Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.10.2017)
 
МЗ ОБМИСЛЯ 100% РЕИМБУРСАЦИЯ НА УСТРОЙСТВА
ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ВНЕЗАПНА СЪРДЕЧНА СМЪРТ
Кардиовертер-дефибрилаторите да започнат да се реимбурсират на 100% от НЗОК, с условието това да важи само за най-рисковите пациенти, вече преживели един сърдечен арест. С това се ангажираха зам.-здравните министри д-р Мирослав Ненков и маг. фарм. Лидия Нейчева на кръгла маса в рамките на IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, проведен през уикенда в столицата.
По време на форума стана ясно, че България е единствената страна в ЕС и дори на Балканите, в която устройствата за превенция на внезапна сърдечна смърт не са напълно безплатни за пациентите, информира Zdrave.net.
Д-р Ненков поиска обосновано становище за колко пациенти на година ще са необходими такива устройства, както и гаранции, че няма да се спекулира с поставянето на ненужни устройства. Той поиска и обучители от гилдията за това как да се разпознава внезапната сърдечна смърт, които да преподават в новата структура за обучение на екипите на Спешна помощ.
Д-р Мирослав Ненков обеща, че 400 линейки ще бъдат оборудвани с модерна апаратура благодарение на 160 милиона лева от европейски фондове.
 
Здравният министър Николай Петров:
ЛЕКАРИТЕ НЕ СА БЕЗГРЕШНИ, НО НЕ БИВА ДА БЪДАТ САТАНИЗИРАНИ
Лекарите не са безгрешни, но не бива да бъдат сатанизирани. Това заяви здравният министър Николай Петров в предаването "Панорама" в коментар за серията оповестени в публичното пространство инциденти с пациенти, информира Zdrave.net.
Той посочи, че става едно "натрупване" на подобни случаи, но отбеляза, че такива е имало в миналото и е много вероятно да има и в бъдещето. "Не бих казал, че системата на здравеопазване е безупречна, че няма слабости и в това намирам и смисъл на моята мисия като министър - да се опитам да я направя по-ефективна", подчерта проф. Петров. Той апелира към обществото да не изпада в крайности и да не да сатанизира медицинското съсловие. Проф. Петров изтъкна, че лекарите, медицинските сестри и останалият персонал в сферата работят в  трудна среда, като най-тежки са условията за спешните медици. В тази връзка проф. Петров изтъкна, че проектът за реализиране на Спешната помощ е абсолютен приоритет на настоящото правителство.
Здравният министър коментира и финансирането на системата, като отбеляза, че болниците и  доболничната помощ се финансират от НЗОК по цени, които са фиксирани от преди повече от десет години. "От една страна имаме пазарен принцип, болниците са търговски дружества, от друга страна трябва да говорим за хуманизъм и всеотдайност. Ако лекарят е освободен от това да мисли колко ефективен ще бъде финансово неговият труд, той ще се раздаде", допълни още проф. Петров. Той даде за пример Словения, която въпреки че е по-малка страна от България, има два пъти по-голям ресурс за здравеопазване.
 
ЛИПСАТА НА ИНФОРМИРАНОСТ ЗА ЛИМФОМА ВОДИ ДО КЪСНО ДИАГНОСТИЦИРАНЕ И ПО-ТРУДНО ЛЕЧЕНИЕ
Към момента на медицината са известни над 140 типове рак на кръвта, а лимфомът е петият по разпространение рак. По 1000 души на ден се диагностицират с лимфом, а в света живеят около 1 млн. души с това заболяване, информира Zdrave.net.
Въпреки стряскащата статистика, хората не знаят много за този тип заболявания и започват да се интересуват от тях едва когато се сблъскат с рака на кръвта от първо лице. Липсата на информираност води до късно диагностициране и по-трудно лечение, алармираха специалисти на семинар на Българското сдружение лимфом.
Заболявания на кръвта трябва да се превърнат в приоритет на здравните системи на отделните държави, за да се разшири достъпът до иновативни терапии и да се избегнат неправилни грижи за пациентите. Благодарение на съвременните методи за лечение и на иновативните лекарствени терапии, които се разработват, прогнозите за тези пациенти се подобряват всеки ден, изтъкнаха участниците във форума.