Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.10.2017)
 
 
ЕДВА 2,5% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е ВАКСИНИРАНО СРЕЩУ ГРИП
"Едва 2,5% от населението у нас е ваксинирано срещу грип. Най-лошото е, че по-малко от 1% от лекарите се ваксинират срещу грип". Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ. "Грипната ваксина е от тези ваксини, които намаляват риска от заразяване и със сигурност, при заболяване, грипът преминава без усложнения", изтъкна специалистът.
Той обясни, че два щампа ще атакуват България тази есен - "Хонконг" и "Мичиган". "Прогнозата се прави през лятото на базата на активизиралите се щамове в Южното полукълбо - Австралия и Нова Зеландия, когато там е зима. В последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна. Първите случаи са грип В, след това се появява грип А, който обикновено доминира", каза още проф. Кантарджиев. 
През октомври и ноември е моментът за ваксини. Имунитетът трае година и половина като са необходими 21 дни да започне действието на защитните сили в тялото..
 
ЦЕЛИЯТ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ НА МБАЛ-ВРАЦА ПОДАВА ОСТАВКА
Всички лекари, медицински сестри и други медицински специалисти на врачанската болница ще подадат колективна оставка. Такова решение е взето на заседание на Медицинския съвет на лечебното заведение, съобщи "Дарик".
Причината е тежкото финансово състояние на болницата във Враца и невъзможността на персонала да изпълнява основните си задължения, отговарящи на правилата на добрата медицинска практика.
"Връчването на предизвестията ще бъде извършено на 6 октомври 2017 г.", се казва в отворено писмо, изпратено до Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазването в парламента, РЗИ - Враца и РК на БЛС.
Междувременно отворено писмо до премиера, председателя на БЛС и здравния министър бе изпратено и от врачанската районна колегия. В него от колегията апелират всички инстанции, ангажирани със здравеопазването в България, държавни структури, неправителствени организации, пациентски организации и цялата общественост да окажат спешна помощ за съхранение на общественото здравеопазване във Враца и недопускане закриване на Многопрофилната болница в града.
В писмото се заявява още, че отговорен за колапса на МБАЛ-Враца е собственикът на болницата - държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. "При така допуснатия на местно ниво фалит на МБАЛ "Христо Ботев" Враца, УС на РК на БЛС-Враца се обръща към Държавното управление и Министър председателя за спешна финансова помощ и недопускане хаос в здравеопазването на Северозападния регион", се казва в писмото.
 
СЕМЕЙНИТЕ ЛЕКАРИ ИСКАТ ЗАКОНОВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОТПИСВАТ ПАЦИЕНТ ОТ ЛИСТАТА СИ
Общопрактикуващият лекар да има право на едностранно прекратяване на регистрацията на пациент от листата си. Това предлага Българският лекарски съюз с промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. В голямата си част предложените от БЛС текстове са подкрепени от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, информира Zdrave.net.
Според предложението, лекарят от ПИМП ще може да отпише пациент от листата си в няколко строго регламентирани случая. Първият от тях е при доказано системно неспазване на вътрешния ред в лечебното заведение. Това обаче може да бъде приложено само в случаите, когато пациентът е запознат срещу подпис с правилата за вътрешния ред в съответното лечебно заведение.
Вторият случай е ако въпросният пациент е извършил престъпление срещу лекар или друг служител в лечебното заведение. Това следва да е доказано чрез уведомление за образувано предварително производство до общопрактикуващия лекар или преписка от органите на МВР по разпоредена проверка на съответната прокуратура, става ясно от предложенията за промени.
Третият случай, в който общопрактикуващ лекар може да отпише от листата си пациент, е "системно изискване от страна на пациента към лекаря да извърши действия, влизащи в разрез с основните етични принципи на медицинската професия", гласят текстовете.
Лекарският съюз предлага всичко гореизброено да не важи за пациенти от населени места, определени като неблагоприятни, но от НСОПЛБ не са съгласни с това. Според тях този текст създава неравнопоставеност между практиките за ПИМП. "Работата в различни условия не прави различни и не обезсилва мотивите за прекратяване на отношенията лекар/пациент", посочват от сдружението.
"Регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който двете страни се ангажират с определени задължения. Оказването на медицинска помощ в цитираните в ал. 1 случаи (трите гореизброени, б. р.) е свързано с повишена възможност за медицински грешки, включително до фатален край за пациента, с всички неблагоприятни последици за пациента, лекаря, здравната система и обществото като цяло. Считаме, че в тези договорни взаимоотношения не е правилно да се лишава едната страна (лекарят) от възможност да прекрати договора с пациента при наличие на посочените случаи. Това е особено съществено с оглед въведената възможност ОПЛ да бъде избиран дистанционно, без осъществяване на личен контакт", мотивират исканията си общопрактикуващите лекари, като уточняват, че според тях включването на тези текстове ще има превантивно действие.