Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.09.2017)
 
МЗ С ТРЕТИ ОПИТ ДА ЗАСТРАХОВА ЕКИПИТЕ НА БЪРЗА ПОМОЩ
Обществена поръчка за застраховане основно на екипите и линейките на Центровете за спешна помощ публикува на сайта си Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net. Това е третият опит на ведомството да избере застраховател, като този път търгът е договаряне без предварително обявление.
Причината: предишните два търга, обявени съответно към края на 2016 г. и през март 2017 г., се провалиха. Първият път - поради решение на КЗК за незаконосъобразност за откриване на процедурата по три от позициите, а вторият път - поради факта, че кандидатите не отговарят на условията.
Сега ведомството обявява по спешност договаряне без предварително обявление, като кани четири застрахователни компании - ЗАД "ОЗК - Застраховане", ЗАД "Булстрад Виена иншурънс груп", ЗК "Лев Инс" АД и "Дженерали застраховане" АД.
Обществената поръчка е с четири позиции - застраховка "Гражданска отговорност", застраховка "Автокаско" и "Злополука на местата/лицата в МПС", застраховка "Злополука на екипите на ЦСМП" и застраховка "Пожар и природни бедствия".
Предвижда се да бъдат застраховани всички реанимобили - 712 на брой, плюс 21 автомобила-мобилни кабинета и ремаркета към тях, още 106 автомобила, 388 екипа на ЦСМП с обща численост 861 души, както и 19 сгради и имуществото, съхранявано в Централния склад на МЗ. Прогнозната стойност на обществената поръчка възлиза на 1,630 млн. лв. без ДДС.
 
НЗОК ОТПУСКА ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ИЗСЛЕДНАНИЯ И ПРЕГЛЕД ПРИ СПЕЦИАЛИСТ
Националната здравноосигурителна каса отпуска допълнителни направления за изследвания и прегледи при специалист от октовмри тази година, съобщи Clinica.bg. Решението е в отговор на молба на Българския лекарски съюз.
Общо над 9000 броя талони за над 390 000 лв. ще получат регионалните здравни каси в девет области, които са поискали повече направления. Това са Враца, Смолян, Ловеч, Велико Търново, Добрич, Бургас, Варна, Перник и Благоевград. Талоните, които се отпускат са с номера 3, 3а и 4. Те са за прегледи при специалист и за високотехнологични изследвания, каквото е ядреномагнитният резонанс (ЯМР). Специално за него касата дава 108 броя талони на обща стойност 24 000 лв. Те ще бъдат разпределени в шест региона - Враца, В. Търново, Добрич, Бургас, Перник, Смолян. Благодарение на това пациентите ще могат да получат прегледа без да плащат по няколко стотин лева. Освен, че е много скъпо изследването е изключително важно за поставяне на навременна и вярна диагноза при онкологични  и други заболявания.
От стенограмата на последното заседание на Наздорния съмет на НЗОК, което се проведе на 13.09.2017 г. стана ясно, че Здравнта каса  ще пресмята какви са разходите за здравноосигурените лица у нас.
 
ОТКРИХА НОВО ПЕДИАТРИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ - РУСЕ
Днес тържествено беше открито и осветено новото отделение по Педиатрия на УМБАЛ - Русе, изградено със средства, дарени от фондация "Игнат Канев", съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 
Дарението е на стойност 500 хил. лв. Детското отделение на русенската болница вече разполага с 19 стаи с 45 легла, отделно с 3 интензивни стаи, столова, занималня и две манипулационни. Занималнята е обзаведена с дарения от кампанията  "Капачки за играчки" на болницата.
В поздравителния адрес от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров Игнат Канев и до директора на УМБАЛ д-р Иван Стоянов, се казва: "Достоен за уважение и размисъл е примерът за родолюбие, родова памет и щедрост към обществото, който бележитият наш сънародник г-н Игнат Канев и фондацията му дават. В забързаното си ежедневие все по-често забравяме, че добротата, милосърдието и честността са не просто абстрактни понятия, а предпоставки за благоденствието на една нация."
Дарителят Игнат Канев присъства лично на събитието. В празника участие взеха и главният секретар на МЗ Елена Маркова, областният управител Галин Григоров, зам.-кметовете на гр. Русе Наталия Кръстева и Иван Григоров, председателят на Общински съвет в Русе проф. Христо Белоев и Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон.
 
Проф. Ивон Даскалова от ВМА:
БРОЯТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ СЕ ПОКАЧВА ТРЕВОЖНО
Броят на заболелите от захарен диабет се покачва тревожно. За това предупреди пред БНТ началникът на клиниката по ендокринология към ВМА проф. Ивон Даскалова, информира Zdrave.net. Тя посочи, че през 2015 г. броят на заболелите от захарен диабет в световен мащаб е бил 415 млн., а през 2030 г. се очаква да достигне 500 млн. По думите й България не прави изключение от тази тенденция.
Специалистката уточни, че през 1992 г. заболяемостта у нас е била 3% или 250 000 души, докато в момента броят на болните от диабет в България е нараснал на 8,8% или близо половин милион души. 46,5% от хората в света са с недиагностициран диабет, уточни проф. Даскалова. Сериозен ръст се очаква и при хората, страдащи от предиабет, които от 305 млн.  души през 2007 г. се очаква да достигнат до 419 млн. през 2025 г.
Най-рисковите групи за развитие на предиабет са хората с излишни килограми. У нас 60% от хората са с надномерно тегло, а 20% - със затлъстяване.Проблемът е сериозен и сред подрастващите, предупреди проф. Даскалова. Друг тревожен факт според нея е  ръстът на захарния диабет тип 2 в детска възраст. Специалистката беше категорична, че профилактиката е от огромно значение. Тя препоръча активен начин на живот всеки ден - разходка най-малко 40 минути, както и промяна на хранителния режим.