Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.10.2017)
 
МЗ И НЗОК ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ЛЕКАРИ И БОЛНИЦИ, ИЗДАВАЩИ ГОЛЯМ БРОЙ БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ
Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще работят заедно по проверки и анализ на лекари и лечебни заведения, издаващи голям брой болнични. Това стана ясно от отговора на социалния министър Бисер Петков по време на днешния парламентарен контрол, информира Zdrave.net
"Броят на болничните листове през последните години нараства" , посочи Петков. Той даде конкретни данни за издадените болнични през последните две години. За цялата 2016 г. техният брой е над 3,9 милиона, в периода януари-септември 2017 е над 2,3 млн., докато за същия период на предходната година е бил около 2,7 млн.
Социалният министър отбеляза, че част от ръста на болничните се дължи и на повечето болнични за майчинство.
"С оглед на средствата, които се изплащат като парични обезщетения за временна неработоспобност, се извършват анализи, свързани с работодателите, при които се установява значителен брой на служителите, които са представили такива документи, както и на лекарите и лечебните заведения, които са ги издали", разясни той.
Анализ ще бъде направен и на продължителността на болничните листове, уточни министър Петков. Той уточни, че за целта ще бъде разработен механизъм между Министерство на здравеопазването и НЗОК с цел да се засили контрола върху обезщетенията за временна нетрудоспособност.
 
НАМЕРЕН Е ВАРИАНТ ЗА КРЕДИТИРАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ ВЪВ ВРАЦА И ЛОВЕЧ
Да работят по всички възможности за излизане от кризата, в която се намират областните болници във Враца и Ловеч - около това се обединиха представителите на ръководството на Министерството на здравеопазването и кметовете на общините Враца и Ловеч Корнелия Маринова и Калин Каменов.
"Вървим към предоговаряне на задълженията на двете лечебни заведения, като вече е намерен вариант за кредитиране на болниците в Ловеч и Враца. Размерът на евентуалните кредити, ще покрие общите и просрочените задължения на болниците, а служителите ще получават възнагражденията си от приходите по НЗОК. МЗ ще разчита на общините-съакционери в лечебните заведения да станат гарант. Държавата не може да отпусне нито лев на двете дружества, защото това попада в параграф нерегламентирана държавна помощ и България ще бъде санкционирана от Европейската комисия.
Кметът на община Ловеч пое ангажимент още в понеделник да свика извънредно заседание на Общинския съвет, на което да бъде разгледано кредитирането на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов". Кметът на Враца Калин Каменов изрази принципно съгласие да води разговори с общините-съакционери във врачанската областна болница, като ще се мисли и върху други варианти.
Представителите на местната власт се ангажираха с отсрочване задълженията на болниците за местни данъци и такси.
 
ПОСЛЕДНИ СМЕ В ЕВРОПА ПО ИМПЛАНТИРАНЕ НА КАРДИОВЕРТЕР-ДЕФИБРИЛАТОРИ
"Последни сме в Европа по имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори. Тези устройства са безплатни за пациентите в цяла Европа, а у нас трябва да се доплащат." Това заяви доц. Д-Р Светослав Йовев от УМБАЛ "Св. Екщатерина" по време на кръгла маса по проблемите на първичната и вторична профилактика на рисковите пациенти за внезапна сърдечна смърт и за повторен сърдечен арест. Тя се проведе непосредствено след IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който се състоя преди дни в София., информира Puls.bg.
"В световен мащаб има около 3 млн. случаи на внезапна сърдечна смърт на година с преживяемост под 1%. В САЩ случаите на внезапна сърдечна смърт са около 450 000, за Европа - 400 000. За да изясним значимостта на проблема, трябва да отбележим, че общо случаите на знакови заболявания на съвремието като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт. Ето защо този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света", коментира доц. д-р Ивайло Кожухаров, началник отделение "Кардиостимулация" в Националната кардиологична болница. И уточни, че имплантирането на кардиовертер-дефибрилатор е основният метод за превенция на внезапна сърдечна смърт. Устройствата могат да намалят с 30 до 40% смъртността от ритъмни нарушения и общата сърдечна смъртност.
 
