Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.09.2017)
 
С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ ОТКРИХА УЧЕБНАТА ГОДИНА
В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Ясен при Катедрален храм "Св. Успение Богородично", днес бе открита новата академична 2017/2018 година в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, информираха от висшето учебно заведение.
Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите с думите: "Приветствам Ви за смелостта да изберете учебно заведение с дългогодишна история и високи академични изисквания, изисквания, които си поставяме и ние като ръководство и преподаватели, изисквания, които ще имаме и към Вас, нашите студенти, за да излезете горди, уверени и със самочувствие пред Вашите пациенти. Убеден съм - съчетавайки тази Ваша смелост с ума и интелекта, които в това състезание показахте, че притежавате - ще откриете своето място тук и ще усетите вълшебството на академичния дух".
Представители на първокурсниците от специалностите "Медицина", нововъведената специалност "Военен лекар", "Дентална медицина", "Фармация", "Медицинска сестра", "Акушерка" и "Медицински козметик" с най-висок бал от приема положиха традиционната клетва за "посвещение в медицината". Отличниците по медицина от Випуск 2017 Катерина Широкова и Сави Шишков облякоха бели престилки на своите нови колеги, за да ги приобщят символично към медицинското съсловие.
Новата академична година бе открита и във филиалите на МУ - Варна в Сливен, Велико Търново и Шумен, където се обучават студенти в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка".
 
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИ ИНСТИТУЦИИ НАСТОЯВАТ
В ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА МЕРКИ  СРЕЩУ ДВОЙНИЯ СТАНАДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ
Здравословното хранене на децата ще бъде приоритет на Министерството на здравеопазването по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.,  посочи зам.-министър Светлана Йорданова, която  взе участие в обществена дискусия под надслов "Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители". Форумът се проведе по инициатива на националния омбудсман Мая Манолова. В него участие взеха министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, народни представители, български евродепутати, представители на КЗК, на хранително-вкусовия бранш, журналисти и др., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министър Йорданова изтъкна, че експерти от Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ са извършили над 550 физико-химични анализа на хранителни продукти, предоставени от Българската агенция за безопасност на храните, но за оценка на здравния ефект от  увеличеното съдържание на захар или мазнини в някои от продуктите са необходими повече от 3-4 месеца. Със сигурност обаче е налице морално-етичен проблем и неравноправно отношение към българските потребители, заяви зам.-министър Йорданова.
Участниците в обществената дискусия подписаха декларация, адресирана към Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите по земеделие, призовавайки да се предприемат мерки в защита на европейските потребители от т.нар. двоен стандарт при храни и напитки от една и съща марка в държавите от Източна и Западна Европа.
 
Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца:
НУЖНА Е НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕТСКИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ
"Нужна е национална програма за детски трансплантации." Това заяви пред БНР Пенка Георгиева от Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца", която коментира предложените промени в правилника на институцията и поредната смяна на ръководството му, информираха от Zdrave.net.
Според нея подобна програма ще внесе спокойствие сред родителите на деца, които се нуждаят от трансплантация, и като цяло ще намали общественото напрежение. Мнението на Георгиева е, че деца под 6-годишна възраст не трябва да се трансплантират самостоятелно у нас. По думите й в България липсва достатъчно опит в тази насока. Със създаването на национална програма за трансплантации у нас биха могли да се привличат чужди специалисти, с чиято помощ да се натрупа достатъчно практика, обясни тя.
Георгиева припомни, че у нас преди години действаше програма за обучение по отношение на бъбречните трансплантации, която се осъществяваше в УМБАЛСМ "Пирогов" и българските екипи черпеха от опита на свои колеги от Франция.