Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.09.2017)
 
Проверките на РЗИ показаха:
БЛИЗО 100 УЧИЛИЩА НЕ СА ГОТОВИ ДА ПОСРЕЩНАТ УЧЕНИЦИТЕ
275 от училищата у нас са изпълнили предписанията на здравните инспектори, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В 97 учебни заведения обаче все още не са изпълнили предписаните мерки, а в 50 от тях се очаква ремонтите да приключат до края на тази календарна година.
В края на всяка учебна година органите на държавния здравен контрол извършват оценка на състоянието на материалната база на училищата и при необходимост предписват предприемането на мерки, които следва да се предприемат преди откриването на новата учебна година. Ежегодно, в края на август и в началото на септември се извършват проверки по изпълнението на предписанията.
Съгласно обобщените данни от всичките 28 регионални здравни инспекции (РЗИ) учебните заведения, подлежащи на държавен здравен контрол към настоящия момент са 2 534. В тях за периода май - юни 2017 г. органите на държавния здравен контрол са извършили 3608 проверки за оценка състоянието на материалната база.
В резултат на извършените проверки и на принципа на степенуване на риска за здравето на децата и учениците на 355 учебни заведения са издадени предписания за привеждане на материалната база в съответствие със здравните изисквания (срещу 458 за предходната година).
 
От НСОПЛБ настояват:
225 МЛН. ЛВ. БЮДЖЕТ ЗА ПИМП ПРЕЗ 2018 Г. И ВСЕКИ ДА ПЛАЩА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлага бюджетът за ПИМП за 2018 г. да бъде в размер на 225 млн. лв.. Това е 7,4 % от ЗОП на НЗОК според Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. или 6.7 % от очаквания бюджет за ЗОП на НЗОК за 2018 г., уточняват от Сдружението в писмо до премиера Бойко Борисов, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова и до членовете на комисията, до здравния министър Николай Петров, до министъра на финансите Владислав Горанов, до управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, до председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и до медиите.
Предложението е съобразено с препоръките на Световната банка и НЗС за увеличение на средствата за ПИМП до 2020, макар че при този ръст на бюджета за ПИМП е невъзможно да се достигнат препоръчаните 12% до 2020 г., се казва още в писмото. От Сдружението припомнят, че в ЗОП се включват и финансовите средства за заплащане на медикаменти, медицински изделия и др.
От Сдружението предлагат потребителската такса за стане задължителна за всеки. "Ако някоя институция реши, че трябва определени групи да бъдат освободени от нея, то същата да покрие този разход в полза на освободеното от нея лице", изтъкват от Сдружението. От там предлагат потребителската такса за децата до навършване на 18 годишна възраст или приключване на средно образование, да се заплаща като при лицата, които са упражнили правото си на пенсия. Остатъкът от таксата да се осигури от държавния бюджет през МТСП.
Според друго предложение освободените по повод налично заболяване не би трябвало да заплащат потребителска такса само при прегледите свързани със заболяването - става въпрос за част от диспансерно наблюдаваните пациенти. За други заболявания да се фиксира брой прегледи и таксата се покрива от институцията, създала привилегията. В случаи, извън горепосочените, лицето да заплаща потребителска такса, настояват от НСОПЛБ.
 
