500-2000 легла. "Години наред са се надували едни балони, които дойде моментът да почнат да се пукат", заяви здравният министър. Той припомни, че по темата за дълговете на лечебните заведения се водят разговори с финансовия министър. Предстоят такива и с премиера, както и с председателя на бюджетната комисия в парламента.
"От една страна, болниците работят на пълни обороти и нямат право да връщат пациенти, от друга страна -  това, което изработят над лимита, който им дава НЗОК, не им се заплаща, от трета страна, не е малък броят на неосигурените", изтъкна министър Петров.
Здравният министър за пореден път коментира, че стойността на клиничните пътеки, откъдето идват и заплатите на персонала, не се е променяла от 2006 г. "Ако средната заплата 2006 г. в някоя болница е била 600 лв., в момента е 800-900 лв., но приходът по пътеки е един и същ от 2006 г.", обясни той, като допълни, че "това трябва да се актуализира".
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДОФИНАНСИРА БОЛНИЦИТЕ СИ
С 8 МИЛИОНА ЛЕВА ГОДИШНО  
С 8 млн. лв. годишно дофинансира общинските болници в София Столична община. Парите са за медицински дейности, които не се поемат от НЗОК, тъй като те са длъжни да приемат всички пациенти. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на конференцията "От европейска към национална здравна политика" , информира Zdrave.net.
По думите й общинските лечебни заведения са в тежка конкуренция с университетските и частните болници, но разликите вече не са големи. "Първа градска болница и Първа АГ вече нямат никакви задължения. "Шейново" също се развива добре. В най-тежко положение е Пета градска болница, но там се намери решение да се освободят от някои непечеливши дейности и да се концентрират върху дейности, които имат по-добри възможности", каза Фандъкова.
Тя допълни, че в последните години общината е вложила близо 7 млн. лв. в подобряване на условията в общинските болници, а отделно ръководствата на самите болници са успели да привлекат около 4,5 млн. лв. по европейски програми.
Кметът на София подчерта, че реформата в общинското здравеопазване означава насочване на ресурсите там, където има нужда, където реално пациентите търсят медицинските услуги.
 
Д-р Венцислав Грозев:
БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2018 Г. ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ МИНИМУМ С 400 МЛН. ЛВ.
Българският лекарски съюз предлага бюджетът на НЗОК за болнична помощ през 2018 г. да бъде над 1.8 млрд. лева. Това стана ясно от думите на председателя на съсловната организация на медиците д-р Венцислав Грозев в интервю за Clinica.bg.
Предложението съвпада с това на НЗОК, оповестено преди дни от нейния управител проф. д-р  Камен Плочев, който заяви, че ще се бори бюджетът на фонда догодина да бъде с 400 млн. лв. повече от тазгодишния или над 3.8 млрд. лв. Конкретното разпределение по пера ще бъдат обсъдени заедно с БЛС.
"За първи път имаме такъв случай, в който вижданията ни със Здравната каса за бюджета й са напълно съпоставими", изтъкна д-р Грозев. Според изчисленията на БЛС нужното увеличение на парите на фонда за 2018 г. е поне 400 млн. лв., така че да няма проблеми в системата и изначално заложен дефицит. Медиците смятат, че от тях 172 млн. лв. трябва да се дадат за болнична помощ, т.е. общо бюджетът за болничните заведения да стане над 1.8 млрд. лв.
В първичната извънболнична помощ лекарите ще искат да се дадат още 24 млн. лв., като през тази година средствата за джипитата са 200 млн. лв. Парите на специалистите трябва да се увеличат с 33 млн. лв., а за медицинските изделия и лабораторните изследвания с- с по 8-10 млн. лв., смятат от БЛС.
От исканите допълнително 400 млн. лв.  ще останат 150 млн. лв. Това би могло да даде възможност да се помисли и за реимбурсиране на протезите за възрастни хора, за които през тази година отново не останаха пари.
 
