Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.09.2017)
 
ОБМИСЛЯТ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА
СРЕЩУ ВАРИЦЕЛА
Специалисти дискутираха необходимостта от преразглеждане на имунизационния календар с евентуалното въвеждане на задължителна ваксина срещу варицела, от която годишно заболяват над 3000 души. Това стана по време на Кръглата маса "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания", която се проведе днес в Народното събрание, информира Zdrave.net.
В изказването си д-р Сила обърна внимание на друг проблем - че въпреки задължителната ваксинация,  морбили остава водеща причина за смърт при децата в световен мащаб. Съгласно имунизационния календар на Република България у нас ваксината срещу дребна шарка се прилага на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 години. "Според данни на европейския офис на СЗО само за последната година са регистрирани 38 смъртни случая, причинени от морбили, като последният е на 6-годишно момче в Италия", каза той. Д-р Сила цитира данни, според които за последната година в Италия са били заразени 3300 души, като двама са починали, в Румъния починалите са 31, а в Германия и Португалия има по един смъртен случай.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че всички огнища на морбили у нас са потушени и болестта е напълно унищожена. Според данните, които той цитира, за четири месеца са били заразени 165 лица, като от тях 141 - в Пловдив и областта, 20 - в Пазарджик, където заразата е била предадена по роднинска линия и четирима в Монтана. "Анализът показа, че 89,7% от заразените са били под имунизационна възраст или са били с непълни имунизации, а при останалите 10,3% също има съмнения за непълни имунизации", каза д-р Кунчев.
Част от дискусията беше посветена на антибиотичната резистентност и ролята на превантивни кампании за намаляване на заболяванията, при които се използва антибиотик като част от терапията. Един от посочените примери е пневмококовата ваксинация, а другият - противогрипната.
 
ДИРЕКТОРЪТ НА "ПИРОГОВ" УВОЛНИ ЕКИПА, ОТКАЗАЛ ПРИЕМ НА СПЕШЕН ПАЦИЕНТ
Уволнен е дежурният екип в УМБАЛСМ "Пирогов", отказал хоспитализация на пациент, който впоследствие починал. Решението за това е взето от изпълнителния директор на спешния институт проф. Асен Балтов след назначена вътрешна проверка по случая, информират от болницата, информира Zdrave.net.
Проверката констатирала, че дежурният екип в кабинет № 126 в Спешното отделение на болницата  на 16 септември 2017 г. не е извършил регистриране в болничната информационна система на спешния пациент Спас Добрев, докаран от екип на ЦСМП - гр. София. Също така не са документирани резултатите от извършения преглед и не са проведени лабораторни изследвания на пациента. При проверката е установено неспазване на техническите и технологичните правила и неизпълнение на трудовите задължения на дежурния екип.
На базата на резултатите от тази проверка, изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов е издал заповеди за административни наказания - уволнения на служителите от дежурния екип, съобщиха от лечебното заведение.
Проверката в болницата започна след отворено писмо на съпругата на починалия мъж Евелина Добрева до здравния министър Николай Петров. В писмото си тя разказва, че Спас Добрев е закаран с линейката в "Пирогов", но там отказали да го приемат. Впоследствие мъжът е откаран в УМБАЛ "Александровска" болница, където е хоспитализиран, но по-късно е починал.  Дежурните екипи на "Александровска" са изпълнили своите задължения - това е основният извод от извършената проверка по случая в болницата.
 
ЗАМ.-МИНИСТЪР НЕНКОВ ПОИСКА ПОДКРЕПАТА НА УНГАРИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА КАНДИДАТУРА ЗА ДОМАКИНСТВО НА ЕМА
В Прага, Чехия българска делегация, начело със заместник-здравният министър Мирослав Ненков се е срещнала вчера с държавния секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария Золтан Оноди Шюч, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Основната цел на срещата е била представянето на българската кандидатура за седалище на Европейската агенция по лекарствата. От унгарска страна са заявили позиция, че новото седалище на ЕМА следва да бъде разположено в държава-членка, в която липсва децентрализирана структура на ЕС. Официалната позиция по отношение на кандидатурите все още е в процес на подготовка, но България има сериозен шанс да получи подкрепа от Унгария.
В рамките на срещата са обсъдени и приоритетите на Българското председателство на Съвета, касаещи здравословното хранене при децата и ефективността, и достъпността на иновативните лекарствени продукти. Заявен е интерес за провеждане на интензивни политически дискусии в Съвета и по двете теми, както и за сътрудничество във връзка с инициативите, които Унгария предприема в рамките на Вишеградската четворка, така и на национално ниво.
 
ЛЕКАРИ ОТ КОЦ -ПЛОВДИВ ПРЕМАХНАХА МНОГО РЯДЪК ТУМОР
Много рядък  яйчников тумор бе отстранен днес от екип на АГ-отделението в Комплексния онкологичен център в Пловдив, съобщи Zdrave.net.
61-годишната пациентката е изпратена за диагностициране от друг град, след направен ядрено-магнитен резонанс. Преди операцията онкогинеколозите са направили пункция на корема, откъдето са извадили 6 литра течност, която се оказала отрицателна за туморни клетки. Това означава, че капсулата на тумора не е нарушена. Тогава са пристъпили към операция на корема. По време на интервенцията отново са извадили 5 литра течност и са установили наличие на 50-сантиметрова туморна формация на левия яйчник. Отделно от това, жената е имала уголемена матка с множество миомни възли. Размерите на органа са отговаряли на 4-месечна бременност. Специалистите са направили тотална хистеректомия - с премахване на матката, както и оментума /голямото було/. Експресното изследване по време на интервенцията е показало, че става въпрос за много рядък тумор, наречен карциноид. Пациентката се възстановява след операцията.
 
ГЛОБИХА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА ЗАРАДИ ЗАБАВЕНИ ЗАПЛАТИ
Задлъжнялата към множество кредитори общинска болница "Св. Мина" - гр. Пловдив получи глоба от 1500 лв. за забавяне на заплатите на персонала. Тя е наложена от Инспекцията по труда и вече потвърдена от Районния съд в Пловдив. Ръководството на Първа градска има опция да обжалва пред Административния съд,  информира Zdrave.net, позовавайки се на Marica.bg.
Болницата не плаща заплатите в пълен размер и бави разликата от поне година.
През март 2017 г. от трудовата инспекция извършили проверка. На лечебното заведение били дадени предписания да изплати в пълен размер възнагражденията за ноември 2016 г. до края на март тази година. Парите обаче били преведени на медиците със закъснение от два месеца и половина - чак в средата на юни. Именно това е причината за наложената глоба на болницата.
В съда юристите на лечебното заведение се аргументирали, че община Пловдив била забавила субсидията им и така се стигнало до финансов дефицит. Магистратите обаче не приели този довод, защото финансирането от страна на градската управа е само един от източниците на приходи на лечебното заведение.