Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.09.2017)
 
БЪЛГАРИЯ Е В ЧЕЛНИТЕ РЕДИЦИ ПО МРЪСЕН ВЪЗДУХ В ЕС
Страната ни се нарежда в челните редици по мръсен въздух в ЕС. Това отчетоха ресорните институции по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и околна среда, информира Clinica.bg. Членовете на комисиите  обсъдиха актуалното състояние на проблема, както и мерките, които се вземат.
"В България са отчетени едни от най-високите замърсявания на въздуха с фини прахови частици, както и настъпването на преждевременни умирания заради това. През 2010 г. близо 12 000 души са загубили живота си. Това е причината и за загубата на 2 млн. работни дни заради отсъствия по болест", отчете Тони Томпсън от Световната банка, която оказва помощ на България по проблема. Според анализите на банката без адекватни мерки до 2030 г. страната ни ще се превърне в един от най-силно замърсените центрове в Европа.
Според министъра на околната среда и водите Нено Димов основните причини за замърсения въздух у нас са старите автомобили и битовото отопление с твърди горива, които масово се използват през зимата. "Предвиждаме да се използват по-добри материали за битово отопление на пазара, както и да се въведат определени характеристики, на които трябва да отговарят автомобилите", обясни министър Димов.
 
ЕКСПЕРТИ ПРОГНОЗИРАТ ГОЛЯМ СПАД НА РАЖДАЕМОСТТА У НАС
По данни на Националния статистически институт за периода 2000 - 2015 г. броят на жените на възраст между 15 и 25 г. в България е намалял с 196 210. Според експерти това ще доведе до драстично спадане на раждаемостта през следващите 10 години, съобщава Trud.bg.
През 2015 година естественият прираст у нас е бил минус 6,1%. Само за една година година населението на България се е стопило с близо 45 000 души.
Страната ни е на трето място по аборти, след Русия и Украйна във възрастовата група 15 - 19 г., сочат статистически данни. Едва 20% от бременностите у нас са планирани срещу 60-70% в другите страни от ЕС.  
 
СЗО ЩЕ ПРЕДСТАВИ ИНФОРМАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ ЗА ПО-ДОБРО РАЗБИРАНЕ НА ХОРАТА С ДЕМЕНЦИЯ
Двама от всеки трима души в световен мащаб смятат, че в техните страни има недостатъчно или никакво разбиране за деменцията. Това сочат резултати от проучване във връзка със Световния ден, посветен на болестта на Алцхаймер, който се отбелязва на 21 септември, съобщи Zdrave.net.
Стигмата към хората с деменция остава глобален проблем. Ранната диагностика може да бъде насърчена чрез по-голяма информираност и разпознаване на симптомите на болестта. Общности, приятелски настроени и осигуряващи добър живот на хората с деменция - Dementia Friendly Communities - се създават по целия свят, за да образоват хората и да предоставят обществени мрежи за подкрепа на засегнатите. Световната здравна организация ще публикува серия от информационни материали във връзка с Глобалния план за действие по отговора на системите за здравеопазване към проблема с деменциите 2017 - 2025 г., който е подготвен в консултация със Световната алцхаймер организиация и Международния алианс за деменцията (Dementia Alliance International).
За щести пореден път през  септември се отбелязва и Световният месец на Алцхаймер. Тази година кампанията е под надслов "Не забравяйте за мен".
 
ВМА ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
Десетки пациенти се възползваха от безплатните консултации за лаймска болест в рамките на кампанията за профилактични прегледи, организирана от Клиника по инфекциозни болести към Военномедицинска академия, информира Zdrave.net.
"Ежегодно наблюдаваме завишаване на пациентите с лаймска болест, но не можем да говорим за бум на заболяването", коментира полк. доц. Георги Попов, началник на Клиника по инфекциозни болести.
"Преобладаващата част от пациентите бяха с ухапвания от това лято, но имаше и случаи отпреди 2-3 години с напреднала тежка форма на болестта. Това са хора, сериозно загрижени за здравето си, които са лекувани, но неуспешно и затова са потърсили високоспециализирана помощ", обясни още той.
По думите му, сред пациентите, потърсили ги за консултация е имало и двама, които са ухапани извън територията на България - единият в САЩ, а другият в Германия. Те са преминали терапия в съответните страни, но без резултат.
 
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ СЪБИРА ПАРИ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
Концерт "Всички заедно за една кауза" ще събере в "Арена Армеец" в София Кичка Бодурова, Поли Генова, "Бон-Бон", Поли Паскова, "Чинари", Мария Петрова, "Експлоуз",  Теди Кацарова, Орлин Павлов и Дара Екимова в помощ на децата от социален учебно-професионален център в Пловдив, съобщи Zdrave.net.
Концертът цели да събере средства за рехабилитационна апаратура и конна база за терапия на децата с рахити, изкривявания и умствена изостаналост.
Концертът е планиран за 19 октомври 2017 г. Цените на билетите са от 10 до 15 лева. Организаторите обявиха, че очакват помощ и от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за закрила на детето и кмета на Пловдив Иван Тотев.