Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.09.2017)
 
МИНИСТЪР ПЕТРОВ ПОСЕТИ ЦЕНТЪР "ДОМАШНИ ГРИЖИ" ВЪВ ВРАЦА
Комплексното предоставяне на здравни и социални услуги да се превърне в дългосрочен приоритет -  този ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, след като посети Център "Домашни грижи" във Враца. Проектът "Домашни грижи за независим и достоен живот" се изпълнява от Българския Червен кръст в сътрудничество с Швейцарската агенция за сътрудничество и развитие Партньори при осъществяването на проекта са Швейцарският Червен кръст, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. Той обхваща възрастни хора над 65-годишна възраст с хронични или трайни увреждания, чиито доход не надвишава 300 лв. на член от семейството. Подборът на потребителите се прави от комисия в чийто състав влизат представители на партньорските институции - представител на общината, на БЧК,  на Дирекция "Социално подпомагане" на местно ниво, на РЗИ и мениджъра на съответния център.
Министър Петров се запозна на място с резултата от проекта, който се изпълнява от четири години.  Създадени са 4 центъра за домашни грижи в Северозападна България - в градовете Враца, Бяла Слатина, Оряхово и Криводол. Пациентите са 429 и за тях се грижат медицински сестри и домашни помощници.
Здравният министър коментира, че в резултат от действието на проекта са намалели посещенията при личния лекар и повикванията към Спешна помощ. При 131 пациенти е постигнато значително подобряване на здравословното им състояние. По думите на проф. Петров този модел може да работи добре в страната с оглед демографската структура на населението.
 
МЗ ПРАВИ РАБОТНА ГРУПА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РЕГИСТЪР ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Със заповед на министъра на здравеопазването е създадена работна група, която има задача да обсъди и анализира съществуващата нормативна уредба в областта на медицинските изделия и при необходимост да изготви съответните промени, с цел създаване на регистър на медицинските изделия, които се разпространяват на територията на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.  
На кръгла маса, проведена на 25 септември 2017 г. зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева говори за намерението на ръководството на МЗ е да се пристъпи към регулация на цените и на пазара на медицински изделия, като първата стъпка за това е изработването на национален регистър на медицинските изделия. 
В работната група участват представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, както и други експерти, ангажирани с проблемите в тази сфера. Първото заседание на работната група ще се проведе през следващата седмица.
 
ПЪРВА МБАЛ - СОФИЯ ВЕЧЕ Е УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА 
Първа МБАЛ - София е първата общинска болница, която получава статут на университетска. Столичният общински съвет днес одобри договор за сътрудничество между лечебното заведение и Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" - Варна. "Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са тези, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение". За това информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на зам.-кмета на София по здравеопазването Дончо Барбалов във Фейсбук.
С помощта на Столична община лечебното заведение е оборудвано със съвременна медицинска апаратура, която ще позволи на студенти, млади лекари и специализанти да се обучават и практикуват в база, която отговаря на всички изисквания.
Болницата има сключен договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и високоспециализирани дейности - диагностична горна ендоскопия, диагностична долна ендоскопия, фиброколоноскопия, диагностична долна ендоскопия, фибросигмоидоскопия, ЕМГ, ЕЕГ, ЕКГ Холтермониториране, ехокардиография, непрекъснат 24-часов запис на АН, лазертерапия при очни заболявания, флуоресцентна ангиография на съдовете на окото и др.
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПОДКРЕПИ УВОЛНЕНИЯТА В "ПИРОГОВ"
Здравният министър проф. Николай Петров подкрепи действията на ръководството на "Пирогов" и решението за уволнение на целия дежурен екип в спешния кабинет 126 заради факта, че не са приели пациент в тежко състояние, който впоследствие почина в друго лечебно заведение. Това стана ясно при посещението му във Враца, информира Zdrave.net.
Проф. Петров съобщи още, цитиран от bTV, че заповедта според която спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение ще бъде актуализирана. Стана ясно, че ще има промени, касаещи транспортирането на пациенти в тежко състояние. "В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът би бил по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката", обясни здравният министър.
Ще бъдат предприети и мерки, които ще улеснят близките на пациенти, починали в болница. "Ще има по-ясен регламент специално за близки на починали пациенти, за да се улеснят тези хора в най-трудния за живота им момент. Нищо не коства една сестра или санитарка да помогне за събирането на нужните печати в болницата, за да направим добро. Това няма да струва пари и мисля, че ръководителите на болници ще го приемат без възражения", каза министърът.
 
БОЛНИЦАТА В ДЕВИН Е ОБЯВЕНА ЗА ПРОДАЖБА ОТ ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ
Частен съдебен изпълнител е обявил за публична продан болницата в Девин. Сградата, която е със застроена площ от 925 кв. м. на три етажа, е предложена за продажба за 1 211 250 лв. Лечебното заведение в родопския град се обявява за продан за трети път от частен съдебен изпълнител и от ръководството на болницата се надяват и този път да не се стигне до фактическа разпродажба, съобщи Dariknews.bg.
Изпълнителното дело, заради което се продава сградата, е от фирма, която е доставила горива на здравното заведение преди 2009 г. "Да, знаем за обявлението за публична продан и водим постоянни преговори с кредиторите. Надяваме се и този път да не се стигне до продажба. Това не е нещо ново за нас, случва се за трети път", коментира изпълнителният директор на лечебното заведение Радка Грозданова.
Болницата в Девин бе затворена заради дългове преди години. През 2014 г. тя отново отвори врати, като задълженията към онзи момент възлизаха на около 1 600 000 лв. Тогава държавата отпусна финансова помощ в размер на 700 000 лв., за да стартира наново дейността на лечебното заведение, което обслужва три общини - Девин, Борино и Доспат. В момента задълженията на здравното заведение възлизат на около 1 млн. лв.