МУ-ПЛОВДИВ ИНВЕСТИРА НАД 3 МЛН. ЛВ. В ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
"Университетският информационно-административен център към Медицински университет - Пловдив ще бъде от изключителна полза за българските и чуждестранните студенти, тъй като на едно място, под един покрив, те ще получават цялата им необходима информация. Ще спестят време и усилия в административно лутане, което особено ще улесни новопостъпилите в университета". Това каза  здравният министър проф. Николай Петров по време на официалното откриване на структурата, информираха от пресцентъра на МЗ.
В сградата на Центъра са обособени три функционални звена, като първото ще предлага услуги на новоприети студенти, второто ще извършва административно консултиране и подготовка на документи, а третото звено ще обслужва студенти в неравностойно положение. Инвестицията е на стойност 3 241 692 лв. и е изцяло от собствени средства на Медицински университет - Пловдив.
При посещението си в Града на тепетата министърът разгледа и Симулационния център на МУ, който е най-големият комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в Република България.
"Изключително съм впечатлен от Симулатора, който разиграва дори ортопедични операции като артроскопии. Такова нещо в страната не съм виждал ", обърна се проф. Петров към ректора на Медицинския университет проф. Стефан Костянев.
 
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ПОЛУЧИ ОТЛИЧИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров получи почетния знак на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет - София за особен принос в развитието и утвърждаването на общественото здраве в България. Отличието беше връчено по време на Международната конференция "От европейска към национална здравна политика", която се проведе в навечерието на отбелязването на 100-годишнината от създаването на МУ-София, информира Clinica.bg.
"Ще разчитаме на вашата експертиза за осигуряване на българските пациенти на оптимално качество на здравните услуги и грижи, съответстващи на потребностите им и на добрите европейски практики", каза здравният министър след като получи отличието.
 
ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЕТСКА БОЛНИЦА НАСТОЯВА ДА УЧАСТВА В ИЗРАБОТВАНЕТО НА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА НЕЯ
"Подкрепяме привличането на външни специалисти с доказан опит при изграждането на подобен тип болници, но настояваме за пълна прозрачност по случващото се с този проект и за включването на широк кръг професионалисти, заинтересовани лица като родители, представители на помагащите професии и представляващите ги организации в изграждането на концепцията за Национална детска болница." Това се казва в отворено писмо на Инициативния комитет за построяване на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк", адресирано до здравния министър проф. Николай Петров, информира Zdrave.net.
Повод за писмото е информацията, която дойде преди дни от МЗ, относно посещението на делегация от най-голямата верига френски държавни болници във връзка с възможностите за изграждане на педиатрична болница у нас.
"От Инициативния комитет сме убедени, че България има остра нужда от съвременна педиатрична болница или както ние я наричаме "Детски здравен парк" - болница, която да отговаря на нуждите на децата, техните семейства и специалистите, и да развива не само лечението, но и цялостната грижа и политиките за детското здраве в България. Да не забравяме, че изграждането на подобна болница е неразделна част от реформата в детското здравеопазване", посочват от Инициативния комитет.
От там напомнят, че Инициативният комитет представлява широк кръг заинтересовани страни, който включва медицински специалисти, представители на помагащите професии и граждански организации, свързани с подкрепата на децата и семействата, както и граждани, ангажирани с темата, и настояват МЗ да включи всички заинтересовани страни при изработването на концепция за Национална педиатрична болница.
 
РАБОТНА ГРУПА Е ПОДГОТВИЛА НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ, КОИТО РЕГУЛИРАТ УПОТРЕБАТА НА НАРГИЛЕТА
Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването, е подготвила и предложила промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение. Това съобщи здравният министър Николай Петров по време на парламентарния контрол на 6 октомври 2017 г.
"Предложенията в Закона за здравето касаят разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран", обясни проф. Петров, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.
Той допълни, че при системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок. В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на "изделия, свързани с тютюневите изделия", така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн. Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забранява предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия.
 
ИЗСЛЕДВАТ БЕЗПЛАТНО КРЪВНАТА ЗАХАР В 11 ГРАДА
Безплатни изследвания на кръвната захар ще се проведат в 11 града на страната през октомври и ноември, сред които София, Кърджали, Пловдив, Червен бряг, Габрово, Карлово, Казанлък и др., съобщи Puls.bg.
Инициативата е организирана от фармацевтичната компания Sanofi България е по случай Световния ден на диабета, част от кампанията "Открито за диабета", Ивет Лалова - Колио, осмата най-бърза жена на 200 м. в света, е посланик на благодордната инициатива за трета поредна година. Спортистката измери кръвната си захар публично, за да насърчи повече хора да последват примера й.
Целта на "Открито за диабета" е да фокусира вниманието на хората не само върху превенцията на заболяването, но и върху ранна диагностика на диабета и правилния контрол над заболяването, които са от голямо значение за лечението му.
"Над 450 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи.", изтъкна Ивет Лалова - Колио.