Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.09.2017)
 
Според национално анкетно проучване:
ВСЕКИ ВТОРИ МЕДИК Е БИЛ ОБЕКТ НА АГРЕСИЯ
48% от медицинските лица у нас са били обект на агресия. Това показва национално анкетно проучване, организирано от Българския лекарски съюз в партньорство с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Допитването е направено онлайн и офлайн в периода 20 юли - 10 септември 2017 г. В него са се включили общо 2782-ма души, от които 1409 медицински лица и 1373 пациенти.
Резултатите обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на Кръгла маса на тема "Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица", която се проведе днес в Овалната зала на Българския Червен кръст. 
81% от анкетираните медици са отбелязали, че са били обект на вербална агресия, а останалите 19% са претърпели физическа агресия. 48% от анкетираните медици са били обект на агресия повече от веднъж, а 36 % - повече от три пъти. 
40,8% от анкетираните пациенти са отговорили, че не са доволни от здравните услуги у нас, а 50,2% - че отчасти са доволни и едва 5% са отговорили положително. на въпроса "От какво не сте доволни ?" 39% от пациентите са посочили, това че им се налага да доплащат за лечение под всякаква форма. 31% са изразили мнение, че липсва организация и цари хаос; 19% са на мнение, че системата у нас е неработеща, а 9% се оплакват от незаинтересованост и грубо отношение на лекарите към тях.  4% от анкетираните пациенти са признали, че са проявявали агресия към медицинско лице - от тях 93,9% са упражнили вербална агресия, а 6,1% - физическа агресия. В същото време 64,3% от пациентите не знаят, че посегателството над медици е криминализирано в Наказателния кодекс, сочи проучването. Това не е известно и на 58,6% от анкетираните медицински лица. 
На отворения въпрос "Какъв е генезисът на агресията над медици?" (с възможност за повече от един отговор)  69,9% от анкетираните пациенти и 88,2% от медицинските лица са отговорили, че това е ниското ниво на култура. 49,2% от пациентите и 69% от медиците сочат като основна причина за прояви на агресия употребата на упойващи вещества. 45,8% от пациентите и 55,5% от медицинските лица са посочили като важна причина и несъвършенствата в здравната система. 34,9% от пациентите и 37,7% от медицинските лица са отбелязали сред причините за агресия и отговора "липса на доверие". Според 14% от пациентите причина за агресивно поведение може да бъде и "провокацията от лекар". Този отговор са посочили и 7% от медицинските лица.
На отворения въпрос "Какви превантивни мерки трябва да бъдат взети за спиране на агресията?" 35% от анкетираните са посочили необходимостта от активна работа с обществото, 30% са на мнение, че охраната трябва да се засили и да има видеонаблюдение в лечебните заведения, 22% смятат, че е важно да се върне доверието в медиците. 22% от анкетираните са отбелязали също, че трябва да има и по-строги наказания в случаи на агресия, бързо производство и ефективни присъди.         
"С тази наша инициатива стартираме дългосрочна информационна кампания под надслов "Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание!", # ПребориГнева, обяви д-р Венцислав Грозев. Ще бъдат организирани семинари и обучения за повишаване на комуникационните умения "лекар-пациент", ще се представят добри практики, ще бъде създадена единна система към МВР за подаване на сигнали за агресия над медици и др.  
Д-р Грозев благодари лично на националния омбудсман Мая Манолова, че без колебание е приела поканата да стане патрон на кампанията. "У нас има законови мерки, които защитават медиците, но те не се прилагат", отбеляза Манолова. Според нея един от наболелите проблеми е хроничното недофинансиране на родната здравна система. Тя се позова на проучване, според което пациентите доплащат от джоба си над 50% от здравните услуги, които ползват. Втората основна причина е подклаждането на недоверие в системата, което често идва от страна на политиците. В края на изказването си омбудсманът призова за повече толерантност в обществото.   
Досъдебните производства у нас за насилие над медици от 2013 г. до момента са 60, съобщи  Николай Любенов от прокуратурата. 33-ма хулигани са получили ефективни присъди, 19 - условни присъди, 4-ма - пробация и 4-ма са били глобени.
 
ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ "МЕДИЦИНСКА СЕСТРА" МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА СТИПЕНДИЯ В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ"
Студенти от цяла България, които учат в специалност  "Медицинска сестра" могат да кандидатстват за стипендия, която дава УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Документи могат да се подадат до 2 октомври 2017 г., съобщиха от лечебното заведение.
През новата учебна 2017/2018 г. болницата отпуска 10 стипендии за студенти след завършен II курс и 10 стипендии за студенти след завършен III курс на обучение по специалност "Медицинска сестра", ОКС "Бакалавър".
Определената парична сума е в размер от 150 до 200 лв. месечно за срок от една или две години, в зависимост от условията, на които отговаря студентът. Минималният успех трябва да бъде много добър - 4,50. На одобрените кандидати, освен ежемесечна парична стипендия до завършване на обучението им, след дипломиране, ще бъде предложен трудов договор за работа по специалността в лечебното заведение.
Подробности за стипендиантската програма и необходимите документи за кандидатстване могат да се видят на сайта на лечебното заведение.
 
ЛЕКАРИ ИЗВАДИХА 10-САНТИМЕТРОВПАРАЗИТ ОТ ОКОТО ПА ПАЦИЕНТ
След няколко опита лекарите от Очна клиника към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен извадиха паразит - филария, от окото на пациент, съобщи Dariknews.bg.
"Операцията бе по-трудна, защото филарията не бе под конюнктивата, а под кожата, и трудно  се намира, проследи и извади", разказва началникът на клиниката проф. д-р Чавдар Балабанов. Пациент усещал, че нещо се движи под клепача на дясното му око, после спирало и пак започвало и потърсил съдействие от лекарите.
"Тогава установихме, че под кожата на клепача се движи паразит, наречен филария, но много трудно бе да го намерим, тъй като непрекъснато се движеше, първо беше в горния, после в долния клепач към носа", разказва професорът.
След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е локализиран близо до носа и изваден, като лекарите споделят, че е доста голям - около 10 см. Те предполагат, че пациентът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила.
"Човек не е междинен гостоприемник на паразита и затова последния може да седи в  човек, но не може да се размножава и рано или късно умира. Тук обаче имаше риск, тъй като ако се движи, паразитът може да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади. По литературни данни паразитът не е токсичен", обяснява проф. Балабанов.
 
МЗ РАБОТИ СЪЗДАВА ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА ЗА ЛЕКАРСТВА
Министерство на здравеопазването започва работа за създаването на електронна платформа за медицинските изделия, подобно на тази за лекарствата, която се очаква скоро да заработи. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър Лидия Нейчева по време на кръгла маса на тема "Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия", информира Zdrave.net. Нейчева изтъкна, че най-големите разходи на болниците са за лекарства и за медицински изделия. Тя обаче посочи, че докато при медикаментите има регулация и тя ще бъде допълнително засилена именно чрез електронния търг, то такава липсва при медицинските изделия.
"При лекарствата се тръгна в посока за подобряване на цените, както и на условията за закупуването им чрез електронната платформа. В тази посока ще вървим и по отношение на медицинските изделия", обясни Нейчева. Тя отбеляза, че този процес ще е много по-труден, защото липсва регистър на изделията. "Може би ще започнем с малка част от тях, но определено ще вървим в тази посока", подчерта тя. В тази връзка Нейчева уточни, че предстои широк дебат по темата, като част от него страната ни ще черпи от опита на Германия.
От своя страна д-р Франк Бьоме, прокурор в отдел наказателно преследване на корупцията в министерство на правосъдието в Германия изтъкна, че в страната му са предприети редица промени в сферата на здравеопазването, които биха могли да бъдат ползвани като опит и в България. Сред тях е приетият в средата на миналата година Закон за противодействие на корупцията в здравеопазването.
 
ДНЕС У НАС ПРАЗНУВАТ 6500 МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ
Всеки ден над 3 млн. магистър-фармацевти по света са партньори на лекарите и пациентите в борбата за по-добро здраве. Само в България ежедневно в аптеките влизат по 1,5 млн. души, което е показателно за доверието, което гласуват на специалистите, информира  Clinica.bg.
25 септември е обявен за Световен ден на фармацевта от Международната федерация на фармацевтите. Целта на съсловния празник е да подчертае съществения принос в грижата за общественото здраве и високия престиж на професията на фармацевта.
За седма поредна година в България ще празнуват близо 6500 магистър-фармацевти, които заедно с колегите си от Европейския съюз са най-достъпните медицински специалисти, отбелязва председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.   Тази година на тази дата се отбелязва и десетата годишнина от създаването на Българския фармацевтичен съюз.