СПЕЦИАЛЕН КОД  НА ОПАКОВКИТЕ В ЕС ЩЕ ГАРАНТИРА, ЧЕ ЛЕКАРСТВАТА НЕ СА ФАЛШИВИ
Специален код на опаковките на лекарствата, разпространявани на територията на Европейския съюз, ще дава възможност за проверка дали медикаментите са фалшиви. Мярката, която трябва да бъде приложена и в България, е част от европейската регулация за внедряване на системата за верификация на лекарствените продукти. Страните ще трябва да въведат нововъведението най-късно до 9 февруари 2019 г., съобщи Zdrave.net.
Обсъждането на тази мярка беше единствената на заседанието на Комисията по здравеопазването в парламента, което се състоя на 14.09.2017 г.
Основният механизъм на системата е проследяване на пътя на лекарствата чрез уникален двуизмерен код на продукта, който ще бъде вписан в европейска база данни още при опаковането на медикамента. В аптеката кода на опаковката ще се проверява в  системата и ще се деактивира след продажба на клиента. Годишно 10 милиарда опаковки, реализирани на територията на ЕС,  ще имат подобен код. Към момента единствената държава, в която системата работи напълно, е Германия.
Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов предупреди, че ако страната ни не стане част от системата за верификация, ще бъде подложена на наказателна процедура. Той подчерта, че с тази инициатива са ангажирани Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българският фармацевтичен съюз.  Целта е да не бъде натоварвана държавата и публичните фондове.
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПРАВИ ЗДРАВЕН ПОРТАЛ
Специален здравен портал, в който ще е събрана информация за всички общински лечебни заведения в София, ще пусне до няколко седмици Столичната община, информира Zdrave.net, позовавайки се на публикация във в. "24 часа".
В специалния портал за общинското здравеопазване ще има информация за над 600 специалисти от 4 многопрофилни болници, две АГ болници, 28 ДКЦ-та, дентални центрове, онкодиспансери и други лечебни заведения. При старта на портала ще може да се запише час за над 500 лекари от 35 специалности.
Целта е да бъдат улеснени пациентите и лекарите, тъй като така щяло да бъде спестено чакането пред кабинетите. В портала ще има информация къде се намира всяко лечебно заведение, контакти, както и кратка информация за всеки специалист.
За да ползва услугата, всеки потребител ще трябва да се регистрира. След това ще има право на три резервации за час за преглед при лекар. След като те бъдат осъществени, ще има опция за нови три резервации за преглед при лекар.
Здравният портал www.sofia.myhealth.bg вече работи тестово. Той ще дава възможност и за различни видове справки - например за конкретен специалист, по район или в дадено лечебно заведение. В него ще може да се влиза и през сайта на Столичната община - www.sofia.bg.
След старта на здравния портал общината има идея по-нататък в него да бъдат вкарани и личните лекари, като пациентите ще могат да си записват час и при джипито през интернет.
 
ЮНЕСКО И МУ- СОФИЯ СТАРТИРАТ ПРОЕКТ ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО БИОЕТИКА
Департаментът по биоетика към ЮНЕСКО и Факултетът по обществено здраве към Медицинския университет - София стартират съвместен проект за обучение по биоетика, който ще обхване не само студенти, но и деца и младежи, информира Zdrave.net.
"Създадохме методология, която позволява обучението им съгласно принципите на ЮНЕСКО. Секцията в България е една от най-важните в мрежата по биоетика. И има две причини за това. Първата е, че българската организация върши много важна работа, а втората е, че проф. Сашка Попова е сред главните фигури в ръководството на мрежата. Тя е директор на международния форум на преподавателите по биоетика. За нас са важни нейните съвети за глобалното развитие на мрежата през следващата година", каза пред здравния портал директорът на Департамента по биоетика на ЮНЕСКО проф. Амнон Карми.
Основната цел на мрежата на ЮНЕСКО по биоетика е да се организират секции в целия свят, а обучението да се води на базата на решаване на реални случаи. До този момент са създадени 172 секции в над 60 държави, в които работят около 1500 души. Проф. Сашка Попова е една от четиримата лидери на този проект. Тя е директор на международната организация на преподавателите по биоетика, в която членуват 780 учители от над 50 страни.
 
РАЗИСКВАТ ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФАРМАЦЕВТИ, ЛЕКАРИ И СТОМАТОЛОЗИ В ЕС
Пропорционалното разпределение на фармацевти, лекари и стоматолози в Европейския съюз ще бъде темата на дискусия, която ще се проведе в Брюксел на 18 октомври 2017 г. , информира Clinica.bg. Целта е да се претеглят икономическите последици от недостига на кадри и лошото им разпределение на територията на съюза.
Събитието се организира от Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) и Съвета на европейските стоматолози (CED). Асоциацията на фармацевтите представлява гилдията в 33 европейски държави и със състои от над 400 000 професионалисти, които обслужват около 46 млн. европейци дневно в близо 160 000 аптеки. Лекарската организация общува с институциите, за да съдейства за по-качествени здравни политики в ЕС, а стоматолозите защитават правата на около 340 000 свои колеги в 32 национални организации из цяла Европа.