Специалисти алармират:
ЛЕЧЕНИЕТО В ОБЛАСТТА НА ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНАТА ХИРУРГИЯ НЕ СЕ ПОЕМА ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА
НЗОК не поема нищо в областта на лицево-челюстната хирургия, алармираха специалисти. Те припомниха, че преди две години са предложили да ползват клиничната пътека за микросъдови реплантации, по която работят ортопеди, травматолози и пластични хирурзи, информира БНР.
По същия начин стои и въпросът с работата на специалистите в областта на стоматологията. "Ежегодно има дебати кои направления от стоматологията и нейната връзка с хирургията би трябвало да се финансират, но все още няма конкретни решения. Така здравеопазването ни изпуска приоритетни направления в лечението, много пациенти са лишени от възможността да се лекуват, а лекарите в тази област нямат възможност да се развиватпрофесионално", коментира лицево-челюстният хирург доц. д-р Николай Янев, който практикува в Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия в София и в сходна болница във Великобритания.
 
40% Е РАЗЛИКАТА В ПРЕЖИВЯЕМОСТТА НА ПАЦИЕНТИТЕ РАК НА В СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ЕВРОПА
Необходими са общоевропейски мерки за подобряване на профилактиката, диагностиката и лечението на рака на простатата. Около тази позиция се обединиха участниците в провелия се наскоро в Европейския парламент по повод European Prostate Cancer Awareness Day 2017 (EPAD17), информира Zdrave.net
По време на форума в Брюксел е отчетена неприемлива разлика в преживяемостта на пациентите в страните от  Източна и Западна Европа, която достига до 40% и която се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика. Ето защо специалистите са излезли с препоръки за подкрепа на панeвропейска програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и подкрепа на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.
Председателите на Българското урологично дружество и Българското онкологично научно дружество - доц. д-р Марин Георгиев и проф. д-р Асен Дудов - представиха резултатите от форума на вниманието на Комисията по здравеопазването в 44-то НС.
 
ОТ ФАРМАИНДУСТРИЯТА СА ПРИТЕНСЕНИ ОТ ОТПАДАНЕТО
НА КОМПЕНСАЦИЯТА НА ДОПЛАЩАНЕ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ ЧРЕЗ НЗОК
"Разочаровани сме от отпадането от проекта на Наредба 10 на предложения механизъм за предоставяне на компенсацията на доплащането на пациент чрез НЗОК." Това заявяват в отворено писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), изпратено до министъра на здравеопазването и ръководството на НЗОК, както и до Националния съвет по цени и реимбурсиране. информира Zdrave.net.
Според фармацевтичната индустрията механизмът, който отпада, би решил проблема с дефицитите на медикаменти, породен от реекспорта, без да се стигне до увеличаване на разходите на НЗОК за лекарства.
От Асоциацията са на мнение, че липсата на нормативно решение по въпроса би могло да застраши съществуването на програмите за подобряване на достъпа чрез компенсация на доплащането, което да доведе до доплащане или увеличаване на доплащането за лекарства от страна на пациентите. В позицията си от ARPharM припомнят, че българските пациенти са първенци в Европа по доплащане на здравни грижи и лекарства  - 46% от плащанията за здравеопазване са лични разходи на пациентите, като при лекарствата доплащането достига 50%. Голяма част от жизненоважните лекарствени продукти в България се заплащат от НЗОК частично на 75%, 50% или дори 25 %. 
 
В РАЗГРАДСКАТА БОЛНИЦА ЛЕКУВАТ ФЕРМЕР С КОЖНА ФОРМА НА АНТРАКС
Фермер от село Трапище с кожна форма на антракс е приет в Инфекциозното отделение на Разградската болница. Лекуват45-годишния мъж с венозен антибиотик. В продължение на 8 дни лекари ще наблюдават четирима души, които са били в контакт с болния.  "Източник на инфекцията са само болни животни и човек се заразява при директен контакт с тях , най-вече чрез наранена кожа и лигавица. Заразеният с антракс човек не е опасен за околните",  това обясни по БНР д-р Рени Кирякова от Регионалната здравна инспекция - Разград.